Witamina P - właściwości, działanie i występowanie witaminy P

Każdy, komu miłe jest życie w zgodzie z naturą oraz dobre zdrowie, z pewnością słyszał o witaminie P, choć może pod inną nazwą. W rzeczywistości witamina P nie jest bowiem witaminą, ale mieszaniną aktywnych biologicznie związków roślinnych o zbawiennym wpływie na organizm. Związki te wzmacniają odporność, walczą z bakteriami i wirusami, chronią przed chorobami układu krwionośnego i odmładzają. A zatem zwał jak zwał – witamina P pod każdym szyldem ma nam wiele do zaoferowania.


W cieniu witaminy C

Witamina P została odkryta w 1936 roku, dokładnie 3 lata po witaminie C. Oba te dokonania ma na swoim koncie węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi, który w 1937 roku został uhonorowany Noblem w dziedzinie medycyny. Główną zasługą badacza, która zadecydowała o przyznaniu mu nagrody, było odkrycie kwasu askorbinowego i opisanie jego budowy chemicznej. Wyodrębnienie witaminy P to tak naprawdę nieuniknione pokłosie jego badań nad witaminą C. Noblista ustalił jej istnienie, usiłując dojść do tego, dlaczego witamina C zawarta w cytrynie wykazuje większą aktywność biologiczną niż ta w czystej, wyizolowanej formie. Okazało się, że naturalny kwas askorbinowy zawarty w cytrusach ma pewnego „pomocnika”, który wzmacnia jego działanie (przy okazji zaproponowano nazwę zamienną dla witaminy P - cytryn). Obie witaminy występują w tych samych źródłach i oddziałują na siebie – witamina P ułatwia i zwiększa przyswajalność kwasu askorbinowego. W organizmie odgrywają podobne role, przy czym witamina P ma wyjątkowe znaczenie zwłaszcza dla szczelności naczyń krwionośnych. Stąd zresztą wzięła się jej pierwotna nazwa – P jest tutaj skrótem od angielskiego słowa permeability oznaczającego przepuszczalność. Witamina P zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, chroniąc organizm przed ewentualnymi konsekwencjami ich nadmiernej kruchości. Jak wiemy, podobną funkcję spełnia również kwas askorbinowy. Zapotrzebowanie na niego jest jednak nieco większe niż na witaminę P. Dzienna minimalna i niezbędna dawka dla dorosłego człowieka to 75 mg, tymczasem witaminy P powinniśmy sobie dostarczać w ilości około 20 mg na dobę.


Witamina P występuje m. in. w skórkach cytrusów. By Scott Bauer, USDA [Public domain], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy