Masło klarowane (ghee) – właściwości, działanie i zastosowanie masła klarowanego (ghee)
Od dawna mówi się o wyższości tłuszczów roślinnych nad zwierzęcymi. Te drugie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu i są winne większości chorób cywilizacyjnych. Masło klarowane (masło ghee) stanowi wśród nich wyjątek. Jest nie tylko zdrowe, ale i nadaje się wyśmienicie do gotowania oraz smażenia. Pod tym względem masło klarowane (ghee) przebija każdy olej roślinny, nawet rzepakowy i oliwę z oliwek. W dodatku możemy zrobić je sami.
Masło klarowane (masło ghee) – co to takiego?
Masło ghee (ghi) to rodzaj masła klarowanego, czyli masła oczyszczonego z białka, wody i osadu. Jest stuprocentowym, czystym tłuszczem, z którego usunięto wszystkie niekorzystne dla zdrowia substancje. Ghee jest pozbawione kazeiny i laktozy, dlatego mogą po nie sięgać osoby z ich nietolerancją. Dzięki temu, że nie ma w nim białka, wręcz idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania. W przeciwieństwie do zwykłego masła, które na dobrą sprawę możemy wykorzystać jedynie do przygotowania jajecznicy, masło klarowane ma wysoki punkt dymienia (efekt oczyszczenia go z białka), a do tego nie zmienia smaku składników posiłku.
Masło ghee możemy kupić w sklepie ze zdrową lub orientalną żywnością. Ale możemy też przygotować je samodzielnie, w domu. Potrzebujemy do tego jedynie kilku kostek zwykłego masła (optymalna ilość to 2-4 sztuki, w zależności od tego, jak często do gotowania wykorzystujemy tłuszcz). Ważne, aby zakupione masło było dobrej jakości, o wysokiej zawartości tłuszczu i bez dodatku soli.
Jak zrobić domowe masło ghee?
|

Masło ghee a masło klarowane
Tych dwóch określeń często używa się zamiennie, jednak masło klarowane przygotowujemy z pominięciem etapu karmelizowania białka. Zdejmujemy je z ognia zaraz po odparowaniu wody i czekamy aż cząstki stałe skumulują się na dnie, a następnie zlewamy tłuszcz.
Typowe masło klarowane nadal jest o wiele zdrowsze od zwykłego, istnieje jednak ryzyko zanieczyszczenia go resztkami białka, które nie przywarły do dna. Dla osób z nietolerancją białek odpowiedniejsze jest więc klasyczne masło ghee.
Istotne i niezwykle intrygujące są też korzenie masła ghee. Jego receptura została opracowana w Indiach, gdzie wykorzystywane jest nie tylko w kuchni i kosmetyce, ale też w medycynie ajurwedyjskiej i w rytuałach sakralnych. W całych Indiach ma status produktu szlachetnego, nie dziwi więc, że jest wspominane nawet w mitologii. Hindusi są przekonani, że wynalezione prawdopodobnie aż 4 tysiące lat temu masło ghee, było darem z niebios. Masło ghee pojawia się we wszystkich najważniejszych obrzędach, na przykład na ślubach i pogrzebach. Poza tym jednak jest produktem codziennego użytku, który służy do przygotowywania potraw. Masło ghee to tłuszcz uniwersalny, uważany przez Hindusów za doskonały. Nadaje się do duszenia, pieczenia, smażenia i gotowania. Można na nim przyrządzić znakomite warzywa, jak i usmażyć frytki.
Zalety masła klarowanego (masła ghee)
O dobrych stronach wykorzystywania masła klarowanego ghee w kuchni można rozprawiać godzinami. Każdy kucharz doceni je za wysoką temperaturę dymienia (pali się dopiero powyżej 250 st. C, przy czym zwykłe masło już w 150) i delikatny orzechowy aromat. Masło ghee cudownie podkreśla smak potraw, pozwalając przy okazji na zachowanie ich właściwości odżywczych.
Samo ma zresztą wiele walorów prozdrowotnych – działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie i podkręca przemianę materii, obniża cholesterol, wzmacnia odporność, zwiększa przyswajalność witamin, uelastycznia tkankę łączną, usprawnia pracę mózgu (poprawia koncentrację i zapamiętywanie) oraz reguluje ilość kwasów w żołądku, wzmacniając tym samym jego błonę śluzową, ponadto oczyszcza organizm z toksyn i zwalcza gorączkę. Nałożone na skórę pomaga ją wygładzić i ujędrnić oraz wygasza stany zapalne. Wszystko to dzięki zawartości karotenoidów, kwasów tłuszczowych, białka, tłuszczu, witamin – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B4 i B6), witamina D, E i K oraz soli mineralnych – cynk, fosfor, mangan, miedź, potas, siarka, sód, wapń i żelazo. Masło ghee w większości składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, jednak znaczną część jego zawartości stanowią kwasy nienasycone, np. oleinowy, linolowy, alfa-linolenowy czy eikozapentaenowy.

Olej roślinny kontra masło klarowane (masło ghee)
Większość z nas przyzwyczajona jest do smażenia i duszenia potraw z użyciem oleju roślinnego. Jakiś czas temu zachłysnęliśmy się właściwościami oliwy z oliwek, a olej słonecznikowy zamieniliśmy na rzepakowy. Niestety, do obróbki termicznej potraw możemy wykorzystywać wyłącznie oleje rafinowane. Są one pozbawione wszystkich walorów odżywczych i smakowych, a nierzadko poddane szkodliwym dla zdrowia procesom oczyszczania. W przeciwieństwie do nich, masło ghee zachowuje swoje cenne właściwości. O ile więc nie preferujemy diety wegańskiej, warto zwrócić na nie uwagę.
Jakie jest masło ghee?
|
- Kate Bratskeir; “Ghee Is The Ingredient Every Butter Lover Must Know About”; data dostępu: 2019-10-03;
- Ada McVean; “Is Ghee Healthier Than Normal Butter?”; data dostępu: 2019-10-03;
- Markham Heid; “Is Ghee Healthy? Here's What the Science Says”; data dostępu: 2019-10-03;
- Hari Sharma i in.; “The effect of ghee (clarified butter) on serum lipid levels and microsomal lipid peroxidation”; data dostępu: 2019-10-03;
- David Railton; “Is ghee more healthful than butter?”; data dostępu: 2019-10-03;
- Palanivel Ganesan i in. ; “Butter, Ghee, and Cream Products”; data dostępu: 2019-10-03;


Używam takiego masła bo nie ma w nim żadnej chemii i dodatków wypełniających – tylko czysty tłuszcz. Kupuję przez internet bo jest najtaniej na stronie biolovers.pl Nikt z mojej rodziny nie ma problemów z cholesterolem
BZDURA BZDURA !!!!! KŁAMSTWO!!!!! że tłuszcze roslinne są lepsze od zwierzecych u moich znajomych żyje kobieta która ma 90 lat całe życie rano jadła 2-3 kromki chleba smarowanego masłem smietankowym czyli masłem z wysoką zawartoscją tłuszczu zwierzecego lekarz który zrobił jej badania krwi stwierdził że chciałby miec takie wyniki jak ona,ja jem mieso w dużych ilosciach i musi byc tłuste nic mi nie dolega poza tym jerzy zieba w nowej ksiażce na stronie 407 zamieszcza artykuł o margarynie,przetłumaczył książke amerykanina “cholesterol naukowe kłamstwo” w miesieczniku FOCUS wrzesien 2016 mam go w domu na okładce jest tytuł “JEDZ TŁUSZCZ NA ZDROWIE” od dłuższego czasu mówi sie że tłuszcze zwierzece są zdrowe ja jeżeli smaże w domu to tyłko na smalcu nie na oleju jeżeli olej to lniany na zimno ma dużo omega 3
Masło śmietankowe wcale nie ma wysokiej zawartości tłuszczu.Więcej ma go masło ekstra 82%