Leczo – właściwości, skład i rodzaje leczo
Ekologia.pl Styl życia Kuchnia Leczo – właściwości, skład i rodzaje leczo

Leczo – właściwości, skład i rodzaje leczo

Leczo to tradycyjne węgierskie danie, które w Polsce cieszy się ogromną popularnością. Przyrządzane jest z różnych warzyw, przeważnie według własnego uznania, ale warunkiem jest obecność kilku podstawowych składników. Może być wegetariańskie lub z dodatkiem mięsa. Jednak tradycyjne leczo powinno zawierać cukinię, paprykę, pomidory, cebulę oraz dodatki, takie jak kiełbasa lub jajka, a także przyprawy. Najlepiej smakuje na gorąco. W czym tkwi  tajemnica leczo?

pixabay.com

pixabay.com
Spis treści

Leczo – co to takiego?

Pierwsze leczo zostało przyrządzone na Węgrzech. Do dnia dzisiejszego stanowi jedno z najbardziej charakterystycznych potraw tego kraju. Danie to jest również popularne w kuchni chorwackiej, czeskiej, ukraińskiej czy słowackiej. Zajadają się nim także mieszkańcy Austrii, Izraela oraz Polski.

Tradycyjne węgierskie leczo zawiera żółtą paprykę, świeżego pomidora, cebulkę, sól i słodką mieloną paprykę, czyli narodową przyprawę Węgrów. Leczo występuje w postaci gulaszu, z grubo pokrojonymi warzywami. Jednak nie jest to uniwersalny przepis na to danie – istnieje wiele jego wariantów, w zależności od własnego upodobania. W Polsce podstawowym składnikiem tej potrawy jest cukinia lub bakłażan, które są szeroko dostępne w sezonie letnim

Rodzaje leczo

Na Węgrzech leczo przygotowuje się na bazie świeżych pomidorów i papryki. Oba warzywa duszone są na smalcu z dodatkiem wędzonego boczku, a także podsmażonej cebulki i mielonej papryki – narodowej przyprawy tego kraju. Niekiedy można spotkać leczo z dodatkiem czosnku, liścia laurowego czy tymianku. Bardzo często dodaje się także kiełbasę, bekon albo wątróbkę. Czasami także węgierskie leczo serwowane jest plastrami jaj ugotowanych na twardo, ułożonymi na wierchu potrawy.

W Niemczech leczo stanowi oddzielne danie, zazwyczaj serwowane ze świeżym pieczywem lub jako warzywny dodatek do dań mięsnych, np. pieczonego bażanta, kurczaka, wołowiny czy steków.

W Polsce leczo przyrządza się na bazie cukinii, rzadziej bakłażana. Wszystkie warzywa dusi się w oleju rzepakowym i spożywa się na ciepło jako danie główne. Podaje się je z kiełbasą oraz pieczywem albo gotowanym ryżem.

W naszym kraju popularne jest także leczo z dodatkiem mięsa, np. mięsa drobiowego lub wieprzowego, które wcześniej pokrojone w kostkę i dusi się po wcześniejszym podsmażeniu. Popularne jest także leczo przyrządzane się także w wersji wegetariańskiej. Oprócz warzyw często dodaje się cieciorkę, soczewicę, fasolę lub ser tofu, znane są też wersje z pieczarkami. Leczo zazwyczaj podaje się z chlebem, ryżem, czasami z makaronem i kaszą jaglaną.

Leczo z kiełbasą i cukinią, fot. pixabay.com

Tradycyjne leczo z kiełbasą. Dencey [CC0], from Wikimedia Commons

Właściwości prozdrowotne leczo

Ta węgierska potrawa jest niskokaloryczna, zarówno ta w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem mięsa. Jednak wegetariańskie leczo zawiera niższą zawartość kwasów tłuszczowych (nasyconych) oraz pozbawione jest cholesterolu, a tym samym ma mniejszą kaloryczność. Leczo z zawartością duszonego mięsa drobiowego, także będzie zawierało mniejszą ilość tłuszczu. Warto pamiętać o odpowiednich dodatkach do dania. Najlepiej sięgać po pełnoziarniste pieczywo, ryż brązowy lub dziki raz oraz gruboziarniste kasze.


Obie wersje tego węgierskiego dania są znakomitym źródłem witamin: witaminy A, witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6), witaminy C i E, a także sole mineralne: cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Leczo wegetariańskie charakteryzuje się wyższą obecnością miedzi i niższą zawartością sodu. Poza tym ma też więcej błonnika pokarmowego. Wegetariańska wersja tej potrawy jest znakomitym daniem dla osób odchudzających się, dbających o sylwetkę, a także chorych na cukrzycę oraz z problemami układu sercowo-naczyniowego.

Wegetariańska wersja leczo jest zdecydowanie zdrowszą wersją tego dania. Wszystko za sprawą cukinii, która stanowi jeden z głównych składników tej potrawy. Warzywo to zawiera szalenie ważne dla naszego zdrowia witaminy. Przede wszystkim są to witaminy z grupy B (zwłaszcza witamina B1), która bierze udział w procesach metabolicznych i przemianie węglowodanów oraz witamina B3. Inną szalenie ważną witaminą, która obecna jest w cukinii, to witamina C. Chroni ona i wzmacnia nasz organizm, a także posiada wysoką zawartość karotenów odpowiedzialnych za działanie antyoksydacyjne. W cukinii występuje również witamina A, która ma pozytywny wpływ na wzrok oraz witamina K, biorąca udział w procesach krwiotwórczych. W tym niezwykłym warzywie znajdziemy równie takie składniki mineralne jak magnez, potas i żelazo. Co więcej, cukinia działa odkwaszająco na organizm i usprawnia proces trawienia.

Leczo z pieczarkami, fot. pixabay.com

pixabay.com

Leczo w kuchni

Tradycyjne leczo z kiełbasą

Składniki:

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę zaś w plasterki i oba składniki podsmażamy na patelni przez około 8 minut. Następnie przekładamy je do garnka i dodajemy starty czosnek. Dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i całość mieszamy przez 5 minut. Dodajemy soli i pieprzu – wedle uznania. Do potrawy dodajemy pokrojone pomidory bez skórki i nasion. Wszystkie składniki gotujemy przez co najmniej pół godziny, co chwilę mieszając, by danie się nie przypaliło. Leczo można serwować z ugotowanym ryżem, kaszą albo ze świeżym chlebem pełnoziarnistym.

Wegetariańskie leczo z cukinii

Składniki:

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy aż do zeszklenia. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i czerwoną paprykę. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy warzywa, aż będą miękkie. Potem wrzucamy poszatkowane pomidory i koncentrat. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami, ziołami, solą kamienną, pieprzem zielonym i odrobiną chili. Przez kolejne 20 minut dusimy wszystkie składniki. Danie najlepiej serwować ze świeżą bagietką.

Leczo z pieczarkami i piersią kurczaka

Składniki:

Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Papryki czyścimy w środku i kroimy w drobną kostkę. Kurczaka płuczemy pod wodą, osuszamy i kroimy na małe kawałki, a następnie smażymy, aż nabierze kolorów. Dorzucamy warzywa i całość smażymy przez około 8 minut. Następnie dodajemy ¼ szklanki wody i dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie dodajemy przyprawy, wedle uznania: oregano, bazylia, pieprz biały, sól himalajska i porządnie mieszamy. Danie można serwować z chlebem albo ryżem.

Czy warto jeść leczo?

Leczo jest potrawą, która jest nie tylko zdrowa, ale także banalnie łatwa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy pokroić warzywa i wrzucić do garnka. Reszta sama się robi. Leczo zawiera wiele ważnych składników mineralnych i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przy tym jest lekkie, niskokaloryczne oraz z niewielką zawartością tłuszczów. Dieta oparta na leczo nie zrujnuje ani naszego portfela, ani tym bardziej naszej sylwetki. Nic dziwnego, że połowa Europy lubuje się w tej pysznej potrawie.

Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)
Bibliografia
  1. https://tastehungary.com/journal/lecso-as-a-verb/; 2019-01-23;
  2. https://hungarytoday.hu/cook-hungarian-letcho-23322/; 2019-01-23;
  3. https://www.thespruceeats.com/hungarian-lecso-tomato-pepper-stew-recipe-1136692; 2019-01-23;
  4. https://www.emperorscrumbs.com/lecho-or-lecso/; 2019-01-23;
4.8/5 - (5 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

W Polsce dlatego daje się cukinię, gdyż w latach 80 posiadacze działkowych ogródków pracowniczych sadzili w nieprzytomnych ilościach kabaczki (młody kabaczek to cukinia właśnie) z którymi nie wiadomo było co począć. Przyzwyczajenie to pozostało do dziś.Prawdziwe leczo to wyłącznie papryka, pomidory i cebula oraz wędzona słonina. Leczo musi być tłuste aby było smaczne i aby przyswoiła się witamina A z karotenu i aby dostarczyć odpowiedniej ilości energii do pracy. Tak więc prawdziwe leczo nie jest wcale tanie podobnie jak w ogóle zdrowe jedzenie nie jest tanie.
Zaprzyjaźniony Węgier, który z niejednego pieca chleb jadł, podał nam przepis według niego stanowiący wzorzec dla leczo. Bardzo prosty i bez udziwnień. Koniecznie sobie takie zróbcie.
około kilograma zielonej papryki, trzy duże cebule, 400 gramów dobrego, ale dość tłustego boczku wędzonego(w wersji najbardziej ortodoksyjnej jest wędzona słonina), dwie puszki pomidorów w zalewie (można użyć pomidorów świeżych i przecieru), węgierska pasta paprykowa, papryka w proszku słodka i ostra, sól, pieprz.
Zrób tak: w garnku przesmaż pokrojony w kostkę boczek aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a po kilku minutach paprykę pokrojoną w paski. Smaż jeszcze chwilę, dopraw łyżką słodkiej papryki w proszku i ostrą papryką do smaku, dokładnie wszystko pomieszaj, a gdy przyprawy połączą się z tłuszczem, dodaj pomidory i pastę paprykową. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj aż papryka zmięknie, ale nie dopuść, by zaczęła się rozpadać.

Kolejny bzdurny przepis na leczo, które „powinno zawierać cukinię i kiełbasę”. Jajka to już hit. Leczo zawiera paprykę, pomidory i cebulę. Cukinia to biedawypełniacz, jajko to szaleństwo.