Kamelia krzew – sadzenie, uprawa i pielęgnacja kamelii

Czerwony kwiat kamelii; źródło: pixabay.com Czerwony kwiat kamelii; źródło: pixabay.com

Na świecie istnieje ponad 200 gatunków kamelii oraz ponad ok. tysięcy hybryd wyhodowanych na fali masowej fascynacji tymi pięknymi kwiatami. W Polsce najczęstszą i praktycznie jedyną odmianą ogrodową jest kamelia japońska (Camellia japonica) – zdobny, acz kapryśny krzew, który najlepiej radzi sobie w warunkach domowych.


Historia kamelii sięga 5 tysięcy lat wstecz – najstarsze znane nam ślady jej kultywacji pochodzą z Chin. Te pierwotne uprawy miały jednak przede wszystkim charakter użytkowy. Najpopularniejsze w Chinach i Japonii gatunki Thea sinesis oraz Camellia sinesis służyły do produkcji herbaty oraz wonnych olejków. Kamelie po raz pierwszy pojawiły się w Europie w XVI w. wraz z kupcami, którzy przywieźli je do Portugalii, a potem, w XVIII wieku, również do Anglii. To właśnie na wyspach rozpoczęła się kariera pięknych krzewów nazwanych na cześć misjonarza-botanika, George’a Josepha Kamela, który większą część swojego życia poświęcił pracy na Filipinach. W 1739 r. angielscy ogrodnicy rozpoczęli uprawę kamelii japońskiej, która szybko stała się drogą i elitarną rośliną zdobiącą arystokratyczne oranżerie, a latem także pałacowe dziedzińce. Dopiero w XIX w. okazało się, że kamelie da się z powodzeniem uprawiać poza szklarniami, a nowe kultywary stały się niezwykle popularne w Belgii, Holandii i Francji.

Camellia japonica
jest wieczniezielonym krzewem, który osiąga od 1 m w warunkach domowych do nawet 10 m w warunkach naturalnych. Pośród błyszczących, ciemnozielonych liści późną wiosną pojawiają się duże kwiaty, przypominające nieco rozkwitłą różę. Najczęściej białe, różowe lub czerwone, bywają pojedyncze lub pełne, osiągając średnicę do 10 cm. Krzewy kamelii nie pachną, ale obsypane kwieciem są fantastyczną ozdobą domu i ogrodu.

Kamelia – wymagania glebowe


Kamelie japońskie wymagają lekko kwaśnego (5.5 – 6.5 pH) podłoża o charakterze próchniczym, żyznym i spulchnionym. Ziemia nie powinna być mokra, ale jednocześnie nie może wysychać – stały, lekki poziom wilgotności to warunki optymalne, które oczywiście najłatwiej utrzymać w donicy w warunkach domowych.

Ponadto krzewy trzeba bezwzględnie chronić przed porywistym wiatrem oraz bezpośrednim słońcem – najlepsze są stanowiska lekko zacienione i osłonięte np. wysokim żywopłotem. Niestety, kamelie są bardzo kapryśne i szkodzić im mogą wszystkie nagłe zmiany temperatury, więc uprawa w ogrodzie zawsze obarczona jest sporym ryzykiem. Rośliny doniczkowe można wynosić na zewnątrz w sezonie ciepłym, ale dbając o stopniowe hartowanie i ewentualne chowanie pod dach przy niesprzyjającej pogodzie.

Liście Camellia sinesis, która służyły do produkcji herbaty. By Sebastianjude [GFDL or CC-BY-SA-3.0], from Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy