Pyszne wege jagodzianki
Jagody podane w smacznej bułce to jedna z najpopularniejszych letnich przekąsek. Większość jagodzianek przygotowuje się jednak na bazie masła, mleka i jaj, co sprawia, że taka przekąska jest niedostępna dla wegan. W jaki sposób przygotować zdrowe wegańskie jagodzianki pozbawione cukru?

Jagody to jedne z najzdrowszych owoców na polskim rynku. Zawierają witaminę A, C, PP i witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich również kwas foliowy, cynk, selen, mangan miedź i sporo błonnika. Włączenie do diety aromatycznych granatowych kuleczek poprawia wzrok, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni jelita, a także obniża cholesterol LDL. Zawarte w nich przeciwutleniacze działają przeciwbólowo, antyseptycznie i oczyszczająco.
Jagody to zdrowie prosto lasu – w jaki sposób podać je w formie wegańskich drożdżówek?
Składniki:
- 300 g ekologicznych jagód
- pół szklanki stewii
- sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
- 30 gramów drożdży
- 250 ml mleka ryżowego
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- 4 szklanki mąki pszennej
- skórka pomarańczowa
- łyżka wanilii Bourbon
- odrobina soli kamiennej
Przygotowanie:
Porcję drożdży kruszymy, zalewamy mlekiem ryżowym, a następnie dodajemy łyżkę mąki i stewii. Wszystko miksujemy na gładką masę, po czym przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy olej, wanilię, skórkę pomarańczową i odrobinę soli, cały czas mieszając. Do tak przygotowanej masy zaczynamy wsypywać przesianą przez sitko mąkę i wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie gotowe, odstawiamy je pod przykryciem na półtorej godziny i przechodzimy do przygotowywania nadzienia. Jagody należy dokładnie umyć i osuszyć. Kiedy będą gotowe, wrzucamy je ze stewią i sokiem pomarańczowym do średnich rozmiarów miski i wszystko mieszamy. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, wałkujemy je i wykładamy nadzieniem. Wycinamy z niego porcje i zawijamy. Wypełnione nadzieniem kawałki ciasta kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kiedy piekarnik będzie rozgrzany do 200 stopni C z funkcją termoobiegu, umieszczamy w nim blachę z jagodziankami i pieczemy przez ok. 20 minut. Gdy drożdżówki staną się rumiane, wyciągamy je z piekarnika. Po przestygnięciu będą gotowe do zjedzenia.
Smacznego!