Jak przygotować tofu?
Uwielbiany przez wegan i wegetarian twarożek sojowy wywodzący się z Azji można przyrządzić na wiele sposobów. Z dodatkiem przypraw czy innych artykułów spożywczych jest pyszny i różnorodny w smaku. Wystarczy tylko poeksperymentować, aby odkryć ulubioną wersję kulinarną tofu. Jak przygotować ten produkt?
W jaki sposób przyrządzić tofu marynowane?
Przepis na tofu marynowane jest bardzo prosty i można je w tej postaci samodzielnie przygotować na wiele sposobów. Zasada jest jedna – pokrojone na mniejsze kawałki ser moczy się w marynacie w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Z kolei dobór dodatków jest już kwestią indywidualną. Wśród nich mogą być np.: oliwa, sos sojowy, czerwona papryka, chilli, kumin – wersja meksykańska lub curry, kmin rzymski, kardamon, kolendra – po indyjsku. Oprócz tego do popularnych marynat zaliczają się m.in.:
- ziołowa – zrobiona z octu winnego, oliwy z oliwek, suszonych ziół: bazylii, rozmarynu, tymianku, czosnku,
- musztardowa – z łagodnej musztardy, oliwy z oliwek, sosu sojowego ciemnego, soku z limonki i ze słodzikiem,
- paprykowa – przyrządzona z ketchupu, oliwy z oliwek, suszonej papryki, sosu sojowego jasnego,
- curry – na bazie oliwy z oliwek, curry, imbiru i czosnku,
- cytrynowo-marchewkowa – z soku z cytryny, oliwy z oliwek, marchewki, słodzika.
Jak jeść tofu marynowane? Doskonale nadaje się ono do sałatek z takimi warzywami jak np. szpinak, pomidor i ogórek. Jeśli ktoś uwielbia kuchnię wschodnią, może połączyć twarożek z azjatyckimi warzywami (czyli mieszanką chińską) oraz sosem chilli i sojowym.
Jak przygotować tofu grillowane?
W jaki sposób przygotować tofu, aby w smaku nie ustępowało mięsom? Podstawą jest dobry wybór samego sera sojowego – musi to być odmiana twarda i naturalna. Z kolei jego neutralny posmak zmieni marynata. Można w tym przypadku namoczyć go w zalewie składającej się np. z musztardy, octu winnego, sosu pomidorowego, czosnku, papryki, miodu i pieprzu. Proces marynowania musi trwać przez minimum cztery godziny. Następnie twarożek grilluje się po kilka minut na każdej ze stron.
Takie tofu nadaje się na kanapki, do sałatek, makaronu lub ryżu i ma charakterystyczny, dymny posmak. Można z niego również zrobić grillowane szaszłyki z warzywami.
Jak zrobić tofu wędzone?
W wersji kulinarnej przypomina… oscypek i ma wędzono-słonawy smak. Dlatego najlepiej dodać je do wytrawnych potraw. Nadaje się wówczas do:
- dań jednogarnkowych,
- warzyw duszonych na patelni,
- potraw z ziemniakami,
- sałatek,
- zup,
- makaronów,
- ryżu,
- oraz na bekon lub nadzienie do wypieków typu quiche bądź jako dodatek do pizzy i zapiekanek.
Jak przygotować tofu wędzone? Należy je pokroić w plasterki i zamarynować w solance na kilka godzin. Jako “wędzarkę” można wykorzystać patelnię (jej dno wykłada się folią aluminiową, a na nią wysypuje przyprawy, korę, sianko i herbatę) i patyczki do szaszłyków lub drewniane pałeczki chińskie jako… ruszt. Zawinięty szczelnie serek należy podgrzewać, aż się uwędzi.
Do czego jeszcze można wykorzystać tofu naturalne?
W tej odmianie produkt przyjmie smak wybranej potrawy. Dlatego można go z powodzeniem np. panierować i serwować jako burgera w bułce czy kotleta do ziemniaków i surówki. Jeśli ktoś lubi kuchnię polską i eksperymenty, niech w pierogach ruskich zastąpi tradycyjny ser twarożkiem azjatyckim. Tofu naturalne nadaje się również do deserów takich np. wegański sernik wiedeński.
Co zrobić z tofu jedwabistego?
Z tego rodzaju sera można przygotować zarówno wytrawne, jak i słodkie dania. Tofu jedwabiste (silken) często stanowi dodatek do zup azjatyckich takich jak np. miso czy tom-kha. Z kolei łącząc twarożek sojowy ze stopioną gorzką czekoladą, można wyczarować pyszny i lekki mus czekoladowy. W tej postaci nadaje się też do innych deserów lub smoothie. Oprócz tego wykorzystuje się go jako bazę do dressingów i sosów.
O tym, jak przygotować tofu oraz z czym je połączyć, decydować będą w głównej mierze preferencje smakowe oraz otwartość na eksperymenty kulinarne. Warto jednak poszerzyć swoje doświadczenia w tym zakresie!
Przygotowanie tofu – pytania i odpowiedzi
Z czego powstaje tofu?
Wytwarza się je ze zmielonej soi lub z mleka sojowego z dodatkiem np. nigari potrzebnego do procesu koagulacji, czyli do powstania masy o konsystencji serka. Następnie odsącza się ją z wody i ściska do postaci bloku.
Czy tofu trzeba odsączyć przed użyciem?
Z racji tego, że tofu zawiera w sobie dużo wody, przed jego przyrządzeniem trzeba odsączyć jej nadmiar. Wyjątkiem jest odmiana jedwabista.
Czy tofu jest tuczące?
Serek sojowy jest mało kaloryczny i pozbawiony cholesterolu oraz zawiera mało tłuszczów nasyconych. Dlatego doskonale nadaje się np. jako zamiennik mięsa.
Opublikowany: 30 marca, 2025 | Zaktualizowany: 1 kwietnia, 2025
- Our Plant-Based World; "How to Prepare Tofu"; ourplantbasedworld.com; 2023-01-18;
- Kimberly Johnson; "How to Cook Tofu: A Beginner’s Guide"; chooseveg.com; 2023-01-18;




