Definicja pojęcia:

rośliny zielne

Rośliny zielne – są to rośliny posiadające zieloną, niezdrewniałą lub tylko w pewnym stopniu zdrewniałą łodygę czyli odwrotnie niż rośliny drzewiaste, których cechą jest łodyga zdrewniała. Rośliny zielne charakteryzują się również nagimi pąkami. Tkanką okrywającą ich łodygę jest skórka czyli epiderma. Pod skórką znajduje się kora pierwotna oraz tkanki przewodzące, które są ułożone inaczej u różnych grup. U roślin jednoliściennych układ przewodzący jest ułożony nieregularnie w przekroju łodygi natomiast u roślin dwuliściennych tkanka ta tworzy pierścień wewnątrz którego jest rdzeń składający się z miękiszu (parenchymy).

Pędy roślin zielnych mogą przybierać różne formy w zależności od funkcji oraz działania stożka wzrostu czyli merystemu wierzchołkowego. Decyduje on o ułożeniu pąków oraz o ulistnieniu czyli ułożeniu liści na łodydze, które jest stałe dla każdego gatunku. W naszym klimacie, czyli w strefie umiarkowanej, po zakończeniu sezonu wegetacyjnego części nadziemne rośliny (łodyga i liście) obumierają. Dzieje się tak ponieważ rośliny zielne nie wytwarzają twardych i zlignifikowanych tkanek wtórnych. Tkanki bogate w ligninę będą wytwarzane tylko przez rośliny zdrewniałe, które dzięki temu nie obumierają. Ze względu na długość życia rośliny zielne dzielą się na rośliny jednoroczne, dwuletnie oraz wieloletnie czyli byliny.


Stokrotka jest rośliną zielną. fot. pixabay.com



Legenda. Pokaż objaśnienia oznaczeń i skrótów
Szukaj
Oceń stronę
Ocena: 4.4
Wybór wg alfabetu:
a b c ć d e f g h i j k l ł m n o q p r s ś t u v w x y z ż ź
Pasaż zakupowy