Żelki – właściwości i skład żelków. Przepis na domowe żelki

Żelki to jedną z ulubionych przekąsek dzieci, ale i wielu dorosłych nie potrafi im się oprzeć. Pytanie tylko, czy w ogóle musimy się przed żelkami wzbraniać? Są przecież chwalone za zawartość soków owocowych i witamin, a lekarze polecają je pacjentom z obniżoną sprawnością stawów. Niestety, znakomita większość żelków ma niepokojący skład, okrojony z substancji o korzystnym wpływie na organizm. Jak właściwości żelków mogą wpływać na nasze zdrowie i czy aby na pewno wszystkie zasługują na krytykę?



Żelki uchodzą za zdrowe i uwielbiają je wszystkie dzieci. unsplash-logoJonathan J. CastellonŻelki uchodzą za zdrowe i uwielbiają je wszystkie dzieci. unsplash-logoJonathan J. Castellon

Kolorowe, zabawne i słodkie. Takie przede wszystkim są żelki. Najpopularniejsze to te w kształcie misiów, węży i miniaturowych owoców. Rodzice kupują je swoim dzieciom o wiele chętniej niż chipsy i batoniki, ponieważ wierzą, że oprócz tęczowej kolorystyki i słodkiego smaku, mają też pewne właściwości prozdrowotne. Ale czy żelki to zdrowa alternatywa dla innych słodyczy? A może tylko mniejsze zło? I czy żelki mogą być zwyczajnie niezdrowe?

Jak powstają żelki i co w nich siedzi?

Podstawowe składniki umożliwiające wyprodukowanie żelków, to wybrana substancja żelująca, substancja słodząca oraz barwniki i aromaty. W dobrej jakości żelkach za słodziwo służą naturalne soki owocowe, także przecierowe i skoncentrowane, a barwniki oraz aromaty są wyłącznie pochodzenia naturalnego. Jak, tymczasem, wyglądają składy większości żelków dostępnych w sklepach? Wystarczy rzut oka na etykiety kilku pierwszych z brzegu opakowań i już wiemy, że kupując żelki zajadamy się przede wszystkim syropem glukozowym oraz cukrem. Zawartość soków owocowych w niektórych z nich nie sięga nawet 1%. Oprócz tego skład zasilają rozmaite dodatki, których można uniknąć – substancje glazurujące, oleje roślinne, fruktoza, dekstroza, syrop cukru karmelizowanego, sztuczne aromaty oraz regulatory kwasowości. Na szczęście większość producentów żelków korzysta z naturalnych barwników.

Ciekawe i zabawne kształty żelków uzyskuje się przy pomocy specjalnych foremek. W fabryce to maszyna przelewa do nich gotową masę. Gdy misie stężeją, osusza się je i glazuruje, by nabrały połysku. W domowych warunkach do produkcji żelków możemy wykorzystać nawet tacki do lodu lub kupić małą maszynkę do robienia, a raczej formowania żelków. Domowa produkcja tych smakołyków nie jest trudna – by się udały wystarczą nam podstawowe składniki.  Żelki możemy barwić sokami owocowymi, które nadadzą im także pożądany smal i aromat.

 

Żelatyna
       
Tradycyjne żelki zawierają żelatynę wieprzową, substancję organiczną, pozyskiwaną na drodze hydrolizy kolagenu ze zwierzęcej skóry, kości i chrząstek. To głównie z jej powodu żelki jako takie są nieodpowiednie dla wegan. Z drugiej strony nadaje ona kolorowym misiom właściwości wzmacniające stawy. W żelkach koszernych wykorzystuje się żelatynę z rybich łusek.   

 

Żelki zawierają zwykle cukier i syropy słodzące. Niestety przyczyniają się więc do rozwoju próchnicy i otyłości. unsplash-logoBill Craighead


Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy