Ciasto czekoladowe z dodatkiem… czekolady
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Ciasto czekoladowe z dodatkiem… czekolady

Ciasto czekoladowe z dodatkiem… czekolady

Zbawienny wpływ gorzkiej czekolady na zdrowie jest znany od dawna – obniża ciśnienie, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniając, zawiera także sporo antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia się komórek. Czekolada, która kiedyś była głównie synonimem zbędnych kilogramów, odpowiednio wykorzystana może stanowić doskonały sposób na jesienną chandrę!

Ciasto czekoladowo-czekoladowe z dodatkiem… czekolady, Amelia Romańska, Vegeluv

Ciasto czekoladowo-czekoladowe z dodatkiem… czekolady, Amelia Romańska, Vegeluv


Ciasto czekoladowo z dodatkiem… czekolady

Jest to ciasto idealne na jesienną chandrę – jako bogate źródło żelaza i magnezu pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie.

Czas przygotowania: 10 minut + 15-20 minut pieczenia

Składniki:

Przygotowanie:
Sypkie składniki wymieszałam w jednej misce, następnie dodałam olej, mleko sojowe i syrop daktylowy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, gładkiej śmietany (jak na zdjęciu). Następnie dodałam rozdrobnione kawałki czekolady, sprawdziłam czy jest wystarczająco słodkie i znowu wymieszałam. Masę przełożyłam do wysmarowanej tłuszczem blaszki.

Na koniec słony akcent – moja miłość – solona pasta sezamowa Tahini! Gotową czekoladową masę udekorowałam kilkoma kleksami z pasty sezamowej (świetnie dopełnia smak). Zamiast tahiny może być inne masło orzechowe – ale polecam słone, aby złamać czekoladowy smak.

Ciasto piekło się około 15 minut (maksymalnie 20) w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Trzeba uważać, aby za bardzo nie wyschło – lepsze będzie delikatnie wilgotne. Czekoladowa pycha, najlepsza moim zdaniem po wyjęciu z lodówki.

Idealna konsystencja masy czekoladowej, fot. Amelia Romańska, Vegeluv

Amelia Romańska jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.

4.9/5 - (17 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments