Dostępne na rynku ryby, za sprawą opublikowanych wyników badań, wzbudzają ostatnio sporo kontrowersji. Okazuje się, że znaczenie ma nie tylko pochodzenie mięsa, lecz także sposób jego przygotowania do spożycia. W jaki sposób świadomie wybierać ryby? Jak je przyrządzać, żeby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych?

- Toksyczne ryby?
- Ryby grillujemy, pieczemy albo dusimy
- Konserwy rybne są zdrowe
- Jakie ryby wybierać do jedzenia?
- Jakich ryb unikać?
- Nadmorska dieta rybna
Toksyczne ryby?
Badania naukowe wykazały, że mięso większości ryb dostępnych w sprzedaży może zawierać metale ciężkie i pestycydy. Wynika to z zanieczyszczania wód, w których bytują te zwierzęta. Są jednak na tyle bezpieczne dla naszego zdrowia, że dopuszcza się je do sprzedaży. Warto wspomnieć, że ryby morskie zawierają selen, który naturalnie chroni przed toksycznym działaniem metali ciężkich. Co więcej, ryby, takie jak sardynka, śledź, czy makrela zawierają najmniej toksycznych substancji.Ryby grillujemy, pieczemy albo dusimy
Poza doborem odpowiedniego rodzaju rybiego mięsa, należy pamiętać o prawidłowym sposobie jego przygotowania do spożycia. Ryby najlepiej piec w temperaturze 80 stopni C, grillować albo dusić w parowarze. Oznacza to, że popularne nadmorskie smażalnie nie serwują nam najzdrowszych posiłków. Paniera sprawia bowiem, że ryby stają się ciężkostrawne i wysokokaloryczne, zaś olej zmniejsza wchłanianie kwasów omega-3. Zamiast panierowania, można posypać ryby przyprawami, takimi jak czosnek, koperek, tymianek czy rozmaryn.Konserwy rybne są zdrowe
Poza rybami pieczonymi, duszonymi i grillowanymi, warto spożywać je w formie konserw. Najlepsze są konserwy w sosie własnym, bez dodatku majonezu czy śmietany. Tego rodzaju produktów nie powinny jednak spożywać osoby z nadciśnieniem, ze względu na wysoką zawartość soli.Jakie ryby wybierać do jedzenia?
Oto ryby, które jak najczęściej powinny gościć na naszym talerzu:
Jakich ryb unikać?
O ile wyżej wymienione ryby, kupowane od sprawdzonych dostawców, mogą zrobić sporo dobrego dla naszego zdrowia, o tyle panga czy tilapia często są źródłem wielu toksycznych substancji. Hodowane w Chinach słodkowodne ryby mają znikome wartości odżywcze, a w ich mięsie znajduje się z reguły sporo antybiotyków, środków antyseptycznych i hormonów.Nadmorska dieta rybna
Spędzając wakacje nad morzem warto cieszyć się smakiem grillowanego pstrąga lub dorsza, zaś w codziennej diecie najlepiej sprawdzi się dobre jakościowo mięso łososia. W przypadku zwiększonego zapotrzebowania na nienasycone kwasy omega-3, możemy też sięgać po suplementy diety, takie jak tran czy kapsułki z olejem z wątroby rekina.Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Bibliografia
- “https://www.medicalnewstoday.com/articles/323661.php”; data dostępu: 2019-09-16