Miód, propolis, pyłek pszczeli, mleczko pszczele i wosk – pszczoły od tysięcy lat dostarczają nam cenne produkty. Już starożytni Egipcjanie, Babilończycy, Sumerowie, Chińczycy cenili własności lecznicze pszczelich produktów. W starożytnym Egipcie miód pełnił rolę kosmetyku, afrodyzjaku, a nawet środka do balsamowania zwłok. Mówi się, że to właśnie dzięki kąpielom w oślim mleku z dodatkiem miodu Kleopatra zawdzięczała swoją urodę. Hipokrates – nazywany ojcem medycyny – miodem leczył rany. Starożytni Grecy jedli duże ilości miodu, przekonani, że zagwarantuje im siłę, zdrowie i długowieczność. Jak jest współcześnie?
Do niedawna apiterapia (leczenie chorób produktami pszczelimi) traktowana była jako element medycyny ludowej, niegroźny folklor. Dziś produkty pszczele są tematem prac naukowych i licznych badań, które potwierdzają lecznicze właściwości produktów pszczelich.
Dlaczego warto włączyć do diety produkty pszczele?
Mleczko pszczele ma szerokie zastosowanie w dermatologii – zalecane jest do leczenia trudno gojących się ran, odleżyn i oparzeń, w łojotoku i egzemach łojotokowych. Pomaga też w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej, gardła, języka i dziąseł. Z koli miód hamuje rozwój bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków. Jest też środkiem pomagającym w nawilżeniu i utrzymaniu odpowiedniej wilgotności skóry. Łyżeczka miodu pomaga w leczeniu kaszlu – wynika z badań dr Iana M. Paula z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii. Natomiast naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego w Sydney, testując właściwości australijskiego miodu manuka odkryli, że hamuje on rozwój odpornych na antybiotyki bakterii: laseczki siennej (Bacillus subtilis), pałeczki okrężnicy (Eschericha coli) i pałeczki ropy błękitnej (Pseudosomonas aeruginosa).
Najbardziej znanym produktem pszczelim jest oczywiście miód. Jaki jest klucz do skuteczności miodu? Naukowcy sugerują, że za jego „cudowne” właściwości odpowiedzialny jest skomplikowany skład chemiczny. W miodzie, znajdziemy kilka związków hamujących rozwój bakterii, takich jak metyloglioksal, nadtlenek wodoru i defensyny, odpowiadające za odpowiedź odpornościową.
Wierząc lekarzom, miód ma szeroką gamę zastosowali w leczeniu, trzeba go umiejętnie spożywać. Bowiem światło i wysoka temperatura niszczą zawarte w miodzie cenne związki, które decydują o jego właściwościach leczniczych. Dlatego miodu nie wolno gotować i podgrzewać. W temperaturze 40-45 st. C słabnie aktywność zawartych w miodzie enzymów, a przy 80-90 st. C zupełnie zanika. Zatem popularna w okresie jesienno-zimowym herbatka z cytryną, mimo walorów smakowych, pozbawiona jest cech terapeutycznych.
Jest w czym wybierać
Miód naturalny wytwarzany jest przez pszczoły z nektarów kwiatów lub spadzi. W zależności od surowca, z jakiego powstał, rozróżniamy kilka rodzajów miodu.
Miód akacjowy
Ma delikatny słomkowy kolor. Czasami bywa bezbarwny. W smaku bardzo słodki, wręcz mdły, z delikatną, akacjową nutą. Ze względu na zawartość fruktozy ten rodzaj miodu polecany jest diabetykom. Bez obaw mogą go spożywać osoby z problemami trawiennymi (przyspiesza regenerację błon śluzowych żołądka) oraz ze schorzeniami nerek i układu moczowego. W przypadku zmęczenia – dzięki zawartości cukrów prostych – doda nam sił i energii.
Miód lipowy
Ten jasny, herbaciany miód jest najczęściej kupowanym i spożywanym miodem przez konsumentów. Nic dziwnego, bowiem tez złocisty płyn posiada ciekawy i wyrafinowany smak i wiele właściwości leczniczych. Delikatny posmak lipy kontrastuje z ostro-gorzką nutą. Miód lipowy ma działanie wykrztuśne, więc polecany jest przy grypie, przeziębieniach, kaszlu. W skład miodu lipowego, oprócz cukrów prostych, wchodzą związki występujące w kwiatachlipy, więc działa uspokajająco.
Ma brunatny kolor, który po skrystalizowaniu się przechodzi w ciemny pomarańcz. Miód wrzosowy jest słodki i zarazem lekko ostry o niepowtarzalnym aromacie i delikatnej kwiatowej nucie. Doceniany jest głównie za swoje właściwości odżywcze, bowiem miód wrzosowy to doskonały środek w leczeniu zapalenia dróg moczowych i gruczołu krokowego, kamicy, zapalenia jelit oraz biegunki. Ceniony jest również ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, a także witamin z grupy B. I coś specjalnie dla Panów – miód wrzosowy zwiększa siły witalne i jest zalecany jako profilaktyka chorób prostaty u mężczyzn po 40 roku życia!
Miód rzepakowy
Ma charakterystyczną jasnożółtą lub kremowo-szarą barwę. W smaku słodko-gorzki z rzepakową nutką. Miód ten nie krystalizuje się, zyskując konsystencję smalcu. Jest łatwo przyswajalny przez wątrobę i ma właściwości detoksykacyjne. Może być stosowany przy chorobach serca i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Dzięki sporej zawartości glukozy „odżywia” mózg, dlatego polecany jest osobom uczącym się.
Miód gryczany
Miód gryczany odznacza się brunatną lub ciemnoczerwoną barwą. Ma charakterystyczny ostry smak oraz intensywny zapach kwiatów gryki. Stosowany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, miażdżycy, przy osłabieniu pamięci oraz przy zaburzeniach na tle nerwowym. Związki flawonoidowe obecne w miodzie gryczanym, w tym pochodne rutyny, mają korzystne działanie na mięsień sercowy. Sprawdza się w leczeniu nerwicy wegetatywnej, m.in. nerwicy serca i żołądka. Spożywanie miodu gryczanego jest korzystne w chorobach układu oddechowego, szczególnie w chorobach płuc.
Miód ten powstaje ze spadzi – kleistej substancji, która wydzielana jest przez rośliny. W Polsce jest to głównie spadź pochodząca z jodły i świerku. Miód spadziowy ma żywiczny, lekko korzenny smak. Jego kolor jest bardzo ciemny, prawie czarny, często z odcieniem zielonkawym. Dzięki substancjom w nim, zawartym ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne. Miody otrzymane ze spadzi drzew liściastych mają właściwości moczopędne, żółciopędne oraz przeciwzapalne i dezynfekujące.
Miód Manuka
Jest to miód uzyskiwany na Nowej Zelandii z kwiatów rośliny manuka. Ma ciemny kolor, intensywny zapach i ostry smak. Jego główną zaletą są właściwości lecznicze. Miód manuka, w porównaniu z innymi miodami, zawiera największe ilości naturalnej substancji – methylglyoxalu – która odpowiada za właściwości antybakteryjne miodu. Sotosowanie miodu manuka wspomaga system odpornościowy, poprawia ogólne samopoczucie. Miody manuka można stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie.
Mleczko pszczele
Miód to nie wszystko. Pszczoły produkują najlepszy suplementdiety. Jaki? Mleczko pszczele, które nazywane jest królewskim darem ula. Mleczko pszczele to substancja wytwarzana przez najmłodsze pszczoły robotnice. Substancja ta wykorzystywana jest do karmienia larw pszczół, jak i samej królowej. Nic w tym dziwnego! Lista zalet mleczka pszczelego jest bardzo długa. Mleczko pszczele jest bogate w witaminę B5, która odpowiada za metabolizmkomórek znajdujących się w mózgu, nerkach, wątrobie oraz mięśniach. Zawiera kwasy rybonukleinowy i deoksyrybonukleinowy, które odgrywają kluczową rolę w budowie komórek ludzkiego organizmu. Naukowcy są zgodni, że mleczko pszczele działa stymulująco i pobudzająco, przywraca siły, zwiększa możliwości wysiłku fizycznego i intelektualnego, przywracając optymizm optymizm i chęć do życia. Można powiedzieć, że to niezawodny sposób na dobre samopoczucie, korzystnie działa przy arteriosklerozie i bezsenności. I coś dla Pań! Mleczko pszczele spowalnia proces starzenia się organizmu i skóry.
Oprócz miodu i mleczka, pszczołom zawdzięczamy także wosk. Owadom wosk służy do budowy plastrów, na których żyje owadzia rodzina. Ludziom – m. in. do produkcji świec. Badania naukowe wykazały, że płomień świecy woskowej jest nietoksyczny w stosunku do parafinowej. Poza tym świece zrobione z naturalnego i czystego wosku pszczelego, podczas spalania jonizują powietrze, neutralizują szkodliwe zapachy, a rozprzestrzeniający się miodowo-propolisowy aromat doskonale uspokaja i poprawia samopoczucie.
Jak widać produkty pszczele znajdują szerokie zastosowanie w medycynie oraz służą wzmocnieniu organizmu, dlatego z pewnością warto wprowadzić któryś z nich do swojego życia.
Pierzga jest jeszcze super produktem pszczelim. Ostatnio znalazłam ją w formie koncentratu w kapsułkach. Polecam bo mocniejsze od pyłku pszczelego
Kasia
11 lat temu
Ja od roku stosuje Miód Manuka z Nowej Zelandii. Na youtubie można obejżeć o nim filmik. Miałam problemy z układem pokarmowy. Stosowłam MGO 400+ i naprawdę mi pomógł. Polecam wszystkim!
Qba
11 lat temu
Miód wrzosowy!!!! Pyyyyyyyychaaaaaa:)
Kwasik
11 lat temu
Patrząc na to,co się dzieje z pszczołami, niedługo będziemy cieszyć się produktami pszczelimi:(
Pszczelarstwo w Polsce ciągle się rozwija powstają nowe pasieki, a poza tym na północnym-wschodzie kraju zaczęto przywracać barcie, także może nie będzie tak źle :)
Ojciec Karol
11 lat temu
A słyszeliście, że istnieje coś takiego, jak miód elficki kosztuje 5000 EUR za kilogram. Pochodzi z głębokiej na 1800 metrów jaskini znajdującej się w dolinie Saricayir w okolicy miasta Artvin.
Maaarek
11 lat temu
Szklanka wody z miodem i cytryną codziennie rano i koniec z przeziębieniami!
Ostatnio profesor, który opracował ten sposób spożywania miodu wycofał się z tych założeń, gdyż na ściankach naczynia osadzają się cenne dla organizmu enzymy. Niemniej w połączeniu z woda powstaje nadtlenkek wodoru (tzw. woda utleniona), który ma silne działanie antybakteryjne (eliminuje m.in. pasożyty, pierwotniaki).
Qba
11 lat temu
A jakie zastosowanie ma mleczko pszczele i gdzie je można dostać?
Miodek mnie teraz wyratował z paskudnej infekcji. Codziennie rano szklanka wody z miodem i cytryną i przeziębienie odeszło jak ręką odjął.
Asiunia
11 lat temu
Smarowanie warg miodem leczy ich pęknięcia, warto słodzić miodem herbatę, kawę, smarować chleb, chałkę, grzanki:) Miód chroni przed przeziębieniami i skraca czas ich trwania, z mleka i miodu oraz z miodu i cytryny, miodu i czosnku lub miodu i cebuli robi się naturalne syropy :)
Pierzga jest jeszcze super produktem pszczelim. Ostatnio znalazłam ją w formie koncentratu w kapsułkach. Polecam bo mocniejsze od pyłku pszczelego
Ja od roku stosuje Miód Manuka z Nowej Zelandii. Na youtubie można obejżeć o nim filmik. Miałam problemy z układem pokarmowy. Stosowłam MGO 400+ i naprawdę mi pomógł. Polecam wszystkim!
Miód wrzosowy!!!! Pyyyyyyyychaaaaaa:)
Patrząc na to,co się dzieje z pszczołami, niedługo będziemy cieszyć się produktami pszczelimi:(
Pszczelarstwo w Polsce ciągle się rozwija powstają nowe pasieki, a poza tym na północnym-wschodzie kraju zaczęto przywracać barcie, także może nie będzie tak źle :)
A słyszeliście, że istnieje coś takiego, jak miód elficki kosztuje 5000 EUR za kilogram. Pochodzi z głębokiej na 1800 metrów jaskini znajdującej się w dolinie Saricayir w okolicy miasta Artvin.
Szklanka wody z miodem i cytryną codziennie rano i koniec z przeziębieniami!
Ostatnio profesor, który opracował ten sposób spożywania miodu wycofał się z tych założeń, gdyż na ściankach naczynia osadzają się cenne dla organizmu enzymy. Niemniej w połączeniu z woda powstaje nadtlenkek wodoru (tzw. woda utleniona), który ma silne działanie antybakteryjne (eliminuje m.in. pasożyty, pierwotniaki).
A jakie zastosowanie ma mleczko pszczele i gdzie je można dostać?
Polecam blog nt. mleczka pszczelego, jest na nim wiele informacji o skłądzie, zastosowaniu, właściwościach i działaniu:
https://www.mleczko-pszczele.eu
https://mleczkopszczele.pl/lecznicze-dzialanie-mleczka-pszczelego/ To suplement diety, wzmacnia odpornośc, poprawia krążenie, regeneruje komórki, wspomaga płodność, poprawia nastrój:)
Miodek mnie teraz wyratował z paskudnej infekcji. Codziennie rano szklanka wody z miodem i cytryną i przeziębienie odeszło jak ręką odjął.
Smarowanie warg miodem leczy ich pęknięcia, warto słodzić miodem herbatę, kawę, smarować chleb, chałkę, grzanki:) Miód chroni przed przeziębieniami i skraca czas ich trwania, z mleka i miodu oraz z miodu i cytryny, miodu i czosnku lub miodu i cebuli robi się naturalne syropy :)