Mąka owsiana – właściwości, skład, zastosowanie mąki owsianej

Mąka owsiana należy do mniej znanych surowców piekarskich, choć nie jest ani droga, ani nietypowa, jeśli chodzi o właściwości fizyczne. Co ciekawe, bardziej niż my doceniają ją nawet Chińczycy, którzy przyrządzają z owsa swe słynne pierożki oraz makarony. Nawet w klasycznych europejskich przepisach mąka owsiana może jednak zawsze zastąpić 20% ilości mąki pszennej – i to z ogromną korzyścią dla zdrowia!



Dojrzałe ziarna owsa; źródło: pixabay.comDojrzałe ziarna owsa; źródło: pixabay.com

Ludzie uprawiają owies już od ponad 3 tysięcy lat. Nie zawsze cieszył się on jednak wielkim powodzeniem. Słynna anegdota mówi, że onegdaj Anglicy pogardliwie twierdzili, że owies to zboże jedzone przez Szkotów, ale w ich kraju podawane tylko koniom. Na szkocką ripostę nie trzeba było długo czekać: „Dlatego właśnie Anglicy mają tak świetne konie, a Szkocja ludzi!”.

Kontrowersje dotyczące owsa polegały przede wszystkim na jego tendencji do szybkiego psucia się oraz dość mdłym, zdaniem niektórych, smaku. Rosnące w nietypowych kłosach ziarna zyskały dużą popularność głównie w krajach północnych – Niemczech, Irlandii, Szkocji oraz całej Skandynawii. W XVII w. zostały przywiezione również do Ameryki Północnej, gdzie wsławiły się przede wszystkim jako surowiec do sporządzania kaszy. Obecnie do największych producentów owsa na świecie należą Rosja, Kanada i Polska, a za nimi plasują się Finlandia, Australia i Stany Zjednoczone. Globalnie produkuje się ok. 23 milionów ton rocznie.

Własności mąki owsianej


Tradycyjna mąka owsiana produkowana jest z pełnych ziaren owsa, łącznie z otrębami i zarodkami. Istnieją jednak także bardziej delikatne wersje powstałe z mielenia ziaren ciętych pozbawionych choćby częściowo otrębów. Ogólnie rzecz biorąc, mąka owsiana jest jednak grubsza i bardziej ziarnista niż pszenna, co utrudnia wypiekom rośnięcie – stąd też zalecane jest mieszanie. Z drugiej strony, dodatek owsa w ciastach wydłuża ich świeżość i skutecznie przeciwdziała wysychaniu – właściwość tą łatwo docenić zwłaszcza w drożdżowych produktach.


Krojone ziarna owsa; źródło: Wikimedia Commons
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy