Ziele angielskie przyprawa - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie ziela angielskiego

Myślimy, że ziele angielskie pochodzi z Anglii, co wcale nie jest prawdą. Przyprawa ta wyglądem przypomina pieprz, a zapachem goździki. Prawie zawsze zostawiamy ziele angielskie nietknięte na dnie talerza, choć wpływa bardzo pozytywnie na pracę układu trawiennego. Dziwne to ziele zwane angielskim. Jakby celowo miało nas wprowadzać w błąd. Jakie jest naprawdę, skąd się wzięło ziele angielskie i dlaczego warto dodawać je nie tylko do zupy?



pixabay.compixabay.com
  1. Ziele angielskie - skąd naprawdę pochodzi?
  2. Ziele angielskie - witaminy i właściwości odżywcze
  3. Ziele angielskie - jak uzdatnić je do spożycia?
  4. Przyprawa zamiast tabletki
  5. Przepis z zielem angielskim – pikantny farsz do pierogów lub krokietów
  6. Ziele angielskie jest wyjątkowo zdrowe

Ziele angielskie - skąd naprawdę pochodzi?

Pewnie większość z nas będzie zdziwiona faktem, że ziele angielskie pochodzi zza oceanu, a nie z deszczowej Anglii, jak wskazywałaby na to jego nazwa – przynajmniej ta rozpowszechniona w Polsce. Dzieje ziela angielskiego mają swój początek w Ameryce Środkowej i Południowej. Podobno było jedną z ulubionych przypraw Azteków, zaraz obok wanilii (z którą zresztą ma coś wspólnego, ale o tym później). Europejczycy przywieźli je stamtąd w XVI wieku. Ziele angielskie jako pierwsi docenili Anglicy. Uznali, że jest ono niezwykle uniwersalnym i pożytecznym dodatkiem do potraw, ponieważ otwiera przed nami całe spektrum aromatów, będąc fascynującą mieszanką zapachową i smakową goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu oraz wanilii. Ziele angielskie powędrowało w świat i zadomowiło się na dobre w wielu jego rejonach.
Ciekawe
Nasze ziele angielskie określane jest przez Anglików potocznie jako „allspice”. W wolnym tłumaczeniu oznacza to mniej więcej tyle samo, co „przyprawa do wszystkiego”, co bardzo celnie określa jej właściwości. Korzenny, wyrazisty, ostry i pieprzowy aromat oraz smak ziela angielskiego sprawiają, że można wykorzystywać je do wzbogacania wielu różnych potraw.
Jest powszechnie używane chociażby na Bliskim Wschodzie, a i u nas pojawia się doprawdy w sporej liczbie przepisów kulinarnych. Dodajemy je do zup, bigosu, gulaszu i wszelakich potraw mięsnych. Bardzo często pojawia się w duecie z listkiem laurowym.

Wielu nie wyobraża sobie pominięcia tej aromatycznej kuleczki podczas gotowania obiadu. Niektórzy, mniej wprawieni w sztuce kulinarnej, mogą mylić ją z pieprzem, ale intuicja nie do końca zwodzi ich w tej kwestii na manowce. Ziele angielskie nazywane jest bowiem pieprzem pachnącym lub pieprzem goździkowym. Podobieństwo do zwyczajnego pieprzu widać nie tylko w wyglądzie, ale da się je odczuć również w smaku, bo ziele angielskie jest porównywalnie wyraziste.

Ziele angielskie - witaminy i właściwości odżywcze

Nie chcielibyśmy przegryźć całego ziarenka pieprzu, a i ziele traktujemy czasem jako zło konieczne, uparcie wyławiając je z zupy lub uważnie pomijając przy każdym kolejnym napełnianiu łyżki. Tymczasem ziele angielskie nie jest zwyczajnym dodatkiem – poza walorami smakowymi ma również prozdrowotne. Zawiera białko, węglowodany, cukry, flawonoidy, olejek eteryczny, związki garbnikowe, witaminywitaminy A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9) i witamina C oraz sole mineralne, takie jak cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Ponadto poprawia wchłanianie selenu, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Co ciekawe, posiada również właściwości antyseptyczne i odkażające, a nawet działa przeciwbólowo. Reguluje trawienie i może wzmagać apetyt (podane na czczo w formie naparu z kilkunastu ziarenek) lub podkręcać metabolizm (podane po czy też do posiłku). Pieprz pachnący łagodzi stany reumatyczne i nerwobóle.

Ziele angielskie może w znaczący sposób wzmocnić nasze zdrowie. Nie powinniśmy się zresztą temu dziwić. To przecież owoc rośliny zwanej korzennikiem lekarskim (Pimenta dioica).
Ziele angielskie. Fot. pixabay.com

Kulinarne wskazówki:

• Szukasz sposobu na wyrazisty szpinak? Poza solą i czosnkiem dodaj do niego zmielone ziele angielskie. To samo zrób, jeśli chcesz podkreślić korzenny smak swojego ciasta, np. piernika. Z kolei całe ziarenka pieprzu pachnącego umieszczaj w marynatach, kiszonkach i w…kompotach!

• Ziele angielskie najlepiej dodawać do potraw pod koniec gotowania. Wrzucone do zupy lub bigosu zbyt wcześnie, straci wiele swoich właściwości pod wpływem długotrwałego oddziaływania wysokiej temperatury.

Ziele angielskie - jak uzdatnić je do spożycia?

Ziele angielskie po rozgryzieniu jest słodko-ostre. Jego wyrazisty smak sprawia, że zwykle pozostawiamy je nietknięte, z obawy przed paraliżem kubków smakowych. Ze względu na właściwości prozdrowotne ziela angielskiego, warto je najpierw zmielić lub rozdrobnić w moździerzu i dopiero potem wrzucić do garnka. Zyskamy wtedy więcej smaku, a i walory odżywcze wykorzystamy o wiele lepiej.

Przyprawa zamiast tabletki

W ziarnach ziela angielskiego znajduje się spora ilość eugenolu, związku zapachowego z grupy terpenów, o znaczących właściwościach antyseptycznych i znieczulających. W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się go jako naturalny aromat (ma wyraźny zapach goździków!). To właśnie zawartość tej substancji chemicznej nadaje zielu angielskiemu działanie przeciwbólowe. Co ciekawe, eugenol występuje też w cynamonie i w goździkach, a w wyniku utleniania można z niego otrzymać wanilię! Zwolennicy medycyny naturalnej nie stronią od eugenolu, gdy potrzebują uśmierzyć ból. Znanym sposobem na rwący ból zęba jest przyłożenie do niego pojedynczego goździka. Z kolei połknięcie paru ziaren ziela angielskiego pomaga zlikwidować kolkę, rozluźnić mięśnie brzucha, a nawet złagodzić bóle menstruacyjne.
pixabay.com

Przepis z zielem angielskim – pikantny farsz do pierogów lub krokietów

W polskiej kuchni zielem angielskim przyprawiamy przede wszystkim dania mięsne i rybne oraz zupy czy potrawy kapustne, takie jak bigos. Jest nieodzownym dodatkiem do przetworów, np. ogórków konserwowych, marynowanych grzybków i wielu innych. Choć bardzo blisko mu do goździków, cynamonu oraz wanilii, o dziwo z rzadka wykorzystywane jest do urozmaicania deserów. Ze względu na ewidentnie korzenny aromat i zawartość rozgrzewającej taniny bywa jednak dodawane do grzanego wina.

Doskonale nadaje się do przyrządzania farszów! Tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów, idealne do pierogów i krokietów (nie tylko świątecznych) wprost nie mogłoby się bez niego obejść.

Składniki:

Przygotowanie:
Kapustę płuczemy, odsączamy i zalewamy szklanką wody, po czym dodajemy do niej listki laurowe oraz kulki ziela angielskiego. Po pół godzinie wyławiamy przyprawy, odsączamy kapustę ponownie i siekamy ją na drobno. Jeśli zdecydowaliśmy na pieczarki, myjemy je i kroimy w czasie, gdy kapusta leżakuje w wodzie. Jeżeli jednak wybraliśmy grzyby suszone, najlepiej moczyć je wcześniej przez kilka godzin w zimnej wodzie, a później gotować przez godzinę. Gdy grzyby będą gotowe, wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy posiekaną cebulę i rozdrobnioną kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem, chwilę smażymy, a następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Farsz możemy wykorzystać do przygotowania pierogów lub krokietów!

Ziele angielskie jest wyjątkowo zdrowe

Ziele angielskie, wbrew powszechnej opinii, pochodzi nie z Anglii, a z Ameryki Środkowej. Jest jednak przyprawą rozpowszechnioną na całym świecie. Łączy w sobie smak i aromat goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru, cynamonu, kardamonu i wanilii. W kuchni polskiej używamy go do przyprawiania dań mięsnych, farszów, bigosów, ryb, marynat, rozgrzewających zup i napojów. Ziele angielskie jest wyjątkowo zdrowe i pomocne w walce z problemami trawiennymi. Nie tylko reguluje pracę narządów, ale działa też przeciwbólowo i rozkurczowo.
Ekologia.pl (Elżbieta Gwóźdź)

Bibliografia

  1. Khandelwal, Pratima & Upendra, R S & Raftaniamiri, Zeynab & Gujjar Ramachandra, Geetha. (2019); “ASSESSMENT OF BIOTHERAPEUTIC POTENTIAL OF PIMENTA DIOICA (ALLSPICE) LEAF EXTRACT. ”; Khandelwal et al., IJPSR, 2012; Vol. 3(9): 3379-3383;
  2. S Rao, Priya & Navinchandra, Sheth & Jayaveera, K.N.. (2012).; “ An important spice, Pimenta dioica (Linn.) Merill: A Review. ”; International Current Pharmaceutical Journal. 1. 10.3329/icpj.v1i8.11255. ;
  3. John Staughton; “7 Impressive Benefits of Allspice”; data dostępu: 2019-05-16
  4. Arshiya Syeda; “20 Amazing Benefits Of Allspice For Skin, Hair And Health”; data dostępu: 2019-05-16
Ocena (3.2) Oceń: