Kwarantanna domowa staje się coraz bardziej popularną
praktyką. Szkoły stają się wirtualne, coraz więcej firm przechodzi na
zdalną pracę, a osobom z obniżoną odpornością sugeruje się, by pozostały
w domu. Czego dokładnie potrzebujesz, jeśli chcesz ograniczyć ‒ lub
całkowicie wyeliminować ‒ swój czas spędzony na zewnątrz?

Doświadczenia z Chin i innych krajów mówią o wyzwaniach związanych z zamknięciem w domu. To, czy takie ograniczenia mogą obowiązywać wszędzie, nie zostało jeszcze ustalone. Ale nawet jeśli nie zostaną wprowadzone obowiązkowe kwarantanny, mogą istnieć inne dobre powody, by na jakiś czas zamknąć się w domu.
Chociaż dla wielu przebieg choroby może być łagodny, nie wszyscy będą mieli tyle szczęścia. Dlatego musimy podejść do tematu odpowiedzialnie. Jak pisze Zeynep Tufekci w Scientific American „… jedyną drogą do spłaszczenia krzywej dla COVID-19 jest izolacja na poziomie całej społeczności: im więcej ludzi zostanie w domu, tym mniej osób się zarazi. Im mniej osób zachoruje, tym szpitale będą mogły lepiej pomóc tym, którzy ją zachorują. ”
„Powinniśmy się przygotować, nie dlatego, że możemy czuć się osobiście narażeni na ryzyko, ale po to, abyśmy mogli pomóc zmniejszyć ryzyko dla wszystkich. Powinniśmy się przygotować nie dlatego, że mamy do czynienia ze scenariuszem zagłady poza naszą kontrolą, ale dlatego, że możemy zmniejszyć każdy aspekt tego ryzyka, przed którym stoimy jako społeczeństwo. ”
Niezależnie od tego, czy chodzi o obowiązkową kwarantannę, czy o narzucone przez siebie ograniczenia ‒ oto kilka rzeczy, o których należy pamiętać.
Zapasy spożywcze
Nie ma zamkniętej listy produktów spożywczych, ale niektóre rzeczy mogą okazać się bardziej przydatne podczas 2-tygodniowej izolacji niż inne. Ilość zapasów zależy od indywidualnych preferencji i ilości członków rodziny.Co powinno znaleźć się w spiżarni?
- zupy w słoikach lub puszkach, konserwy rybne, i gulasze
- zboża i warzywa strączkowe
- miód
- przetwory: dżemy, konfitury, soki
- masło orzechowe
- owoce w puszkach
- makaron, ryż, kasze
- płatki śniadaniowe
- sos pomidorowy w słoiku
- oliwa z oliwek
- płatki owsiane
- orzechy
- suszone owoce
- warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler)
- niezbędne składniki do gotowania, takie jak olej, sól i pieprz
- pasteryzowane mleko w kartonie lub mleko roślinne
- karma dla zwierząt (jeżeli masz jakieś zwierzę w domu)
Zamrażarka:
- mięso i drób (najlepiej zamykane próżniowo), takie jak kurczak, wołowina i wieprzowina
- mrożone filety rybne i paluszki rybne
- mrożone warzywa i owoce
Zrób też niewielkie zapasy warzyw i owoców, które przez pierwsze dni izolacji dostarczą nam witamin i minerałów. Wędliny i sery żółte kupuj w próżniowych próżniowych. Tak, wiemy, ze nie jest to ekologiczne, ale takie produkty na dłużej zachowają świeżość.
Ekologia.pl poleca

Dobrze zaopatrzona spiżarnia, to podstawa domowej kwarantanny, fot. shutterstock
Sprawdź zapas leków
Marguerite Neill, ekspert w dziedzinie chorób zakaźnych z Brown University, powiedziała The New York Times, że ludzie powinni mieć co najmniej 30-dniowy zapas swoich leków. Dlatego zaopatrz się w leki przeciwbólowe, leki na przeziębienie i kaszel, leki na ból brzucha. Nie zapomnij także o płynach z elektrolitami! Amerykański Czerwony Krzyż zaleca trzymanie domowego zestawu pierwszej pomocy w leczeniu typowych urazów, w tym skaleczeń, zadrapań, obrzęków, skręceń. Zestaw ten powinien zawierać opakowania maści antybiotykowej, gazy, bandaże, termometry, nożyczki, pincety i koc ratunkowy.Zaopatrz się w produkty podstawowej potrzeby
Jakie rzeczy kupujesz regularnie? Upewnij się, że masz w domu produkty, bez których nie wyobrażasz sobie funkcjonowania, chodzi m. in. o papier toaletowy, produkty do higieny intymnej, mydło do rąk, detergent od prania, pieluchy, chusteczki dla niemowląt (jeżeli w domu są małe dzieci), kosmetyki do mycia ciała i produkty kosmetyczne (kremy, toniki, waciki).W przypadku kwarantanny domowej należy również wziąć pod uwagę swoje zdrowie psychiczne. Upewnij się, że masz pod ręką przedmioty rozrywkowe, takie jak książki, gry planszowe i gry karciane.

Opracowanie własne
Ekologia.pl (JS)