Woda z ogórków kiszonych - właściwości, skład i wykorzystanie wody z ogórków kiszonych
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Woda z ogórków kiszonych – właściwości, skład i wykorzystanie wody z ogórków kiszonych

Woda z ogórków kiszonych – właściwości, skład i wykorzystanie wody z ogórków kiszonych

Woda z ogórków kiszonych jest źródłem bakterii kwasu mlekowego, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej. Wzmacnia też system obronny organizmu, zawiera sporo witamin z grupy B, witaminę C i sole mineralne. Jednak powodów, by pić wodę z kiszonych ogórków jest o wiele więcej. Sprawdźcie sami!

fot. shutterstock

fot. shutterstock
Spis treści



Kiszenie, to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Ta metoda przygotowywania przetworów jest szczególnie popularna w przypadku białej kapusty i ogórków. Ogórki kiszone często lądują jako dodatek do niedzielnego obiadu czy jako główny składnik zupy ogórkowej. A co z wodą pozostałą w słoiku po przetworach? Najlepiej i najzdrowiej jest ją wypić. Sok z kiszonych warzyw jest równie ważny jak same warzywa. Woda po ogórkach kiszonych ma wiele właściwości i wartości odżywczych, a bakterie które się w niej znajdują, mogą nas chronić przed wieloma chorobami.

Woda z ogórków kiszonych to pożądane bakterie

Zacznijmy od bakterii. Kiszonki swoje prozdrowotne i organoleptyczne właściwości zawdzięczają obecności bakterii fermentacji mlekowej (nazywane probiotycznymi) i ich metabolitom. Można śmiało powiedzieć, że są to pożądane bakterie. Nadają kiszonce nie tylko orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak. Dobrze robią naszym jelitom. Obniżają pH, co stwarza korzystne warunki do rozwoju mikroflory jelitowej, usuwają zbędne produkty przemiany materii, przekształcają prowitaminy w witaminy, wzmacniają odporność i redukują wzdęcia. Takie właściwości wpływają na usprawnienie perystaltyki jelita grubego, co zmniejsza ryzyko wystąpienia zaparć i ryzyko pojawienia się raka jelita grubego. Chociaż wpływ soku z ogórków na raka żołądka wymaga jeszcze wielu badań, to na podstawie obecnego stanu wiedzy można wywnioskować, że regularne spożywanie sfermentowanego płynu opóźnia rozwój choroby.

Wodę z ogórków kiszonych powinny w szczególności pić osoby po kuracji antybiotykowej. Antybiotyki bowiem mogą powodować zaburzenia w mikroflorze jelitowej i w działaniu przewodu pokarmowego. Dlaczego zdrowie jelit jest takie ważne? Jelita są niczym nasz drugi mózg. Jeśli dbamy o różnorodność żyjących w nich szczepów bakteryjnych, wówczas cały organizm będzie dobrze funkcjonował. Jeśli jelita nie działają prawidłowo, mogą rozwijać się liczne choroby. Wracając do wody z kiszonych ogórków – ten fermentowany napój przywraca równowagę w jelitach, zapewniając im sprawne funkcjonowanie. Dobroczynne właściwości fermentowanych produktów doceniał już w 76 r. p.n.e. rzymski historyk Pliniusz, który polecał ich podawanie chorym na zapalenie żołądka i jelit.

fot. shutterstock

Woda z ogórków kiszonych na odporność i urodę i… kaca

Woda z ogórków kiszonych jest też cennym źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Dzięki czemu sok z kiszonki pity codziennie wzmocni naszą odporność, wspomoże koncentrację, a także doda nam urody, korzystniej wpływając na cerę, włosy i paznokcie. Witamina C zwiększy odporność organizmu, ochroni przed działaniem wolnych rodników, które odpowiadają za proces starzenia się skóry. Witaminy z grupy B pomagają leczyć choroby skóry, wzmacniają włosy i paznokcie, zapobiegają niedokrwistości, regulują metabolizm, wspomagają trawienie, pozytywnie działają na układ nerwowy i koncentrację. Z kolei zawarta w soku z kiszonek acetylocholina pomaga w regulacji ciśnienia krwi,  poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwolnienie akcji serca.

W wodzie z ogórków kiszonych znajdziemy też skarbnicę minerałów. Potas, który reguluje ciśnienie krwi; magnez wspomagający układ nerwowy i odpornościowywapń wpływający na jakość układu kostnego, czy żelazo, które wytwarza hemoglobinę i korzystnie wpływa na odporność.

Woda z ogórków kiszonych zalecana jest także przy dietach odchudzających, a to dlatego, że jest niskokaloryczna i dobrze wpływa na przemianę materii. Kiszonki poprawiają metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Co ciekawe po sok z kiszonek warto sięgnąć po mocno zakrapianej imprezie. Przywraca równowagę elektrolityczną, a dzięki zawartości witaminy C skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i neutralizuje ujemne skutki nadużycia alkoholu.

Woda z ogórków kiszonych dla sportowców

Prawdą jest, że sportowcy mogą czerpać korzyści z wody z ogórków kiszonych ze względu na wysoką zawartość sodu. Kiedy się pocisz, tracisz płyny i elektrolity ‒ w tym sód i potas. Zamiast sztucznego napoju izotonicznego sięgnij po wodę z ogórków kiszonych. Popijając kwaśny napój po treningu nawadniasz organizm, przywracasz równowagę elektrolityczną, dostarczając potasu i sodu utraconych po silnym wysiłku fizycznym. Sfermentowany sok sprawi też, że ustąpią bolesne skurcze mięśni i zakwasy, które pojawiają się po intensywnym wysiłku fizycznym. 

Woda z ogórków kiszonych na depresję i lęki

U niektórych czytelników niemałe zdziwienie może wywołać fakt, że spożywanie wody po ogórkach kiszonych może pomóc zwalczyć chroniczną nieśmiałość. Zespół naukowców z University of Maryland i College of William & Mary in Virginia udowodnił, że probiotyki ze sfermentowanego jedzenia zwiększają produkcję neuroprzekaźników nazywanych GABA, które wywołują efekty podobne do działania leków przeciwlękowych. Zatem po co brać psychotropy jeżeli pod ręką mamy naturalne lekarstwo, które poprawi nasze relacje z otoczeniem?

Kto nie może pić wody z ogórków kiszonych?

Kiszonki mają wiele zalet. Zawierają dobroczynne bakterie probiotyczne, wiele cennych witamin i minerałów. Jednakże nie każdy może je spożywać bez ograniczeń. Kiszonki, w tym woda z ogórków kiszonych, zazwyczaj zawierają dużo soli, dlatego powinny na nie uważać osoby borykające się z problemem nadciśnienia oraz z niewydolnością nerek. Na wodę z ogórków kiszonych powinny uważać także pacjenci cierpiący na nietolerancję histaminy. Histamina, powstająca w procesie fermentacji ‒  może wywoływać niepożądane objawy, takie swędzenie skóry, łzawienie oczu, spadek ciśnienia krwi, bóle głowy, a nawet palpitacje serca.

Ekologia.pl poleca

Po wodę z kiszoncyh ogórków można sięgnąć po intensywnym wysiłku fizycznym, fot. shutterstock

Jak wykorzystać wodę po kiszonych ogórkach?

Woda po ogórkach kiszonych ma wiele pysznych i zdrowych zastosowań! Sfermentowany sok wyśmienicie smakuje bez żadnych dodatków. Dla uzyskania efektów zdrowotnych można popijać codziennie około ½ szklanki wody z kiszonych ogórków, jednak nie więcej niż 200 ml, bo to grozi sensacjami żołądkowymi.

Sok z kiszonych ogórków można wykorzystać do przygotowywania innych przetworów ‒ kilka łyżek sfermentowanego soku dodajemy do świeżej zalewy, w której będziemy kisić warzywa (także paprykę czy rzodkiewkę). Co ciekawe woda z kiszonych ogórków nadaje się do przyrządzania orzeźwiających koktajli. Wystarczy połączyć ją z kefirem, startym czosnkiem i świeżym koperkiem. Taki napój idealnie nawodni i zregeneruje organizm. Sfermentowany sok możemy też stosować jako marynatę do mięs. Jeśli przed smażeniem czy pieczeniem zalejesz mięso wodą z ogórków kiszonych, to będzie ono bardziej kruche i delikatne. W ten sposób można marynować także śledzie. Woda z ogórków kiszonych można także dodać do chłodnika.

Poniżej prezentujemy przepis na orzeźwiającą zupę, idealną na letnie dni.

Składniki:

Przygotowanie:
Buraki myjemy dokładnie, kroimy razem z liśćmi w drobną kostkę. Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Ogórki obieramy i także kroimy. Siekamy koper i szczypior. Do wystudzonej zupy buraczkowej dodajemy śmietanę, kefir lub maślankę, wlewamy wodę z kiszonych ogórków, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojone ogórki i szczypiorek i koperek. Podajemy z jajkiem na twardo.

Kiszonkę zrób sam!

Kiszonka kiszonce nierówna. Trzeba także zwrócić uwagę na jakość spożywanego produktu. Najzdrowsze są te przyrządzone samodzielnie. Bowiem, to co kupujemy w sklepie może zawierać konserwanty, ocet i inne chemiczne dodatki, które powodują niszczenie pałeczek kwasu mlekowego. Dlatego kupujmy tylko z zaufanych źródeł albo w domowych warunkach spróbujmy zrobić sami.

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. Sandor Ellix Katz; “Sztuka fermentacji. Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, miodu, ziaren, nabiału, strączków i innych produktów”; Wydawnictwo: Vivante;;
  2. Alli Hoff Kosik; “Is Pickle Juice Good For You? It Might Be Even More Hydrating Than A Sports Drink”; data dostępu: 2019-08-01;
  3. “Is Pickle Juice Good for You?”; data dostępu: 2019-08-01;
  4. Wendy Franco, Suzanne Johanningsmeier, Jean Lu, John Demo, Emily Wilson and Lisa Moeller; “Cucumber Fermentation”; data dostępu: 2019-08-01;
4.6/5 - (8 votes)
Subscribe
Powiadom o
21 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

szkoda że trzeba robić samemu zapas na cały rok, bo w sklepach uparcie pakują do nich te smrody, że flaki wyrywa jak ktoś to świństwo otworzy w chałupie

Ktos kto ma problemy z jelitami to polecam , to jest prawdziwe lekarstwo mi tak pomoglo ze do dzis nie moge uwierzyc . Rano pije kieliszek w poludnie i wieczorem przed spaniem .Zycie wraca !!!

Dlaczego nikt nie pisze ze leja mocz do ogorkow jako najlepsze konserwator najlpsze smakowo ogorki do kazdej beczki nasiura przy kiszenia najlepsze konserwacjia I smak ogorki to przepis z dziada pradziade to tajemnica strzezona I tabu smaku najlepsze ogorki swiata

Podobno kupa też się zdarza.

a ja od zawsze pije wode z kiszonej kapusty / wode z kiszonych ogórków /choduje / spożyzwak kiełki rzeżuchy / spożywam ostropest plamisty też bardzo zdrowa roślina…i nie narzekam na wątrobe, żolądek , problemy jelitowe i wieeele innych schoreń czy problemów zdrowotnych = POLECAM :)

Piję, robie ogórki, przyprawa do ogórków na dno, koper, czosnek, ogórki zalewam wrzątkiem, kładę do góry dnem aż się uszczelni, potem kiszę za domem, jak zobaczę zmianę koloru wynoszę do piwnicy.

Ogórków do kiszenia na zimę, nigdy nie zalewa się wrzątkiem.

Takie kiszone ogórki łatwo jest zrobić samemu. Polecam zakupić od rolnika świeże warzywa. Jechać na wieś, popytać kto w ogródku ma ogórki (nie te długie śniadaniowe tylko te krótkie). Uwaga na wsi nie znajdziesz reklamy z napisem „sprzedam ogórki” chyba, że ktoś jest handlarzem ale tych radzę omijać z uwagi na opryski. Dlaczego nie na giełdzie lub w markecie? Kup na wsi a poczujesz zapach ogórka, w sklepie tego nie uświadczysz. Kup pomidora a poczujesz zapach pomidora, w sklepie tego nie ma. Kup kurę na wsi aby ją ugotować i porównaj z tą ze sklepu (różnica kolosalna w mięsie) Tam nikt nie szprycuje mięsa i ważyw bo robi to na niewielką skalę często tylko dla swojej rodziny. A więc kup ogórki z prywatnego ogródka, poprosić też o koper, chrzan i wszystko do kiszonych ogórków. Myjesz ogórki, rozpuszczasz sól kamienną w przegotowanej wodzie, wlewasz letnią wodę do słoików, dodajesz przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, liść z chrzanu, koper i ogórki w całości, zakręcasz i już. Gotowe, wystarczy poczekać aż ogórki się zakiszą a woda zzielenieje i zmętnieje. Jeśli na ogórkach pojawi się niewielki biały nalot to jest też normalne i nie jest to nic trującego. Naturalne zdrowe, swojskie ogórki kiszone a „kwas” z takich ogórków to rozkosz dla podniebienia, po pełny przepis zapraszam na zdrowebycie.pl (mam też przepis na swojskie wino) wszystko to przepisy z których korzysta moja rodzina od pokoleń.

Drodzy komentatorzy! Odpowiedzi na wasze wszystkie pytania znajdują się w powyższym tekście… wystarczy go przeczytać ;)

Warto pić ale nie z tych co w sklepie. Same rewolucje żołądkowe. Ta woda to tablica mendelejewa w sensie negat

Czy woda z kiszonych ogórków powoduje rozwolnienie

Było napisane w tekście powyżej. Czytałaś?

Piję na przemian z wodą z kapusty kiszonej, nie raz również mieszam. Pychota.

Hahaha. No w sumie za darmo

Witam
Czy można pić wodę z kiszonych ogórków ze sklepu czy raczej to niewskaxane-?

Ja uwielbiam wodę z kiszonych ogórków!pije dziennie bez obrzydzenia wręcz przeciwnie!

Woda po kiszonych ogórkach ( ale kupionych w sklepie w folii) jest często mega słona i nie ma to nic wspólnego ze zdrowiem. A wręcz przeciwnie. Za to woda po domowych kiszonych ogórkach ma zbawienie dla jelit bakterie, taką warto pić!

Pij ile chcesz, to jest naturalny , bardzo wartościowy napój, tylko własnej roboty a nie ze sklepu!!!!

Jak często można pić i w jakich ilościach jeśli chodzi o wodę po ogórkach kiszonych.Dziekuję za odp

Ja tez uwielbiam wodę z ogórków nigdy nie wylewam .Jeszecze wiem że są robione przeze mnie pozdrooo.

Ja ją uwielbiam wręcz na kaca to najlepsze lekarstwo