Co je niedźwiedź brunatny? | ekologia.pl
Ekologia.pl Środowisko Przyroda Co je niedźwiedź brunatny?

Co je niedźwiedź brunatny?

Choć menu „misiów” kojarzy się głównie z miodem, na co duży wpływ miała bajka o Kubusiu Puchatku, to jest dużo bardziej złożone. Nie bez przyczyny ich łapy uzbrojone są w potężne pazury, a mocarne pyski – w ostre i silne zęby. Chcesz dowiedzieć się więcej o tym, co je niedźwiedź brunatny? Zatem zapraszamy do przeczytania tego artykułu!

Niedźwiedź posiłkujący się na padlinie

Niedźwiedź posiłkujący się na padlinie. Fot.Sergey Uryadnikov/Shutterstock
Spis treści

Niedźwiedzie brunatne to wszystkożercy

Na wstępie warto zaznaczyć, że – podobnie jak świnie (także dziki), jeże i ludzie, niedźwiedzie są wszystkożerne. Oznacza to, że chętnie sięgają zarówno po produkty odzwierzęce, jak i roślinne. Ich menu zależy od regionu występowania (nieco inaczej np. żywi się grizzly, kodiak, a inaczej – podgatunek występujący w Europie). Skupmy się jednak na przedstawicielach występujących w polskich, słowackich i rumuńskich Karpatach. Co więc je niedźwiedź brunatny?

Niedźwiedź brunatny czasem poluje

Gabaryty i tryb życia tych zwierząt (z zasady żyją samotnie) sprawiają, że raczej są słabymi myśliwymi w porównaniu np. z wilkami czy rysiami. I to pomimo prędkości, jakie są w stanie rozwinąć (nawet do 50 km/h)! Rzadko więc porywają się na dużą zdobycz, chyba że uda się im ją zaskoczyć. Na tym polega całe clue niedźwiedziego polowania – przyczajają się, by zaatakować ofiarę szybkim, ostrym susem. Częściej jednak polują na mniejsze ssaki niż np. na sarny czy jelenie.

Niedźwiedź brunatny chętnie je padlinę

To, co zjada niedźwiedź brunatny, często zależy od tego, co znajdzie. Jesienne i wiosenne lawiny, które schodzą np. wskutek ogrzania przez promienie słoneczne lub dowolny inny czynnik, niekiedy niosą ze sobą nieszczęśliwe ofiary tych niszczycielskich zjawisk. Zamarznięte, pogrzebane pod śniegiem kozice, jeleniowate i inne zwierzęta są doskonałym dla tego wszystkożercy posiłkiem. A przede wszystkim – relatywnie łatwym do zdobycia, co w przypadku nadchodzącej pory zimowego spoczynku ma ogromne znaczenie.

Niedźwiedź brunatny porywa zdobycze innym drapieżnikom

Co tu dużo mówić – w naturze zawsze wygrywa silniejszy lub sprytniejszy, czy – ujmując ogólnie – lepiej przystosowany. Dlatego w miejscach, gdzie niedźwiedź brunatny konkuruje z wilkami, zdarza się dojrzeć scenę, w trakcie której ten potężny drapieżnik odbiera innym złowione przez nich zdobycze. Walka o nie nierzadko bywa brutalna, ale jednak – ważąca kilkaset kilogramów góra mięśni, tłuszczu, opancerzona grubym futrem, często wygrywa z dużo mniejszymi, choć przecież też niebezpiecznymi, zwierzętami.

Niedźwiedź brunatny je też korzonki i owoce

Wielkie pazury niedźwiedzia brunatnego wbrew pozorom nie służą (a przynajmniej – nie jedynie) do rozrywania ofiar. Często wykorzystuje je do grzebania w ziemi, skąd wydłubuje nie tylko pożywne, bogate w białko robaki, ale i korzonki. Ponadto często żeruje na młodych pąkach, kłączach i liściach, dokładając do menu jeszcze zioła. Latem zwierzę to je owoce – w tym m.in. jagody oraz orzechy. Gdy nadchodzi jesień – nie pogardzi także grzybami i innymi darami natury.

Niedźwiedź brunatny uwielbia miód

Tak – to nie mit. Niedźwiedź brunatny je m.in. miód. Potrafi go wyczuć z dużej odległości i – niezależnie, czy jest to pasieka, czy gniazdo dzikich pszczół założone w dziupli wysoko na drzewie – bardzo chętnie się do niego dobierze. Wraz z tym płynnym złotem zaś jego ofiarami często są również „producenci” tego składnika. Gdy drapieżniki te atakują ul – praktycznie roznoszą go w pył, wylizując miód, ale i pożerając pszczoły oraz ich larwy. Za nic mają tysiące żądeł, próbujących przebić się przez grube futro… chyba że akurat trafią one w nos, okolice oczu lub uszy. Wtedy – choć nie zawsze – napastnik może dać się spłoszyć.

Niedźwiedź brunatny je to, co akurat ma w zasięgu

Drapieżnik ten potrzebuje mnóstwa kalorii, by przetrwać. Tyczy się to zarówno czasu, gdy funkcjonuje w pełni aktywnie (czyli np. latem), jak i tuż przed hibernacją. Dlatego niedźwiedź brunatny nie jest szczególnie wybredny i je, co tylko znajduje w zasięgu i nadaje się do spożycia. Z tego powodu niekiedy zdarza mu się wejść w pobliże ludzkich osiedli, szczególnie jeśli śmietniki nie są właściwie zabezpieczone. Dlatego pamiętaj – ruszając na szlak lub mieszkając w miejscu, gdzie on występuje, aby odpowiednio zabezpieczać swoje odpady po posiłkach.

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. Brown Bear (Ursus arctos); https://www.adfg.alaska.gov/index.cfm?adfg=brownbear.main; data dostępu: 15-12-2023;
  2. Brown Bears; https://www.nps.gov/subjects/bears/brown-bears.htm; data dostępu: 15-12-2023;
  3. What do brown bears eat?; https://bearwatching.ro/about-brown-bears/brown-bears-diet/; data dostępu: 15-12-2023;
4.7/5 - (11 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments