Jak przyrządzić tofu?
Ekologia.pl Styl życia Kuchnia Jak przyrządzić tofu?

Jak przyrządzić tofu?

Chcesz urozmaicić swoją dietę o ciekawe dania wegetariańskie i wegańskie, ale nie wiesz, jak zacząć? Roślinne zamienniki mięsa cieszą się coraz większą popularnością nie tylko wśród wegan i wegetarian, ale również wśród osób jedzących produkty odzwierzęce. Powszechnie dostępny w sklepach i tani, a do tego wszechstronny i łatwy w obróbce serek sojowy może stać się zdrową podstawą wielu potraw. Podpowiadamy, jak przyrządzić tofu, aby zyskało pełnię smaku i aromatu!

Jak przygotować najlepsze tofu, jakich przypraw użyć? Źródło: mujijoa79/Shutterstock

Jak przygotować najlepsze tofu, jakich przypraw użyć? Źródło: mujijoa79/Shutterstock
Spis treści

Czym jest tofu?

br>Wegański „serek” to produkt o wyjątkowo szerokim zastosowaniu. W formie naturalnej jest podobny w strukturze do zwierzęcego twarogu, a jego głównym składnikiem jest soja. Chociaż samo w sobie tofu ma bardzo neutralny smak, a dla niektórych jest wręcz „bez smaku”, można kupić je w różnych wariantach, na przykład wędzone, z przyprawami oraz z różnymi dodatkami, takimi jak suszone pomidory, oliwki czy zioła. Oprócz tego dość łatwo przygotować je samodzielnie w domu, najlepiej z własnoręcznie zrobionego mleka sojowego.

Warto wspomnieć, że twaróg sojowy jest ceniony przede wszystkim za swoją wszechstronność. Dobrze przyrządzone tofu doskonale sprawdza się w roli zamiennika produktów odzwierzęcych, czyli sera, mięsa i jajek, w praktycznie każdej potrawie. Oprócz tego jest bogatym źródłem białka, kwasów tłuszczowych jedno- oraz wielonienasyconych oraz witamin z grupy B (witamina A, K i C).

Jak przyrządzić mięso mielone z tofu?

Jednym z popularniejszych zastosowań twarogu sojowego wśród polskich wegetarian jest użycie go w roli mięsa mielonego, na przykład w takich potrawach jak spaghetti bolognese. To bardzo prosty, a jednocześnie efektowny sposób przyrządzenia tofu. Aby uzyskać odpowiednio mięsny smak, warto wykorzystać dobrej jakości sos sojowy i zamarynować w nim rozdrobniony serek. Dodatkowy aromat uzyskasz, dodając do marynaty wędzoną paprykę w proszku oraz szczyptę chilli. Następnie zamarynowane tofu smażymy na dużej patelni w towarzystwie czosnku i cebuli. Tak przyrządzony produkt stanie się świetną bazą do potraw opartych o mięso mielone, nie tylko spaghetti, ale również meksykańskie burrito, faszerowane warzywa i wiele innych.

Marynować, czy panierować? Jak przyrządzić aromatyczne tofu?

Chociaż w Europie często wykorzystuje się aromatyczne marynaty na bazie sosu sojowego, czosnku, imbiru i innych intensywnych przypraw, nie jest to jedyny sposób wtłoczenia smaku w tofu. W przepisach kuchni azjatyckiej często nadaje się mu smak od zewnątrz, tworząc pyszną chrupiącą skórkę. Dodatkowo usmażony w panierce twaróg sojowy zyskuje niezwykłą kruchość i miękkość. To nie jedyne metody na przyrządzenie doskonałego w smaku wegańskiego dania. Oto kilka sprawdzonych sposobów:

  • obtaczanie pokrojonego w kostkę twarogu w mące ziemniaczanej, kukurydzianej lub z tapioki, a następnie smażenie do delikatnego zarumienienia skórki. Tak przygotowane kostki można następnie zalać aromatycznym sosem i podawać z azjatyckim makaronem lub ryżem,
  • podsmażanie naturalnego tofu na oliwie lub oleju smakowym w towarzystwie przypraw i dodatków, na przykład czosnku, imbiru czy suszonych pomidorów,
  • leżakowanie w różnego rodzaju aromatycznych marynatach i późniejsze smażenie lub zapiekanie.

Oprócz tego twaróg sojowy jak najbardziej może być podawany w zupełnie naturalnej wersji, na przykład w zastępstwie sera paneer w tradycyjnych indyjskich potrawach, takich jak butter masala czy shahi.

Jak przyrządzić tofu na słodko?

Chociaż produkty sojowe najczęściej kojarzą się z wytrawnymi daniami, nic nie stoi na przeszkodzie, by co jakiś czas przyrządzić tofu na słodko! Wegański twaróg doskonale sprawdzi się jako zastępstwo tradycyjnego sera w serniku. Ciekawym sposobem wykorzystania go jest także przygotowanie prostego deseru zwanego tofumisu, czyli roślinnego odpowiednika słynnego włoskiego tiramisu. Polecamy również prosty do przygotowania wegański mus czekoladowy z daktylami.

Tofu może być również smaczną i zdrową podstawą śniadania. Świetnie smakuje w towarzystwie wanilii, cynamonu czy skórki pomarańczowej, a także takich owoców jak jabłko lub banan. Możesz wykorzystać je do usmażenia pysznych omletów lub przyrządzenia tofucznicy na słodko.

Tofu – pytania i odpowiedzi

1. Czy trudno przyrządzić tofu?

Nie. Twaróg sojowy to produkt stosunkowo łatwy w obróbce. Bardzo dobrze przyjmuje przyprawy, a niektórzy są zdania, że dania z tym składnikiem nawet łatwiej przygotować, niż potrawy oparte na mięsie.

2. Czy można jeść tofu na słodko?

Jak najbardziej! Produkt ten jest często wykorzystywany do deserów i ciast jako zamiennik sera. Jednymi z popularniejszych słodkich przekąsek z wykorzystaniem tofu są tofurnik i tofumisu.

3. Czy tofu to dobry zamiennik dla mięsa?

Tak. Twaróg sojowy jest bogatym źródłem białka i kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso w wielu potrawach.

Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia
  1. Pinch of Yum; "How To Cook Tofu"; pinchofyum.com; 2023-01-12;
  2. Kelli Foster; "A Guide to Cooking Tofu for Beginners"; thekitchn.com; 2023-01-12;
4.6/5 - (11 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments