Olejek jaśminowy – właściwości i działanie. Jak stosować olejek jaśminowy?

Olejki eteryczne to najcenniejsze dary natury. Ich moc i szeroki wachlarz zastosowań znali już nasi przodkowie. Jednym z najcenniejszych, ale również najdroższych olejków eterycznych jest olejek jaśminowy, który nie tylko pięknie pachnie, ale także posiada szereg właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych. Co warto wiedzieć o olejku jaśminowym? Jakie są jego szczególne cechy?



Olejek jaśminowy posiada szereg właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych. Źródło: shutterstockOlejek jaśminowy posiada szereg właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych. Źródło: shutterstock
  1. Olejek jaśminowy – co to takiego?
  2. Właściwości olejku jaśminowego
  3. Zastosowanie olejku jaśminowego
  4. Olejek jaśminowy – dla kogo?
  5. Przeciwwskazania przy stosowaniu olejku jaśminowego
  6. Czy warto stosować olejek jaśminowy?

Olejek jaśminowy – co to takiego?

Olejek jaśminowy to olejek eteryczny pozyskiwany z płatków kwiatów jaśminu królewskiego lub lekarskiego. Jaśmin to drobny, niepozorny biały kwiat, który posiada charakterystyczny silny i słodkawy aromat. Roślina ta pochodzi ze wschodniej części Indii, ale uprawiana jest także w krajach o łagodnym klimacie, między innymi na południu Francji, Egipcie, włoskiej Kalabrii oraz Sycylii. Kwiat jaśminu to symbol miłości i romansu, a jednocześnie owiany jest tajemnicą, ponieważ kwitnie jedynie w nocy. To właśnie od jego nazwy wywodzi się żeńskie imię Jasmin, które cieszy się dużą popularnością w krajach Bliskiego Wschodu. Kwiaty jaśminu pojawiają się w starożytnej literaturze Chin i Bliskiego Wschodu. Były popularnym towarem sprzedawanym wzdłuż Jedwabnego Szlaku, który przebiegał przez Chiny, Persję, Arabię, Egipt aż do Europy. Perfumy z dodatkiem jaśminu stosowała Kleopatra, a w hinduizmie jaśmin uważany jest za symbol piękna, dobrobytu i miłości. Dlatego kobiety w Indiach noszą we włosach kwiaty jaśminu na cześć wielu hinduskich bogiń.

Delikatne płatki kwiatów jaśminu zbiera się ręcznie przed świtem, aby rosa i ciepło ich nie uszkodziły. Jeden pracownik w ciągu godziny jest w stanie zebrać około 0,5 kg surowca. Olejek eteryczny pozyskiwany z tych kwiatów jest drogim produktem, ponieważ do wyprodukowania 1 kg tego olejku potrzeba aż 1 tonę kwiatów. Na rynku dostępnych jest wiele olejków jaśminowych, ale różnią się one ceną w zależności od jakości składu, pojemności i marki. Cena za czysty, naturalny olejek jaśminowy waha się pomiędzy 15 zł a 40 zł. Bardzo często sprzedaje się go w połączeniu z naturalnym olejkiem jojoba.

W składzie olejku jaśminowego znajduje się kwas benzoesowy, aldehyd benzylowy, aldehyd benzoesowy, alkohol benzylowy, indol, benzyl, benzoesan, cis-3-heksenylu, cis-jasmon, ceosol, eugenol, farnezol, geraniol, linalol, antranilan metylu, p-krezol, nerol, gamma terpineolu, nerolidol, isohytol i phytol.

Olejek jaśminowy charakteryzuje się silnym i słodkim zapachem, który potrafi utrzymać się na skórze przez kilka godzin. Niegdyś damy na królewskich dworach Indii i Bliskiego Wschodu używały go jako afrodyzjaku i kusiły nim mężczyzn. Dzisiaj olejek jaśminowy wykorzystuje się w aromaterapii, ale jest także głównym składnikiem prawie wszystkich wysokiej jakości perfum oraz uznawany jest za znakomity afrodyzjak. Działa nie tylko na zmysły, ale również na znakomity wpływ na naszą skórę i włosy.
Na podstawie: https://www.healthline.com/health/jasmine-essential-oil#benefits-and-uses
Olejek jaśminowy to olejek eteryczny pozyskiwany z płatków kwiatów jaśminu królewskiego lub lekarskiego. Źródło: shutterstock

Właściwości olejku jaśminowego

Olejek jaśminowy to doskonałe źródło wielu cennych substancji leczniczych i pielęgnacyjnych, które z wykazują wszechstronne działanie. Są to między innymi:
Działanie wykrztuśne – olejek doskonale pomaga usunąć nagromadzony w drogach oddechowych śluz i wydzielinę. Dodatkowo niweluje problemy z chrapaniem, naturalnie udrażniając nos i drogi oddechowe. Natomiast inhalacje z olejkiem jaśminowym łagodzą objawy infekcji dróg oddechowych oraz kaszlu.
Właściwości antyseptyczne – ze względu na zawarty w olejku aldehyd benzoesowy, aldehyd benzoesowy i benzoesan benzylu, działa on bakteriobójczo, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo. Używany zewnętrznie na rany zapobiega tężcowi.

Działanie nasenne – połączenie składników znajdujących się w tym olejku eterycznym sprawia, że stanowią remedium na problemy ze snem. Tym samym zapewnia długi, spokojny i niezakłócony sen przez całą noc. Z racji tego, że wykazuje działanie wykrztuśne, znakomicie rozluźnia drogi oddechowe i zapewnia odpowiedni poziom natlenienia organizmu.

Regulacja gospodarki hormonalnej kobiet – olejek jaśminowy przynosi ulgę kobietom, które borykają się z nieregularnymi i bolesnymi miesiączkami, a także przedwczesną menopauzą. Substancja ta sprawia, że cykl miesiączkowy się reguluje, a miesiączki przebiegają mniej boleśnie. Poza tym niweluje uczucie przewlekłego zmęczenia, nudności, znużenia i wahań nastroju. Dodatkowo wyrównuje poziom hormonów w kobiecym organizmie.

Działanie przeciwdepresyjne – słodkawy i intensywny aromat jaśminu przynosi pozytywny skutek na nasz umysł i wspomaga walkę z depresją. Aromatyczny olejek jaśminowy pobudza organizm do wytwarzania serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Dlatego też ma doskonały wpływ na ogólne samopoczucie i aktywność umysłową.

Działanie uspokajające – relaksacyjny wpływ tego olejku eterycznego przynosi ulgę w stresie, uspokaja i hamuje wybuchy agresji. Bardzo pomocny jest również w zachowaniu równowagi emocjonalnej w trakcie terapii leczenia i uzależnień.

Działanie pielęgnacyjne – to znakomite remedium na skórę suchą, łuszczącą się i odwodnioną. Dodatkowo zmniejsza nadprodukcję sebum, nawilża, działa antyseptycznie i niweluje pierwsze zmarszczki. Olejek jaśminowy znajduje się w składzie wielu naturalnych i organicznych kosmetyków do pielęgnacji skóry. Można go również samodzielnie dodawać do swoich ulubionych kosmetyków pielęgnacyjnych. Chociaż stosowanie tego olejku eterycznego bezpośrednio na skórę może uczulać i podrażniać, to mimo tego jest znakomitym środkiem zwalczającym egzemę i atopowe zapalenie skóry.

Wzmocnienie włosów – olejek jaśminowy sprawia, że nasza czupryna nabiera gładkości i miękkości, a włosy nie puszą się i nie elektryzują. Są wyraźnie wzmocnione, rosną szybciej i mają podkreślony kolor, a na dodatek wolniej siwieją. Jaśmin ma również zbawienny wpływ na skórę, także głowy - sprawia, że staje się ona nawilżona i wzmocniona, rzadziej ulega podrażnieniom i zapobiega pojawianiu się łupieżu. Poza tym nasze włosy zyskują piękny zamach.

Działanie ochronne – skutecznie redukuje blizny na twarzy powstałe w skutek trądziku, ślady po czyrakach i innych ranach. Może być także produktem, który pomaga w walce z rozstępami.

Działanie pomocne w trakcie porodu – olejek jaśminowy w naturalny sposób może przyspieszyć akcję porodową. Co więcej, skraca również okres połogu i ogranicza ryzyko wystąpienia depresji poporodowej.

Skuteczny afrodyzjak – wdychanie zapachu jaśminu skutecznie podkręca nasze libido. Pomaga on niwelować wiele problemów natury seksualnej, takie jak: przedwczesny wytrysk, impotencja czy oziębłość.
Olejek jaśminowy dobroczynnie wpływa na nasze samopoczucie i działa odprężająco. Źródło: shutterstock

Zastosowanie olejku jaśminowego

Olejek jaśminowy najczęściej stosowany jest w aromaterapii oraz przemyśle kosmetycznym. W kosmetologii wykorzystuje się go w produktach do pielęgnacji twarzy i ciała. Stanowi składnik organicznych kosmetyków do pielęgnacji o naturalnym składzie, które przeznaczone są do cery wrażliwej i delikatnej. Ponadto mogą je stosować osoby, które borykają się ze skórą trądzikową.

Olejek jaśminowy może być składnikiem maseczek, szamponów i odżywek, które aplikuje się na włosy przesuszone i zniszczone, np. częstym farbowaniem  lub  stosowaniem prostownicy i suszarki czy trwałej ondulacji. Taka forma domowego SPA dla naszych kosmyków skutkuje tym, że dobrze się układają, są miękkie i pełne blasku, a na dodatek pięknie pachną.

Jest również podstawowym składnikiem wszystkich luksusowych perfum. Przede wszystkim wzbogaca się nim te pachnidła o wyraźnie dominujących kwiatowych nutach zapachowych. Jest też najczęściej stosowanym surowcem z grupy kwiatów białych. Co ciekawe, olejek jaśminowy przyczynił się do sławy takich perfum, jak: No.5 „Chanel”, Joy „Patou” czy Fleur de fleurs „Ricci”. Olejek jaśminowy znakomicie komponuje z olejkiem z drzewa sandałowego, olejkiem z bergamotki, a także z olejkiem różanym, a także olejkami z owoców cytrusowych.

Olejek jaśminowy – dla kogo?

Prawda jest taka, że olejek jaśminowy doskonale nadaje się do każdego typu skóry i włosów. Jednak szczególnie polecany jest osobom, które maja problemy ze skórą suchą, łuszczącą się, bardzo odwodnioną oraz z występującymi zmianami skórnymi w postaci silnego trądziku. Ponadto olejek jaśminowy powinny stosować osoby z suchymi, zniszczonymi, matowymi kosmykami oraz swędzącą i podrażnioną skórą głowy. Regularne olejowanie włosów tym olejkiem eterycznym sprawia, że są one odżywione, miękkie i gładkie.

Przeciwwskazania przy stosowaniu olejku jaśminowego

Kobiety w ciąży powinny unikać stosowania olejku jaśminowego do momentu samego porodu, ponieważ jego działanie może przyspieszyć akcję porodową. Poza tym, posiada on silne właściwości uspokajające i relaksujące, w związku z tym należy unikać zbyt dużych dawek, ponieważ mogą doprowadzić do otępienia. Dodatkowo stosowany bezpośrednio na skórę może wywoływać reakcje alergiczne.

Czy warto stosować olejek jaśminowy?

Olejek jaśminowy ma wszechstronne właściwości. Pomaga nie tylko zachować piękny i młody wygląd skóry i włosów, ale także ma znakomity wpływ na stan naszego zdrowia. Pomaga niwelować i zapobiegać wielu przykrym dolegliwościom, między innymi łagodzi pojawiające się bóle, dobroczynnie wpływa na nasze samopoczucie i działa odprężająco. Może też być wykorzystywany jako naturalny afrodyzjak. Chociaż olejek ten jest nieco droższy od innych olejków eterycznych, warto zainwestować w buteleczkę i mieć go w swojej domowej apteczce.
Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)

Bibliografia

  1. “https://www.healthline.com/health/jasmine-essential-oil#benefits-and-uses”; data dostępu: 2020-09-16
  2. “https://www.healthline.com/health/jasmine-oil-for-hair-and-scalp#health-benefits”; data dostępu: 2020-09-16
  3. “https://www.youngliving.com/blog/jasmine-oil-benefits/”; data dostępu: 2020-09-16
  4. “https://fitoru.com/6-jasmine-oil-benefits-and-5-ways-to-use-jasmine-oil-in-your-beauty-routine/”; data dostępu: 2020-09-16
  5. “https://www.naturallycurly.com/curlreading/ingredients/benefits-of-jasmine-oil-for-hair-skin-si”; data dostępu: 2020-09-16
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy