Kasza jaglana - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza jaglana

Nazywana jest królową kasz. Kasza jaglana, bo o niej mowa, znowu wraca do łask.  Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana? Co dobrego może zdziałać kasza jaglana w naszym organizmie i kto powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie?


Ziarnko historii

Kasza jaglana jest znana jako jeden z najstarszych składników pokarmowych, pochodzi bowiem z łuskanych ziaren prosa, najstarszej rośliny uprawnej. W pierwszej połowie ubiegłego stulecia kaszę jaglaną nazywano "polskim ryżem", ponieważ była powszechnie dostępna i dostarczała duże ilości energii i wartości odżywczych. Współcześnie, walory tego zboża docenili wegetarianie oraz zwolennicy zdrowego trybu życia.

Kasza jaglana odkwasza

Spośród znanych nam rodzajów kasz, jako jedyna ma właściwości odkwaszające organizm. Dlaczego to takie ważne? Nasz organizm do poprawnego funkcjonowania wymaga utrzymania stałego poziomu pH (który jest zróżnicowany w zależności od poszczególnych organów). W przypadku dużego spożycia pokarmów o odczynie kwaśnym np. napojów smakowych, kawy, wina, posiłków "z proszku" odczyn w organizmie staje się bardziej kwasowy. W skrajnych przypadkach towarzyszyć może temu zgaga. Kasza jaglana pomaga zredukować zakwaszenie w organizmie i przywrócić mu równowagę.




wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy