Patison w kuchni – niedoceniane warzywo
Swoim dziwacznym wyglądem przyciągają nasz wzrok. Żółciutkie, zielonkawe, kremowe. Czas, aby w końcu po nie sięgnąć. Patisony! Pozostaje pytanie – jak się za nie „zabrać”?
Patisony to członkowie dyniowej rodziny, mniej popularni od pomarańczowych kuzynów, ale równie smaczni. Patrząc wstecz, to wykorzystanie patisonów ma długą historię. Ich kulinarne właściwości znali już Indianie z Jukatanu i Aztekowie. A do Europy patisony trafiły, głównie jako roślinna ozdobna, dopiero razem z hiszpańskimi odkryciami i podbojami.
Cechą charakterystyczną patisonów jest wygląd, który przywodzi na myśl egzotyczny kwiat albo pojazd kosmiczny.
Jednak patison obok fantazyjnego kształtu ma nam do zaoferowania także wiele cennych składników odżywczych. Pod twardą skórką ukryty jest bogaty w witaminy B1, B2 i witaminę C, a także fosfor, magnez, wapń i żelazo i karoten delikatny miąższ. Poza tym owoce patisona nie kumulują metali ciężkich, są lekkostrawne i regulują przemianę materii.
Młode patisony mają miękką skórkę, co pozwala zachować ją podczas przyrządzania potraw. Jedynie w przypadku starszych okazów trzeba ją usunąć. Choć nazwa patison częściej kojarzy się z przystojnym aktorem ze Zmierzchu, to owoc ten na talerzu może prezentować się równie apetycznie. A jak podawać patisony?

Marynowane patisony
Przygotowując przetwory, które urozmaicą naszą kuchnię podczas zimowych dni, nie możemy zapomnieć o patisonach. Zamarynowane w occie, poukładane zgrabnie w słoiczkach, będą cierpliwie czekały na właściwy moment, kiedy to staną się idealnym dodatkiem do mięs czy wędlin. A do tego czasu będą cudowną ozdobą kuchennych półek. Jako że zamarynowane patisony pozostają jędrne i chrupiące, możemy je także dodawać do sałatek, na przykład do popularnej jarzynowej. Jak przygotować Patisony w occie, opowiada Piotr Murawski.

Patisony w occie
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 8 słoików
Składniki:
- 30 – 40 małych patisonów
- 1 duża marchewka
- 2 białe cebule
- 8 ziarna ziela angielskiego
- 8 małych liści laurowych
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 8 ziarenek goździka
- 8 ząbków czosnku
- kawałek oczyszczonego korzenia chrzanu
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 8 płaskich łyżek cukru
- 1 łyżka Delikatu Warzywnego Knorr
- 2 litry wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę z octem, cukrem i Delikatem Warzywnym Knorr. Do wyparzonych i osuszonych słoików włóż patisony. Powinny dość ciasno je wypełniać. Dodaj po ziarenku każdej przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, goździk) i po 1 ząbku czosnku, kawałku chrzanu a także pokrojoną w plasterki marchewkę oraz plastry cebuli. Słoiki wypełnij gotującą się marynatą. Szczelnie zakręć, wstaw do garnka z wodą i pasteryzuj jeszcze ok. 30 minut. Aby uniknąć pękania słoików, możesz je owinąć w gazetę, aby nie uderzały o siebie w trakcie pasteryzacji.
Słodko kwaśne patisony to fajny kontrapunkt do potraw mięsnych, na przykład gulaszu. W następnym wpisie podzielę się przepisem na nieco ekstrawagancki gulasz z dodatkiem marynowanego patisona.

Faszerowane patisony
Oto kolejny pyszny sposób na patisony – faszerowane są znakomitą propozycją na jesienny obiad. Po wydrążeniu miąższu możemy je wypełnić dowolnym farszem: warzywnym, czy z dodatkiem serów. Nafaszerowane warzywa zapiekamy, a na koniec polewamy sosem, np. pomidorowym.
Patison na inne sposoby – gulasze, zupy, zapiekanki…
Inne pomysły? Jest ich przynajmniej kilka. Patisony znakomicie nadają się bowiem do grillowania, podobnie jak cukinia czy bakłażan. Skropione oliwą i przyprawione mogą stanowić smaczny dodatek do drugiego dania lub przekąskę. Co więcej, patisony, podobnie jak dynia, pomogą nam wyczarować pyszne zupy kremy. Subtelnie przyprawione to strzał w dziesiątkę podczas jesiennej słoty.
Przekonamy się o tym, przygotowując Krem z cukinii i patisonów z kaszą jaglaną:

Krem z cukinii i patisonów z kaszą jaglaną
Składniki:
- mała cukinia – 2 sztuki
- patison mały – 2 sztuki
- por – 1 sztuka
- olej do smażenia – 3 łyżki
- kasza jaglana – 1 szklanka
- sól, świeżo mielony pieprz, świeżo mielone chili w płatkach, czosnek – 1 szczypta
- Bulionetka Domowa Drobiowa – 2 sztuki
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Patisony i cukinię pokrój w kostkę, a pora w plastry. Podsmaż kilka minut na oleju. Zalej rosołem i gotuj do miękkości warzyw, ok. 10 min. Zupę zmiksuj blenderem i dopraw według uznania, na przykład chilli i czosnkiem. Możesz wmieszać ser gorgonzola lub śmietanę. Podawaj z kaszą jaglaną.
nie spodziewałam się Delikatu Knorra na stronie o nazwie Ekologia.
Błędny tytuł ;) patison to Owoc nie warzywo
Gdzie te przepisy ??!
Na kolejnej stronie