Pieczarka łąkowa – równie dobra jak kupna!Pieczarka łąkowa – równie dobra jak kupna!
Pieczarka łąkowa jest dziką krewną pieczarek uprawnych, sprzedawanych w supermarkecie. Kiedyś grzyb powszechny, dziś spotykana ...
 Ryś ‒ duch polskich lasów Ryś ‒ duch polskich lasów
Można czekać, czekać i jeszcze raz czekać, i się nie doczekać. Bo ryś jak to kot, własnymi ścieżkami chadza a szukać tego kota ...
Łasica ‒ mały drapieżnik o walecznym sercu
Łasica ‒ mały drapieżnik o walecznym sercu
Kiedy łasica pojawia się w okolicy, hodowcy drobiu powinni się mieć na baczności. Ssak ten mimo swoich niewielkich rozmiarów jest w stanie powalić na ziemię o wiele większe od siebie ofiary. Nie dość, że należy do zwierząt walecznych, to jeszcze jest niezwykle szybka. Mrugniesz okiem, a jej ...
Żbik – bardzo dziki kot, który ceni sobie swoją niezależność
Żbik – bardzo dziki kot, który ceni sobie swoją niezależność
Gdy patrzę w oczy kotom domowym o umaszczeniu burym oraz o zielonych oczach, widzę w nich ich przodka. Chociaż sylwetka tych zwierząt to zasługa krzyżówki z kotem nubijskim, to cała reszta stanowi odbicie tego, co jest najlepsze u żbika. Umaszczenie, sposób polowania, oczy oraz charakter, ...
Maślak pstry, czyli… lepszy rydz niż nic
Maślak pstry, czyli… lepszy rydz niż nic
Maślak pstry to grzyb dość pospolity, który ma jednak swoich miłośników na całym świecie. Mimo maślanego skojarzenia nie jest wcale pokryty śluzem, charakterystycznym dla maślaków zwyczajnych - od swych kuzynów odznacza się również bardzo charakterystyczną, ciepłą barwą. W polskiej ...
Jadalna czy trująca? Gąska zielonka to przysmak dla odważnych
Jadalna czy trująca? Gąska zielonka to przysmak dla odważnych
Jadalna czy trująca? Gąska zielona to grzyb, który budzi chyba największe kontrowersje w środowisku grzybiarzy i toksykologów. Mimo kilku przypadków zatruć, grzyby te w naszym kraju są wciąż uznawane za zdatne do spożycia. Chociaż nie mają niemal żadnych wartości odżywczych, są cenione ...
Malachit – kojący zielony kamień
Malachit – kojący zielony kamień
Malachit nie jest kamieniem specjalnie wyjątkowym w skali świata – występuje na naszej planecie dość powszechnie. Nie umniejsza to jednak jego roli dekoracyjnej i użytkowej, a miłośnicy zielonych minerałów na pewno docenią jego oryginalne piękno. Co warto wiedzieć o pochodzeniu, dziejach i ...
Myszołów (nie)zwyczajny
Myszołów (nie)zwyczajny
Może gdzieś na świecie jest drugi, a nawet i trzeci gatunek z tak mnogimi wariacjami ubarwienia upierzenia. Bez wątpienia myszołów to niezwykle kolorowy ptak, chociaż wielu słysząc kolorowy od razu ma na myśli czy to papugi mieniące się jaskrawymi barwami, czy to kolibry, czy to różnorakie ...
Łosoś szlachetny – podróżnik jakich mało
Łosoś szlachetny – podróżnik jakich mało
Łosoś szlachetny to wybitny pływak. Od morza do rzek i od rzek do morza. Przynajmniej dwa razy w roku odbywa swoją wędrówkę tym szlakiem po to, by dokonać tego co najważniejsze, czyli rozmnożyć się - zakończyć swoje życie i dać początek nowemu. Niestety taka kolej rzeczy nie jest wieczna i ...
Najgłębsze jeziora na świecie
Najgłębsze jeziora na świecie
Podziwiamy tajemnice głębin morskich, ale co z najgłębszymi jeziorami świata? 16 jezior wymienionych poniżej znajduje się w 20 krajach, środowiskach tropikalnych, umiarkowanych i arktycznych, a ich wiek waha się od około 100 lat do ponad 25 milionów lat. Odkryj fascynujące fakty dotyczące ...
Granat – kamień wcale nie granatowy!
Granat – kamień wcale nie granatowy!
Granat to słowo o kilku znaczeniach luźno się ze sobą kojarzących. Zdaniem naukowców na początku był owoc, Punica granatum, od którego wzięła się nazwa koloru – jeszcze w „Panu Tadeuszu” kojarzona z ciemną czerwienią, ale dziś oznaczająca najciemniejszy z niebieckich odcieni. Kamienie ...
Maślaki, czyli śliskie smakołyki
Maślaki, czyli śliskie smakołyki
Maślaki nie cieszą się tą samą estymą, co prawdziwki czy nawet podgrzybki. Ale są to smaczne i lubiane grzyby, doceniane w wielu krajach Europy i nie tylko. Na dzień dzisiejszy opisano 99 gatunków maślaków, z których niektóre, np. maślak syberyjski wpisane są na listę grzybów zagrożonych ...