Zdrowa dieta na jesień – jakie produkty ekologiczne warto włączyć do diety jesienią?
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Zdrowa dieta na jesień – jakie produkty ekologiczne warto włączyć do diety jesienią?

Zdrowa dieta na jesień – jakie produkty ekologiczne warto włączyć do diety jesienią?

Jesienna dieta to przede wszystkim rozgrzewające i budujące odporność organizmu dania i produkty spożywcze. Wraz ze zmieniającą się pogodą, warto wprowadzić zdrowe zmiany na talerzu. Na jaką żywność warto postawić jesienią?

fot. dreamstime

fot. dreamstime

Przede wszystkim do swojej codziennej diety należy wprowadzić produkty, które pozwolą nasycić się na dłużej. Wiele osób zauważa, że wraz ze zmieniającą się pogodą, czyli kończącym się latem i nadchodzącą jesienią, ich apetyt rośnie. Co więcej, trudno jest go zaspokoić, a to oczywiście w dłuższej perspektywie może wiązać się z przybraniem dodatkowych kilogramów. Dlatego podstawą diety w okresie jesienno-zimowym powinny być produkty takie ja pełnoziarniste mąki i makarony, a także kasze. To właśnie z tych produktów można przygotować sycące dania, które zapełnią żołądek na dłuższy czas i dodatkowo zagwarantują lepsze zdrowie, ponieważ są bogate w witaminy i cenne składniki mineralne.

Dzień warto rozpocząć od sycącego śniadania, które zagwarantuje energię na dłużej. Idealnie nada się do tego celu pełnoziarniste pieczywo bądź płatki. Dla osób, które nie mogą jeść glutenu odpowiednikiem będą oczywiście produkty bezglutenowe. Świetnym dodatkiem do obiadu będą ryby i owoce morza. Wybierając te pierwsze należy pamiętać, by były to tłuste ryby morskie, ponieważ to właśnie one są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Mięsne dania najlepiej przygotowywać z chudego mięsa. Ci, którzy nie jedzą mięsa powinni postawić przede wszystkim na dania z roślin strączkowych, ponieważ posiadają wiele wartości odżywczych. Są bogate w białka, węglowodany i tłuszcze. Zawierają również wiele witamin i związków mineralnych.

Podstawą diety powinny być również warzywa i owoce. Warto kupować te, na które panuje sezon. Jesienią będzie to między innymi cukinia, dynia, bakłażan, brokuł, kalarepa, burak czy śliwka. Powinna to być żywność ekologiczna, ponieważ jest ona bardziej wartościowa, a także pozbawiona szkodliwych konserwantów oraz pestycydów. Dlatego warzywa i owoce warto kupować w pobliskim warzywniaku czy na targu, a nie w hipermarketach czy dużych dyskontach spożywczych. Ponieważ w dużych sklepach jakość warzyw i owoców pozostawia wiele do życzenia. Bardzo ważnym składnikiem diety powinny być również orzechy i nasiona oraz kiełki. Orzechy są bardzo bogatym źródłem minerałów i witamin, a każdy ich rodzaj posiada swoje cenne właściwości, które pomagają leczyć lub działać profilaktycznie na organizm. Świeże kiełki są natomiast bogatym źródłem białek i kwasów omega-3 oraz oczywiście witamin i minerałów. Warto je hodować w domu, ponieważ dzięki temu można zapewnić sobie stałe źródło witamin na wyciągnięcie ręki.

Jesienią nie można oczywiście zapomnieć o wypiekach. To właśnie w tym czasie wiele osób pozwala sobie na słodkości. Warto sięgać po słodkie przekąski, niemniej jednak tylko te, które są zdrowe. Na pewno nie powinny to być batoniki czy ciasteczka ze sklepu, ponieważ są one pełne niezdrowych składników i chemicznych dodatków. Najlepszym wyborem będzie po prostu przygotowanie własnych słodkości w domu. Domowe ciasta i ciasteczka, które będą zawierały w sobie miód pszczeli oraz orzechy czy kakao, to doskonały sposób na zagwarantowanie sobie prawdziwej przyjemności.  Miód, ze względu na cenne właściwości odżywcze oraz zdrowotne, warto wykorzystywać również w innym celu, na przykład do słodzenia herbaty czy jako dodatek do świeżo wyciśniętych soków. Sklep ze zdrową żywnością to miejsce, w którym warto kupić dobrej jakości miód pszczeli oraz kakao, które to produkty zagwarantują nie tylko lepsze zdrowie, ale przede wszystkim lepsze samopoczucie.

W jesienno-zimowym menu należy uwzględnić również takie produkty jak przyprawy, szczególnie te rozgrzewające, oraz smaczne herbaty z dodatkiem soku malinowego, imbiru czy cynamonu. Przyprawy takie działają nie tylko rozgrzewająco, ale także podkręcają metabolizm.


Zdrowa żywność to klucz do dobrego samopoczucia, dobrej odporności organizmu, pięknego wyglądu i zdrowia. Dlatego warto pamiętać o wprowadzeniu odpowiednich produktów żywnościowych w okresie jesiennym i zimowym. Nie należy również zapominać o tym, by produkty te były odpowiednio spożywane – zaleca się 5 posiłków dziennie. Dieta musi być również urozmaicona. Świadome spożywanie zdrowych produktów to świadoma dbałość o zdrowie.

Artykuł sponsorowany
4.6/5 - (8 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
5 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ja dostaję od Foodwise zalecenia, listę zakupów i fajne przepisy Czuję się o wiele bezpieczniej, kiedy wiem, że dieta, za którą płacę jest spersonalizowanym planem żywieniowym. Układany jest specjalnie dla mnie i dobrze wie jaki jest mój stan zdrowia i że chcę zrzucić kilogramy. Podrzucam link. https://www.foodwise.pl/oferta są tam też super własnie przepisy sezonowe ;)

Przede wszystkim coś rozgrzewającego :) Krem z dyni z imbirem. Kapuśniak, zapomniana fasolowa.

Rolnik zdrowa zywnosc to uprawia (produkuje, bo to takie modne okreslenie) tylko dla siebie, nigdy na sprzedaz. Staganiarze z targu zaopatruja sie w warzywa w tych samych hurtowniach co biedronka, lidl i inne markety :-(

Ryby hodowanw basenach i karmione hormonami wzrostu oracz antybiotykami albo ryby z tych skladowisk smieci, sciekow i odpadow radioaktywnych jakimi sa obecne morza to rzecywiascie bardzo zdrowe pozywnie, kobieto, puknij sie mocno w glowe!

Te kiełki są ekologiczne, kupuję je zawsze na tej samej steronie, sprowadzają je z Włoch. Takie przynajmniej wiem że warto jeść. Kiedyś jadłam tez supermarketu ale ptoem się stuknęłam w głowę. PRzeterminowane sprzedają i napompowane pestycydami, tak samo jak warzywa. Ostatnio hodowałam zielony groszek, rósł jak na drożdżach ;) A ta stronka przy okazji fajna bo wysłali mi też diety i przepisy na soki z kiełkami – ja bez wycikskarki sobie życia nie wyobrAŻAM ale dopiero od nich siędowiedziałam że kiełki też można wyciskac ;)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!