Berberys – właściwości, działanie i zastosowanie berberysu | ekologia.pl
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Berberys – właściwości, działanie i zastosowanie berberysu

Berberys – właściwości, działanie i zastosowanie berberysu

Berberys jest krzewem, który znamy z parków i przydomowych ogrodów. Chętnie sadzimy go w naszym klimacie, gdyż jego liście wraz z nadejściem jesieni przebarwiają się na piękny, ciemno bordowy kolor. Berberys, oprócz walorów estetycznych, ma także liczne właściwości zdrowotne znane od starożytności! Pomaga w stanach napięcia nerwowego, reguluje trawienie i poprawia pracę wątroby. W celach leczniczych stosowali go już Babilończycy. Wykorzystywali oni wszystkie części rośliny – od korzenia aż po korę. Zdecydowanie warto przyjrzeć się tej roślinie z bliska….

Berberys pospolity, fot. shutterstock

Berberys pospolity, fot. shutterstock
Spis treści

Berberys to roślina ze Wschodu

Berberys pospolity, nazywany także zwyczajnym (Berberis vulgaris L.) odgrywa ważną rolę wśród roślin używanych jako lekarstwo od ponad 2 500 tysiąca lat! Już w Babilonie i Indiach używano różnych części rośliny do celów leczniczych i nie tylko. Drewno berberysu wykorzystywano do tworzenia mebli i ozdób. Cenny był również wyciąg z kory, którym barwiono tkaniny –  jedwab, len i bawełnę. A z soczystych owoców wytwarzano atrament o krwisto czerwonej barwie. W średniowieczu odkryto, że berberys pomaga leczyć chorych na malarię i żółtaczkę. Berberys zyskał nawet względy świętej (!) –  świętej Hildegardy. To ona w XI wieku rozpropagowała krzew w Europie i spisała w swoich dziełach sposoby leczenia rozmaitych schorzeń zaczerpnięte z medycyny ludowej.

Europa i Ameryka to dom berberysu

Choć za ojczyznę berberysu uważa się Europę, a dokładnie tereny Irlandii i Szkocji, zaaklimatyzował się on również w Ameryce Północnej. Niektórzy antropolodzy są zdania, że roślina ta odgrywała dużą rolę w życiu rdzennych ludów Ameryki. Według nich, miała ona wręcz wartość sakralną i magiczną. Berberysowi przypisywano rolę remedium na wszelkie choroby oraz  nadnaturalne moce! Wiek XVII przyniósł nowe odkrycie. Angielscy lekarze zaczęli stosować berberys do leczenia schorzeń wątroby. Już wtedy było wiadomo, że napary z liści pobudzają też apetyt i przyspieszają trawienie. Wzmagają bowiem wydzielanie soków trawiennych. Ze względu na ogromną ilość zawartość witaminy C w naszym kraju wykorzystywano berberys do leczenia szkorbutu.

Berberys inaczej kwaśnica

Berberys zwyczajny (Berberis vulgaris) znany jest w Polsce też jako kwaśnica lub kwaśniec. Nazwa ta wzięła się zapewne od smaku owoców berberysu. Owoce te są ważnym pokarmem dla wielu ptaków, ptaki zaś „pomagają” roślinie zasiedlać nowe obszary i przenoszą nasiona w odchodach. Dziki berberys występuje przede wszystkim w Europie.

Jest to krzak o wysokości około 3 metrów, który upodobał sobie przede wszystkim słoneczne wzgórza i świetliste lasy. Niegdyś berberys był przede wszystkim dziką rośliną, a spotkać go można było na terenie całej Polski, odkryto jednak że może być on szkodliwy dla upraw zbóż, więc rolnicy przystąpili do walki z dziko rosnącym krzewem. Obecnie spotykamy go najczęściej w parkach i ogrodach jako roślinę ozdobną.

Suszone owoce berberysu, fot. shutterstock

Berberys na gorączkę i odporność

Suszone owoce berberysu wykorzystuje się jako dodatek do herbaty w celu obniżenia temperatury. Podnoszą one ogólną oporność organizmu, a dzięki dużej zawartości witaminy C  pomagają w walce z przeziębieniem. Ich kwaskowy smak sprawia, że nazywane są „polską cytryną” lub „cytryna Północy”.  Owoce berberysu zawierają cenne składniki: witaminę C, witaminę E, karotenoidy, pektyny, sole mineralne i kwasy organiczne. Pomagają przy krwawieniach z nosa i podnoszą samopoczucie dzięki związkom witaminy Prutyny i eskuliny. Najnowsze badania wskazują, że berberys wykazuje również działanie przeciwhistaminowe.

Berberys to cenne korzenie i kora

Najcenniejszym składnikiem znajdującym się w berberysie jest berberyna (alkaloid izochinolinowy), która gromadzi się przede wszystkim w korzeniu krzewu. Berberyna od wieków znana była w tradycyjnej medycynie chińskiej, jest również składnikiem suplementów diety. Składnik ten posiada szereg niezwykłych właściwości, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciw pierwotniakowe. Pomaga w problemach z biegunką, obniża ciśnienie i uspokaja skołatane nerwy. Poleca się ją w stanach depresyjnych. Stwierdzone jest też, że jest skutecznym preparatem na obniżenie ciśnienia. Ostatnie badania dowodzą, że może zapobiegać cukrzycy i pozytywnie wpływać na leczenie tego schorzenia. Berberyna jest cały czas przedmiotem badań klinicznych. Berberys jest rośliną lekko trującą, a zdrowotne substancje dostarczane organizmowi w zbyt dużych ilościach odkładają się w sercu, wątrobie i trzustce. Należy zachować ostrożność w stosowaniu berberysu!

Dobre trawienie dzięki berberysowi

Napar z liści berberysu stosuje się w problemach układu pokarmowego, gdyż pobudza on wydzielanie się soków trawiennych i usprawnia pracę poszczególnych organów. Łagodzi on bóle żołądka, nudności, pomaga w problemach z wątrobą. Uwaga!  Ma działanie delikatnie przeczyszczające.

Berberys na uspokojenie i dobry sen

W tradycyjnej medycynie Irańskiej wyciąg z berberysu służył  jako substancja usypiająca! W mniejszych dawkach pomaga on w stanach napięcia nerwowego i obniżonego nastroju. Po berberys sięgnąć mogą osoby narażone na stres i mające problemy z koncentracją.

Berberys spełnia rolę ozdobną w ogrodzie, fot. shutterstock

Berberys jako przysmak w kuchniach świata

Wyciąg z owoców berberysu znajduje szerokie zastosowanie za całym świecie. Jedne z najbardziej popularnych cukierków w Rosji noszą nazwę Барбарис (czyli po prostu Berberys)! A owoce tej rośliny widoczne są na zdjęciu na opakowaniu przysmaku. W południowo– zachodniej Azji, zwłaszcza w Iranie, te czerwone jagody używanie są jako owoce w popularnej potrawie nazywanej pilaw w wielu jej odmianach (ang. pilaf). Iran jest największym na świecie producentem suszonych owoców berberysu, dodaje się je tam do potraw mięsnych nadając im nieco cierpkiego smaku. Z owoców berberysu wyrabia się też soki i dżemy, a także napoje alkoholowe– wódki, wina i likiery. Są także pysznym dodatkiem do potraw i podobnie jak na przykład jagody goji, mogą urozmaicić codzienny posiłek. Proponujemy prosty przepis na śniadaniowy jogurt z płatkami owsianymi i berberysem. Smacznego!

Wege-jogurt z berberysem

Składniki:

Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię i rozpuścić masło, smażyć płatki z siemieniem lnianym i nerkowcami około minuty. Dodać owoce berberysu. Uprażone płatki zmieszać z jogurtem, posłodzić miodem według uznania. Można podawać z owocami sezonowymi. 
Smacznego!

Ekologia.pl (AK)
Bibliografia
  1. Encyclopaedia Iranica; “Barberry”; data dostępu: 2019-05-09;
  2. Gale Encyclopedia of Alternative Medicine; “Barberry”; data dostępu: 2019-05-09;
  3. Mohammad Rahimi-Madiseh i in.; “Berberis vulgaris: specifications and traditional uses”; data dostępu: 2019-05-09;
  4. Corey L. Gucker; “Berberis vulgaris”; data dostępu: 2019-05-09;
  5. Anna du Chesne, Southern Cross University; “Berberis vulgaris”; data dostępu: 2019-05-09;
4.7/5 - (11 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments