Pięć porcji warzyw i owoców każdego dnia
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Pięć porcji warzyw, owoców lub soku

Pięć porcji warzyw, owoców lub soku

Każde warzywo i owoc, każda szklanka soku kryje w sobie olbrzymie bogactwo witamin i składników odżywczych, które doskonale wzmacniają nasz organizm, sprawiając, że jesteśmy pełni energii i witalności. Aby dobrze zbilansować swoją dietę, warto wiedzieć, w czym kryją się najważniejsze dla organizmu składniki – czyli kluczowe witaminy i minerały.

Fot. sxc.hu

Fot. sxc.hu

Pięć porcji warzyw, owoców lub soku to rekomendowane przez dietetyków dzienne spożycie tych produktów. Zachowanie takiej liczby porcji sprawia, że witaminy, których nasz organizm nie jest w stanie magazynować, są mu dostarczane w sposób ciągły. Pojedyncza porcja to średniej wielkości owoc, warzywo lub szklanka soku.

Wprowadzenie tej zasady do rodzinnego jadłospisu, to najbardziej naturalny sposób na zdrowie i doskonałe samopoczucie. Jeśli jednak wiemy, że brakuje nam witamin z poszczególnej grupy, warto tak zbilansować swoje posiłki, aby najwięcej było w nich tych warzyw, owoców i soków, które dostarczą nam brakującego składnika.


Czego nam potrzeba?

Jakie składniki powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas? Przede wszystkim jest to likopen. Zgodnie ze wskazówkami naukowców, każdego dnia powinniśmy dostarczać go naszemu organizmowi, gdyż pozostaje on jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, walczących ze szkodliwymi, wolnymi rodnikami.

Na szczęście o likopen nie jest trudno. Najwięcej jest go w pomidorach i czerwonej papryce, a zwłaszcza tych duszonych i gotowanych, dlatego jego duże ilości kryją się w zupach, sosach, leczo, ale także w soku pomidorowym, koncentracie pomidorowym czy ketchupie. Znajdziemy go także w czerwonych grejpfrutach i w arbuzach.

W naszej diecie nie może też zabraknąć witaminy C, która sprzyja lepszemu przyswajaniu żelaza i stymuluje układ odpornościowy. Poza sokami i owocami cytrusowymi znajdziemy ją także w natce pietruszki, czerwonej papryce, jarmużu, brokułach i czarnych porzeczkach. Są to w większości warzywa i owoce dostępne przez cały rok, więc nie trudno skomponować swoje posiłki tak, aby witaminy C w nich nie zabrakło.

Jedną z ważnych dla organizmu witamin jest witamina E – zawarta w pietruszce, czerwonej papryce, szpinaku czy pomidorach, białej kapuście, brokułach, dyni, jagodach, która nie tylko przeciwdziała wolnym rodnikom, ale też pozwala nam zachować piękny i młody wygląd, gdyż poprawia elastyczność i miękkość naskórka.

Witamina A, czyli beta-karoten, ważna jest dla naszego wzroku. Znajduje się w wielu owocach i warzywach, m.in. marchwi, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, czerwonej papryce, dyni, mango, morelach. Warto więc pić także soki marchwiowo-owocowe. W warzywach i owocach znajdziemy też cynk – zawarty w cytrusach, morelach czy brzoskwiniach, który korzystnie wpływa na ilość przeciwciał oraz wspomaga metabolizm witaminy A, oraz selen – obecny w cytrusach i awokado, który wzmacnia odporność oraz wspomaga działanie witaminy E.


Komponowanie posiłków

Wszyscy wiemy o tym, że warzywa, owoce i soki muszą być elementem naszej diety, nie zawsze jednak mamy świadomość, że jest to nie tylko korzystne zalecenie, ale przede wszystkim niezbędna zasada, którą powinniśmy stosować przy każdym posiłku.

Do jedzenia 5 porcji warzyw, owoców i picia soku namawia dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności, w której opinii: „Spożywanie odpowiedniej ich ilości, czyli co najmniej 5 porcji dziennie, działa ochronnie na organizm człowieka, a także wpływa na dobre samopoczucie”. Podkreśla także, że korzystne jest kojarzenie produktów będących dobrym źródłem wielu składników w jednym daniu.

Program społeczny „5 porcji warzyw, owoców lub soku” ma na celu edukowanie Polaków o konieczności spożywania 5 porcji owoców, warzyw lub soków każdego dnia. Współfinansowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków oraz Agencję Rynku Rolnego ze środków Unii Europejskiej oraz budżetu Polski.

Ekologia.pl (ET)
4.6/5 - (20 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Coś ci gościu nie pasi?Jeśli nie ma wulgarnych słów w komentarzu to jesteś jak dupa od srania i masz je zamieszczać.a w ogóle co za dziadostwo!

Dlaczego nie publikujecie moich komentarzy?Nie pasuje wam ich treść?Nie jest słuszna z waszą jedynie słuszna ideologią?

Owoce co udowadnia Żywienie Optymalne dr Kwaśniewskiego spokojnie może obyć się bez owoców i tylko z niewielką dawką warzyw.Na zdrowy rozum każdy owoc to pewna dawka cukrów.Jeśli pomnożymy to x5,to mamy juz bardzo dużo tej trucizny w sobie.Poczytajcie sobie o cukrach to sami się przekonacie.A propos skąd się wzięła nazwa ,,cukrzyca,, czyżby od nadmiaru tłuszczu?

5 x dziennie warzywa i owoce to najlepsza droga … ale do cukrzycy i wielu chorób.To jakiś nonsens, totalna bzdura i bezmózgowie piszącego.Niech najpierw sam to je powiedzmy przez 10 lat a potem niech mu zrobią badania,oczywiście obiektywne.Jeśli dożyje.