Trawa cytrynowa (cytronela) jest znana większość z nas z przepisów na dania i napoje kuchni azjatyckiej. Roślina ta w wielu z nich pojawia się jako nieodzowny dodatek, nadający potrawom orzeźwiające, cytrusowe wykończenie. Trawa cytrynowa to jednak coś więcej niż tylko kolejna orientalna przyprawa.
![Trawa cytrynowa to gatunek orientalny. Posiada zarówno walory ozdobne, jak i kulinarne oraz lecznicze. By Ramon FVelasquez [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons](http://zasoby.ekologia.pl/artykulyNew/24127/xxl/wawadamjf5964_800x600.jpg)
- Trawa cytrynowa w kuchni
- Właściwości lecznicze trawy cytrynowej
- Olejek lemongrasowy
- Olejek z trawy cytrynowej – środki ostrożności
- Trawa cytrynowa w kosmetyce
- Trawa cytrynowa jako składnik potraw orientalnych
Trawa cytrynowa we własnym ogródku – to możliwe! Trawa cytrynowa, jak przystało na gatunek tropikalny, rośnie i zakwita wyłącznie w dodatniej temperaturze. Uprawa cytroneli w klimacie umiarkowanym ma sens wyłącznie pod warunkiem, że przezimujemy ją w ciepłym pomieszczeniu. Pod tym względem łatwiejsza jest uprawa trawy cytrynowej w doniczce – wiosną i latem roślinę można przenieść do ogrodu lub na taras, a jesienią zapewnić jej odpowiedni mikroklimat w domu. Decydując się na wysianie trawy cytrynowej w przydomowym ogródku lub na parapecie, postawny na zakup siewek wysokiej jakości, dzięki czemu roślina ładnie wzejdzie i zadowoli nas gęstymi kępami. |
Trawa cytrynowa w kuchni
Dobrodziejstwa kulinarne i lecznicze trawy cytrynowej są dostępne pod kilkoma postaciami. W kuchni rację bytu mają przede wszystkim świeże łodygi i bulwy trawy cytrynowej, ale podczas gotowania możemy wesprzeć się również jej wersją sproszkowaną, suszoną lub mrożoną.Cięte łodygi cytroneli przypominają nieco naszą rodzimą zieloną cebulkę lub pora. Często dodaje się je w tej formie do orientalnych napojów. Smak mają świeży, mocno cytrynowy z domieszką imbiru, pasujący zarówno do orzeźwiających, letnich napojów, jak i do świeżo parzonej herbaty. Do przygotowania potraw, łodygi i bulwy trawy cytrynowej miażdży się, a przed podaniem wyciąga z garnka i wyrzuca. Łodygę możemy również zmiksować z innymi składnikami, by uzyskać kremową, intensywną w smaku zupę. Pokrojoną w paski łodyżkę możemy również podsmażyć i udekorować nią danie. Trawy cytrynowej pod tą postacią nie zjadamy, gdyż jest zbyt twarda i włóknista.
Trawa cytrynowa pasuje do zup, rosołów, dań typu curry, kurczaka i owoców morza (szczególnie do krewetek!). Często na styl tajski i indyjski miesza się ją z chili i mlekiem kokosowym. Bardzo chętnie aromatyzuje się nią orientalne sosy i pasty. Dodana do potraw i napojów trawa cytrynowa może orzeźwiać lub rozgrzewać, w zależności od tego jak jej użyjemy. Każdemu daniu nada aromat cytryny, ale już nie jej smak.
Właściwości lecznicze trawy cytrynowej
W indyjskiej medycynie ludowej napar z cytroneli to sprawdzony sposób na biegunkę i inne dolegliwości trawienne. Trawa cytrynowa działa też moczopędnie i oczyszczająco, hamuje rozwój grzybów, ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, a nawet przeciwbólowe. Używa się jej przede wszystkim w celu łagodzenia bólów głowy oraz mięśni. Masaże z udziałem olejku cytronelowego to prawdziwa ulga dla obolałych, nadwyrężonych mięśni oraz stawów. Olejek ten jest również przydatny do odstraszania owadów, zwłaszcza komarów, kleszczy i pcheł.
Trawa cytrynowa, fot. pixabay.com
Olejek lemongrasowy
Prozdrowotne właściwości trawy cytrynowej mają swoje źródło w zawartych w niej aromatach. Olejek cytronelowy, zwany też lemongrasowym (z ang. lemon grass to właśnie trawa cytrynowa) uzyskuje się poprzez destylację palczatki parą wodną. Olejek cytronelowy zasłynął swego czasu jako pogromca komarów i innych letnich owadów, chętnie uprzykrzających nam życie podczas wakacji.Pożytek z niego jest jednak znacznie większy. Stosowany wyłącznie zewnętrznie relaksuje i odpręża, oczyszcza skórę, rozgrzewa ciało i działa bakteriobójczo. Podobnie jak olejek z drzewa herbacianego jest skuteczny w zwalczaniu trądziku, a pachnie znacznie przyjemniej. Warto podkreślić, że jego właściwości są silniejsze niż innych olejków cytrusowych, a to ze względu na wysokie stężenie jego głównego składnika – cytralu. To cytral właśnie wyróżnia się działaniem grzybo- i bakteriobójczym oraz rozluźniającym, a według niedawnych badań ma również właściwości przeciwnowotworowe.
Cytral pod kątem chemicznym to nienasycony aldehyd terpenowy, mieszanina dwóch izomerów – geranialu i neralu. Jest oleistą, bladożółtą cieczą o silnie cytrynowym aromacie. Wykorzystywany w przemyśle (np. spożywczym, kosmetycznym i perfumeryjnym) cytral pozyskuje się poprzez destylację z trawy cytrynowej. |
Olejek z trawy cytrynowej – środki ostrożności
Zarówno cytral, jak i zawierający go olejek lemongrasowy mają udowodnione drażniące działanie na skórę. W celach aromaterapeutycznych lepiej więc olejek z trawy cytrynowej wykorzystywać oszczędnie i rozsądnie, najbezpieczniej z zastosowaniem kominków aromaterapeutycznych. Do kąpieli i masażu jednorazowo dodajemy tylko kilka kropli. Na skórę stosujemy go pod postacią mieszanki z olejem bazowym, nie przekraczając zalecanej dawki. Zawartość cytralu w olejku lemongrasowym jest najwyższa – wynosi bowiem nawet do 85%. W mniejszych ilościach cytral występuje również w olejkach cytrynowym i pomarańczowym, które również mogą wykazywać działanie drażniące na skórę, zwłaszcza w kontakcie z promieniami słonecznymi.Trawa cytrynowa w kosmetyce
Przemysł kosmetyczny wykorzystuje trawę cytrynową głównie do aromatyzowania balsamów, płynów kąpielowych, soli i mydeł. Olejek cytronelowy jest też ulubieńcem branży perfumeryjnej. Pojawia się zazwyczaj w świeżych, letnich kompozycjach zapachowych, choć nie brakuje go też w perfumach orientalnych.Ekologia.pl poleca

Olejek cytronelowy pozyskiwany z trawy cytrynowej ma właściwości przeciwbólowe i rozluźniające. Tiara Leitzman
Przepis na zupę chili z trawą cytrynową (bez odrzucania łodyżki) Szybka, aromatyczna i prosta zupa orientalna. Do jej przygotowania potrzebujemy:
Składniki wraz z przyprawami wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Dopiero potem przelewamy całość do garnka i podgrzewamy. |
Trawa cytrynowa jako składnik potraw orientalnych
Trawa cytrynowa to gatunek azjatyckiej trawy ozdobnej, niepozbawionej wszelako właściwości użytkowych. Europejczycy znają trawę cytrynową głównie jako składnik potraw orientalnych. To z niej wytwarza się olejek cytronelowy o intensywnym aromacie cytryn. Trawa cytrynowa ma właściwości bakteriostatyczne, rozluźniające i aromaterapeutyczne.Ekologia.pl (Elżbieta Gwóźdź)
Bibliografia
- Gagan Shah i in.; ““Lemon grass” National Horticulture Board, India, http://nhb.gov.in/model-project-reports/Horticulture%20Crops/Lemongrass/Lemongrass1.htm, 10/06/2019 Scientific basis for the therapeutic use of Cymbopogon citratus, stapf (Lemon grass)”; data dostępu: 2019-06-10
- MedicalHealthGuide; “Lemon grass Herbal Medicine”; data dostępu: 2019-06-10
- O.A. Lawal i in. ; “Cymbopogon citratus”; Medicinal Spices and Vegetables from Africa, 2017;
- S.K. Król, L. Kapka-Skrzypczak; “Aktywność farmakologiczna olejków eterycznych i ich składników w leczeniu schorzeń układu pokarmowego”; „Medycyna ogólna i nauki o zdrowiu”, 2011, tom 17, nr 4, str. 202-205;
- B. Różalska, B. Sadowska, M. Więckowska-Szakiel, A. Budzyńska, ; “Synergizm leków przeciwgrzybiczych i olejków eterycznych wobec Candida sp., oceniany zmodyfikowaną metodą gradientowo-dyfuzyjną”; Medycyna doświadczalna i mikrobiologia”, 2011, 63, str. 16-169;
- J. . Szymańska, B. Frydrych; “3,7 Dimetylookta- 2,6-dienal (cytral) Dokumentacja dopuszczalnych wielkości narażenia zawodowego ”; Podstawy i metody oceny środowiska pracy, 2011, nr 4(70), str. 21-41;