zdrowa żywność
Zdrowa żywność, żywność ekologiczna, żywność naturalna, żywność organiczna – żywność pozyskiwana z produktów roślinnych lub zwierzęcych wytwarzana metodami ekologicznymi bez stosowania nawozów mineralnych, pestycydów i innych chemicznych środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu roślin, antybiotyków, hormonów i organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Zdrowa żywność nie zawiera syntetycznych konserwantów, sztucznych barwników, aromatów, stabilizatorów, zagęstników, przeciwutleniaczy oraz pozostałości pestycydów.
Produkcja zdrowej żywności
Zdrowa żywność, określana także mianem żywności ekologicznej, naturalnej lub organicznej, jest żywnością pozyskiwaną z produktów roślinnych lub zwierzęcych, która wytwarzana jest metodami ekologicznymi mającymi na celu poprawę jakości i zdrowotności produktów rolnych i żywnościowych oraz zminimalizowanie negatywnego oddziaływania na środowisko poprzez niestosowanie nawozów mineralnych i pestycydów zanieczyszczających glebę, wody gruntowe i powierzchniowe oraz wywierających szkodliwy wpływ na organizmy żywe.
Produkty roślinne (warzywa i owoce) wytwarzane w gospodarstwach ekologicznych uprawiane są na glebach nawożonych wyłącznie naturalnymi nawozami organicznymi pochodzącymi z odchodów zwierząt gospodarskich (obornik, gnojowica, gnojówka) oraz roślinnych materiałów odpadowych (komposty, słoma, nawozy zielone). Ekologiczne metody produkcji żywności nie uwzględniają stosowania nawozów mineralnych, pestycydów i innych środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu roślin (PGR) i organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Zwalczanie chorób i szkodników upraw roślinnych polega na stosowaniu płodozmianu oraz wykorzystywaniu metod biologicznych i zabiegów agrotechnicznych.
Produkty zwierzęce (jaja, mleko i jego przetwory, mięso) wytwarzane w gospodarstwach ekologicznych pochodzą od zwierząt mających możliwość ruchu na świeżym powietrzu (wybiegu, pastwisku) oraz dostęp do legowiska na materiale naturalnym (np. słomie ze zbóż) w budynku inwentarskim. Zwierzęta hodowlane karmione są bardzo dobrej jakości paszą wytwarzaną z produktów pochodzących z upraw ekologicznych; większość gospodarstw hodowlanych produkuje paszę na własny użytek (samowystarczalność paszowa). Pasze dla zwierząt hodowanych w gospodarstwach ekologicznych nie mogą zawierać antybiotyków, hormonów wzrostu i surowców pochodzących z organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) oraz ich produktów.

Cechy zdrowej żywności
Zdrowa żywność jest żywnością wytwarzaną naturalnymi metodami w gospodarstwach ekologicznych bez stosowania nawozów mineralnych (nawozów azotowych, fosforowych, potasowych, mikronawozów), pestycydów (głównie fungicydów, herbicydów, insektycydów) oraz innych środków ochrony roślin (repelentów, atraktantów, antyfidantów), regulatorów wzrostu roślin, PGR (deflorantów, defoliantów, desykantów), antybiotyków, hormonów wzrostu oraz organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) oraz pochodzących od tych organizmów produktów.
Żywność ta nie zawiera syntetycznych środków konserwujących (konserwantów), sztucznych barwników i aromatów, stabilizatorów, substancji zagęszczających, przeciwutleniaczy, metali ciężkich pochodzących z nawozów mineralnych (np. kadmu występującego w nawozach fosforowych), pozostałości pestycydów oraz innych środków ochrony roślin. Żywność składająca się w 95% ze składników naturalnych wytworzonych metodami ekologicznymi na obszarze Unii Europejskiej oznaczona jest numerem jednostki certyfikującej oraz znakiem wspólnotowym „rolnictwo ekologiczne”, określanym potocznie jako „euroliść”.
Zdrowa żywność ekologiczna a żywność konwencjonalna
Żywność wytwarzana metodami ekologicznymi w porównaniu do żywności konwencjonalnej wytwarzanej metodami rolnictwa konwencjonalnego (stosowanie nawozów mineralnych, środków ochrony roślin, antybiotyków) jest żywnością o wysokiej jakości cechującą się niską zawartością metali ciężkich (kadmu) oraz niższą zawartością azotanów (III) i azotanów (V), których źródłem są nawozy sztuczne. Zdrowa żywność nie zawiera również szkodliwych dla zdrowia pozostałości pestycydów oraz chemicznych środków ochrony roślin.
Zdrowa żywność ekologiczna, w odróżnieniu od żywności konwencjonalnej, jest żywnością minimalnie przetworzoną; w jej produkcji dozwolone jest stosowanie niewielkiej liczby dodatków żywnościowych pochodzenia naturalnego, takich jak kwasy spożywcze (np. kwas mlekowy, kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego), przeciwutleniaczy (np. kwasu askorbinowego), zagęstników (np. karagenu, agaru), konserwantów (np. azotanów, azotynów, siarczynów i innych związków siarki), regulatorów kwasowości i środków przeciwzbrylających (np. chlorku wapnia, wodorotlenku sodu).
Zdrowa żywność jest żywnością pełnowartościową, która cechuje się wyższą zawartością węglowodanów oraz niższą zawartością białek i aminokwasów w porównaniu z żywnością konwencjonalną, co w przypadku upraw roślinnych wynika głównie z rodzaju stosowanych nawozów. Żywność ta jest bogata w antyoksydanty (polifenole, kwasy fenolowe, flawonony, stylbeny, flawony, flawonole, antocyjany, karotenoidy, ksantofile), witaminy (witamina C, witaminy z grupy B) oraz składniki mineralne (żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń).
Zdrowa żywność cechuje się także wysokimi walorami smakowymi i zapachowymi oraz bardziej zwartą konsystencją w porównaniu z żywnością konwencjonalną, na co wpływa wyższa zawartość suchej masy. Produkty pochodzenia zwierzęcego (np. mleko, mięso) wytwarzane metodami ekologicznymi cechują się wyższą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (np. kwasów omega-3) niż te same produkty uzyskiwane w gospodarstwach konwencjonalnych.

Rynek zdrowej żywności w Polsce i na świecie
Produkcja zdrowej żywności przez gospodarstwa ekologiczne prowadzona była w 2017 roku na obszarze 181 państw przez ok. 2,9 mln producentów, a wartość światowego rynku żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi szacowana była na ok. 92 mld euro. Uprawy ekologiczne w 2017 roku zajmowały powierzchnię 69,8 mln ha, z których 51% znajdowało się na obszarze Oceanii (35,9 mln ha), 21% na obszarze Europie (14,6 mln ha) i 11% w krajach Ameryki Łacińskiej (8 mln ha). Największymi producentami i konsumentami żywności ekologicznej są Stany Zjednoczone (43% rynku światowego – 40 mld euro) oraz kraje Unii Europejskiej (40% rynku światowego – 37,3 mld euro), w tym głównie Niemcy (10 mld euro), Francja (7,6 mld euro) oraz Włochy (3,1 mld euro). Największy udział żywności ekologicznej w całym rynku produktów spożywczych w Europie i na świecie ma Dania (ok. 13,3%).
Rynek żywności ekologicznej w Polsce rozwija się dynamicznie, choć w porównaniu z krajami zachodniej Europy wciąż jest rynkiem stosunkowo niewielkim. Wartość krajowego rynku żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi w 2017 roku szacowana była na ok. 235 mln euro, co stanowi ok. 0,3% rynku produktów spożywczych. Uprawy ekologiczne na obszarze Polski zajmowały powierzchnię ok. 0,5 mln ha, czyli niemal trzykrotnie mniej niż na terenie Niemiec (1,37 mln ha).




Sądzę, że ludzie są skazani na otyłość, bo… tak. :)