Definicja terminu :

owoce

Owoce

1. Budowa owoców

Owoc jest utworem powstającym przeważnie z zalążni słupka w wyniku zapłodnienia (a więc występuje tylko u roślin okrytozalążkowych) i zawierającym wewnątrz nasienie lub nasiona utworzone z przekształcenia zalążków. Niekiedy w budowie owoców oraz ich urządzeń do rozsiewania mogą też brać udział różne inne wytwory liści i osi pędów. Na przykład oś kwiatowa może brać udział w budowie owoców powstających z zalążni dolnych.

Owocnia (pericarpium) jest to zewnętrzna część owocu, powstała z zalążni słupka i okrywająca nasiona. W owocni wyróżniamy zwykle trzy warstwy, które powstają z odpowiednich trzech warstw owocolistka, a mianowicie z jego dwóch skórek i zawartego między nimi miękiszu. Może ona być sucha lub mięsista (soczysta), może być zamknięta lub otwierać się po dojrzeniu w celu uwolnienia nasion.

Warstwa zewnętrzna (egzocarpium), „skórka”, jest to cienka zewnętrzna warstwa okrywająca owoc, zwykłe jaskrawo zabarwiona. U niektórych roślin mogą powstawać na niej różnego rodzaju utwory, jak kolce, włoski, skrzydełka itp. Warstwa środkowa (mezocarpium) może być soczysta, zbudowana z komórek miękiszowych, tworząca miąższ w owocach soczystych np. u wiśni (Prunus) lub sucha, zbudowana z komórek grubościennych, często zdrewniałych, np. u leszczyny (Corylus).

Warstwa wewnętrzna (endocarpium) zwykłe jest cienka, błoniasta lub grubsza — skórzasta i tworzy ściankę komory nasiennej (np. w jabłku), niekiedy jest ona zdrewniała i kamienista, tworząc np. u pestkowców skorupę pestki. Owoc powstający wyłącznie z zalążni słupka nazywamy owocem właściwym (prawdziwym). Niekiedy owoc powstaje przy udziale również innych części kwiatu, zwykle rozrośniętego dna kwiatowego; wówczas nazywamy go owocem pozornym (rzekomym lub szupinkowym). Jeśli owoc powstał tylko z jednego słupka, to nosi nazwę owocu pojedynczego. Gdy natomiast w kwiecie występuje większa liczba słupków, powstają z nich owocki zrastające się w jedną całość lub skupione, tworząc owoc zbiorowy (złożony), np. u maliny, róży. Jeżeli w wytworzeniu się owocu bierze udział cały kwiatostan, to tworzy się owocostan, niekiedy podobny do pojedynczych owoców.

Na podstawie budowy owocni i sposobu jej otwierania się przy rozsiewaniu nasion możemy wyróżnić kilka typów owoców.

2. Typy owoców

a. Owoce właściwe suche,

b. Owoce właściwe mięsiste (soczyste),

c. Owoce pozorne (rzekome),

d. Owoce zbiorowe,

e. Owocostany.

Zobacz także w Wikipedii, wolnej encyklopedii


Legenda. Pokaż objaśnienia oznaczeń i skrótów
Szukaj
Oceń stronę
Ocena: 4.8
Wybór wg alfabetu:
a b c ć d e f g h i j k l ł m n o q p r s ś t u v w x y z ż ź
Pasaż zakupowy