Czy wiecie, że z pozoru niepotrzebne skorupki jajek mogą zostać wykorzystane? Ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego wapnia, ale również niewielkich ilości pierwiastków, takich jak selen, cynk, miedź i stront, można zastosować je w ogrodzie, ale też jako suplement diety.

Skorupki od jajek możemy też wykorzystać jako biodegradowalne pojemniki na sadzonki. Kiedy rośliny są już zbyt duże wystarczy wsadzić je wraz ze skorupką do ziemi i przysypać glebą.
Ekologia.pl poleca
Skorupka, jako suplement diety
Skład skorupki jajka zbliżony jest do składu ludzkich kości. Dlatego z powodzeniem można je włączyć do diety. Ze względu na zawartość strontu, szczególnie zalecane są przy dietoprofilaktyce osteoporozy. Oczywiście do konsumpcji przeznaczone mogą być tylko skorupki pochodzące z jaj z pewnego źródła. Metoda ich przygotowania jest prosta. Z ugotowanego jajka obieramy skorupkę, którą następnie osuszamy. Suchą i czystą skorupkę mielimy np. za pomocą młynka do kawy lub w moździerzu. Powstały pył możemy dodawać do gotowych dań lub spożyć wraz z koktajlem. Należy jednak pamiętać, że maksymalna dzienna dawka nie powinna przekraczać 1 łyżeczki.
Znacie jeszcze jakieś sposoby na wykorzystanie skorupek z jajek?
Ekologia.pl (JSz)