Prozdrowotne właściwości zielonych orzechów włoskich
Zielone, czyli niedojrzałe, orzechy włoskie zbiera się od końca maja do lipca. Podane w odpowiedniej formie wykazują prozdrowotne działanie na nasz organizm. Spożywanie niewielkich porcji tych nibypestkowców poprawia trawienie, wspiera pracę tarczycy, działa przeciwzapalnie, przeciwpasożytniczo i bakteriobójczo. Słowem, samo zdrowie!
Młode owoce orzecha włoskiego to skarbnica witamin i mikroelementów. Znajdziemy w nich cenny jod, a także witaminę C, E, PP i witaminy z grupy B. Są także doskonałym źródłem garbników, łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych, kwercetyny i olejków eterycznych.
Skarb ludowej medycyny
Zielone orzechy włoskie i ich młode liście stanowią wartościowy naturalny suplement diety, stosowany od wieków w medycynie ludowej. Zbioru surowca dokonuje się z reguły do końca maja do lipca – najlepiej na działce albo w przydomowym ogródku. Orzech powinien mieć miękką zieloną powłokę wypełnioną sokiem.
Uzupełnienie naturalnych terapii
Włączenie zielonych orzechów włoskich do naturalnych terapii może złagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ustabilizować pracę tarczycy, poprawić odporność na infekcje, a także zwiększyć pamięć i koncentrację.
Oto przykłady naturalnych receptur, których bazę stanowią zielone owoce orzecha włoskiego:
WZMACNIAJĄCY SOK ORZECHOWY
W celu przygotowania odżywczego soku z młodych orzechów włoskich, należy świeżo zebrany surowiec umyć, osuszyć, a następnie pokroić w cienkie plasterki i włożyć do zdezynfekowanych słoików, dodając cukier (ma być go 2 razy więcej niż orzechów). Kiedy orzechy puszczą sok, należy przenieść słoiki do lodówki. Naturalna mikstura tego rodzaju jest świetnym źródłem jodu, kwasu askorbinowego, olejków eterycznych i kwercetyny. Dzięki swoim właściwościom ma działanie ogólnie wzmacniające, wspiera pracę tarczycy, a także uzupełnia niedobory witaminy C. Jedną łyżkę napoju należy zażywać leczniczo 2 razy dziennie. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, warto płukać gardło wodnym roztworem soku.

LECZNICZA OLIWA Z MŁODYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
Aby przygotować domową oliwę z zielonych owoców orzecha włoskiego, należy umieścić w słoiku 100 gramów rozdrobnionych orzechów włoskich, a następnie zalać je 500 ml oliwy z oliwek. Miksturę szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i suche miejsce na 30 dni. Po tym czasie oliwę należy przefiltrować. Naturalny preparat tego rodzaju stanowi silny środek przeciwpasożytniczy i przeczyszczający. Stosowany zewnętrznie leczy owrzodzenia skóry, ropnie, czyraki, odmrożenia, a także hamuje wypadanie włosów i łagodzi dolegliwości związane z żylakami odbytu.
Składnik leczniczych mikstur i olejów
Jak widać, młode orzechy włoskie stanowią surowiec, który warto mieć w domowym zielniku. Poza tym, że stanowią źródło wspierającego tarczycę i działającego odtruwająco jodu, witamin i soli mineralnych, można je wykorzystać do produkcji domowych mikstur i olejów leczniczych do użytku wewnętrznego i zewnętrznego. Z tego względu, na przełomie późnej wiosny i wczesnego lata warto wybrać się na poszukiwania niedojrzałych owoców włoskiego orzecha i zrobić mały zapas do domowej apteczki – przyda się w przypadku infekcji, uszkodzeń skóry lub ogólnego osłabienia organizmu.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com