Sezon grillowy - pora na grillowane warzywa i owoce
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Sezon grillowy. Pora na grillowane warzywa i owoce

Sezon grillowy. Pora na grillowane warzywa i owoce

Sezon na grilla rozpoczął się na dobre, a przed nami kolejny długi weekend. Spotkanie przy grillu może być okazją nie tylko do towarzyskich pogaduszek, ale również do spróbowania ciekawych i smacznych potraw. Może zamiast standardowej kiełbasy i karkówki warto łaskawszym okiem spojrzeć na warzywa i owoce z grilla?


Jak grillować?
Jest kilka zasad, o których warto pamiętać, by zmniejszyć ryzyko negatywnego wpływu grillowanych potraw na organizm. Bezpośrednio na ruszcie można piec tylko te produkty, które nie potrzebują długiej obróbki termicznej. Do dań mięsnych warto używać aluminiowych, specjalnie żłobionych tacek. Ich struktura znacznie ułatwia swobodny obieg ciepłego powietrza. Co więcej, zapobiega opadaniu wytapiającego się tłuszczu na rozżarzone węgle. To istotne, bo spalający się w ogniu tłuszcz przyczynia się do wydzielania bardzo szkodliwych związków chemicznych np. nadtlenków lipidowych, które mają silne działanie rakotwórcze. Należy pamiętać, aby ruszt był zawsze skrupulatnie oczyszczony ze spalonych resztek potraw i tłuszczu. Ważne jest również to, w jaki sposób palisz w grillu. Płomień powinien żarzyć się równomiernie, ale podpałek można używać wyłącznie do rozpalania ogniska. Nie dodawaj ich w czasie pieczenia, gdy żar przygasa. Ich opary nie tylko zaburzają smak potraw, ale też są bardzo niezdrowe. Za to dodając do paleniska łupiny orzecha włoskiego lub owoce jałowca, uzyskasz dodatkowy, przyjemny aromat potraw.

Jeśli chodzi o czas pieczenia, trzeba zdać się na własną intuicję i wyczucie. Zarówno zbyt krótkie, jak i zbyt długie jest bardzo szkodliwe. Zwęglone danie jest ciężkostrawne i w zasadzie całkowicie pozbawione wartości odżywczych. Zaś surowe może prowadzić do poważnych zatruć.

Co grillować?
Świetnie do tego nadaje się dynia zamarynowana w syropie klonowym czy pokrojone w plastry cukinia oraz bakłażan, którymi następnie można owinąć kawałki sera, np. fety. Wiele osób przekonało się już do grillowanej cebuli, okazuje się jednak, że cebuli w niczym nie ustępuje czosnek – w całości pieczony na grillu. Popularne warzywne szaszłyki można uatrakcyjnić, nadziewając składniki na trawę cytrynową. I jeszcze jedna ważna wskazówka – marynując warzywa takie jak bakłażan, lepiej nie moczyć ich w dużej ilości oliwy, bo mają tendencję do wciągania tłuszczu.


Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą

Sposób przygotowania:
Kostkę warzywną rozetrzyj w oliwie z oliwek i natrzyj nią bakłażana. Dodaj również posiekane listki tymianku i posiekany czosnek. Marynuj przez 10 minut. Bakłażany grilluj z obu stron, aż nabiorą ciemnej barwy. Pod koniec smażenia dodaj połówki pomidorków, całość skrop połową octu. Kiedy pomidorki zrobią się ciepłe, przełóż wszystko do miseczek i skrop pozostałym octem. Dodaj do każdej porcji małe kawałki sera feta (możesz go pokruszyć) i udekoruj listkami mięty.

Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą, fot. www.przepisy.pl

Pomidory z grilla z serem
Składniki:

  • pomidory – 4 sztuki
  • chudy biały ser – 10 dekagramów
  • majonez – 3 łyżki
  • orzeszki pinii – 5 dekagramów
  • posiekane świeże zioła – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Pomidory umyj, osusz i pokrój w plastry średniej grubości. Orzeszki pinii upraż na rozgrzanej, suchej patelni. Na kawałku folii aluminiowej układaj na przemian plastry pomidorów i plastry sera. Posyp ziołami i orzeszkami pinii. Polej oliwą z oliwek i zawiń szczelnie folię. Piecz na rozgrzanym grillu kilkanaście minut. Podawaj z sosem czosnkowym.

Pomidory z grilla z serem, fot. www.przepisy.pl

Owocowe grillowanie
O ile grillowanie warzyw wydaje się nam dość naturalne, mało kto podejmuje się przygotowywania w ten sposób owoców. A według kucharzy Knorr one również mają w sobie wielki potencjał. Najlepiej wybrać ananasy, papaję, mango czy melona. Mogą one stanowić nie tylko samodzielny deser, ale również świetny dodatek do mięs. Łosoś z plastrem ananasa, kurczak z melonem, wieprzowe żeberka z mango lub papają to prawdziwie smakowite kąski z grilla. Czy pieczenie owoców wymaga specjalnych zabiegów? Na pewno warto mocno rozgrzać grilla, by cały proces jak najbardziej skrócić. Z owocami ciekawie też smakują sery – camembert z grillowanymi połówkami brzoskwiń czy wędzony oscypek z truskawkami.

Inspiracje na smakołyki z grilla pochodzą ze strony www.przepisy.pl

4.7/5 - (15 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments