Chrzan korzeń - właściwości, działanie i zastosowanie korzenia chrzanu

Korzeń chrzan wielu z nas przywodzi na myśl wiosnę i Wielkanoc. Nie bez powodu – korzeń chrzanu jest on niezbędnym składnikiem święconki i wielu świątecznych dań. Ta ostra w smaku przyprawa kojarzy nam się również ze zdrowiem i krzepą. Jej właściwości zdrowotne są w istocie nie do przecenienia. Włączając korzeń chrzan do diety znacznie zmniejszamy ryzyko pojawienia się nowotworu, poprawiamy trawienie i ukrwienie organizmu, a także możemy uśmierzyć ból głowy i zwalczyć wiele infekcji. Ćwikła, zupa chrzanowa, twarożek z chrzanem… propozycji podania tej cudownej rośliny jest wiele!



Fot. winhide[CC BY 2.0 ], Flickr.comFot. winhide[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) zwany w Polsce warzęchą stanowi gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Jego łacińska nazwa nawiązuje do tego, że roślina ta pierwotnie rosła blisko morza (ar, znaczy blisko, zaś more – morze). Poza tym, że obecnie jest uprawiana niemal na całym świecie, występuje również dziko na wilgotnych terenach w Europie, umiarkowanej części Azji, w Ameryce Północnej i na Nowej Zelandii. Łodyga chrzanu osiąga maksymalnie 150 cm wysokości, a jego liście są duże i ząbkowane. Jadalny główny korzeń tej rośliny, jest długi, mięsisty o barwie jasnożółtej, zaś jej kwiaty są dość drobne i mają biały kolor. Owoce chrzanu to niejadalna okrągła łuszczynka.

Chrzan regionalnie i w ogródku

W Polsce występuje tylko jedna odmiana chrzanu, jednakże w poszczególnych regionach kraju roślina ta różni się wielkością liści,
Do Polski chrzan trafił w bliżej nieokreślonym czasie. Najprawdopodobniej stosowano go już w wiekach średnich, jednak początkowo uważano go za bezużyteczny chwast
korzenia i smakiem jadalnej części. Można spotkać np. chrzan śląski, maliński, etc. Na świecie sporą popularnością cieszy się chrzan japoński, czyli wasabi. W smaku jest on nieco bardziej pikantny niż nasz rodzimy. Uprawa Armoracia rusticana nie wymaga zbyt wiele wprawy. Można wykorzystać do tego celu sadzonki korzeniowe. Należy jedynie pamiętać, że chrzan najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych, umiarkowanie zacienionych Gleba najlepsza pod uprawę tej rośliny jest pełna składników odżywczych, próchnicza, gliniasto-piaszczysta. W celu rozpoczęcia uprawy, sadzonki wsadzamy do ziemi na głębokość ok. 15 cm tak, aby ich wierzchołek wystawał 2 cm ponad powierzchnię. Odstępy pomiędzy każdą z nich powinny wynosić ok. 70 cm. Co jakiś czas stanowisko uprawy należy posypywać kompostem i regularnie podlewać. Warto mieć w zanadrzu własnoręcznie wyhodowane korzenie chrzanu, ponieważ roślina ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni i leczy wiele dolegliwości. Wiadomo, że świeży, nieprzetworzony chrzan, a do tego z własnego ogródka, jest najzdrowszy i najsmaczniejszy.


Fot. Amanda Slater[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy