Kwasy tłuszczowe » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia kwasy tłuszczowe
Definicja pojęcia:

kwasy tłuszczowe

Spis treści

Kwasy tłuszczowe — Kwasy tłuszczowewęglowodory o wzorze sumarycznym CH3(CH2)nCOOH, będące głównym, obok glicerolu, składnikiem budulcowym tłuszczów. Występują w postaci nasyconej i nienasyconej. Kwasy tłuszczowe stanowią materiał energetyczny i zapasowy. Organizm przechowuje je w postaci tkanki tłuszczowej. W wyniku utleniania kwasów tłuszczowych wytwarza się energia niezbędna do przeprowadzenia procesów życiowych. Kwasy tłuszczowe to kwasy monokarboksylowe, alifatyczne, o prostym łańcuchu oraz parzystej liczbie atomów węgla w cząsteczce (zawierają najczęściej pomiędzy 4 a 26 atomów węgla). Ze względu na długość łańcucha można podzielić je na krótko-, średnio- i długołańcuchowe (powyżej 12 atomów węgla). Wykorzystywane do produkcji leków, kosmetyków, mydeł czy świec.

Nazwy poszczególnych kwasów tłuszczowych tworzy się od węglowodoru o takiej samej liczbie atomów, dodając końcówkę -owy, a w przypadku kwasów nienasyconych z przodu nazwy dodaje się również numer atomu węgla, przy którym występuje wiązanie podwójne. Oprócz nazw systematycznych stosowanych w chemii, w powszechnym użyciu są również nazwy zwyczajowe, używane zwykle w kontekście dietetyki.

Kwasy tłuszczowe stanowią dla organizmu materiał energetyczny i zapasowy. Pod wpływem utleniania rozpadają się na energię i umożliwiają redukcję tkanki tłuszczowej. By skeeze via Pixabay CC0.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Wzór ogólny kwasów nasyconych to CnH2n+1COOH lub CnH2nO2. Kwasy nasycone zawierające do 10 atomów węgla to ciecze, zawierające powyżej 10 atomów węgla to ciała stałe, zaś kwas kaprynowy o 10 atomach węgla jest półstały. W warunkach laboratoryjnych kwasy nasycone są odporne na utlenianie, w organizmach żywych wręcz przeciwnie.


Najważniejsze kwasy z tej grupy to:
• kwas masłowy: występuje w zjełczałym maśle;
• kwas laurynowy: zawiera go tłuszcz z
orzechów kokosowych;
• kwas palmitynowy: występuje głównie w oleju palmowym.
• kwas stearynowy: znajduje się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcym, w tym w łoju wołowym;
• kwas arachidowy: jego źródłem są orzeszki ziemne.

Nasycone kwasy tłuszczowe występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego (masło, margaryna, smalec, mięso itd.). Nadużywanie tego typu tłuszczów w diecie może mieć niekorzystny wpływ na organizm, m.in. powodować nadwagę, zatykanie światła naczyń krwionośnych, prowadzić do miażdżycy i nadciśnienia oraz prowokować stany zapalne. Nie dotyczy to kwasów nasyconych pochodzenia roślinnego, np. oleju kokosowego.

Kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone. Te drugie posiadają co najmniej jedno wiązanie podwójne w łańcuchu pomiędzy atomami węgla. Występują głównie w roślinach. By stevepb via Pixabay CC0.

Kwasy tłuszczowe nienasycone

Pod kątem chemicznym są to kwasy, w łańcuchu których występuje co najmniej jedno wiązanie podwójne pomiędzy poszczególnymi atomami węgla (mogą posiadać od 1 do 6 wiązań podwójnych). Wiązanie podwójne umożliwia w nich powstanie izomerii cis i trans. Ten rodzaj kwasów nazywamy jednonienasyconymi. Kwasy z wieloma wiązaniami podwójnymi to z kolei kwasy wielonienasycone. Od tego, w którym miejscu położone jest wiązanie podwójne zależy do jakiej rodziny (serii) tłuszczów zaklasyfikujemy dany kwas tłuszczowy.


Serie te to kwasy:

  • omega-3: ostatnie wiązanie podwójne znajduje się w ich łańcuchu przy trzecim od końca atomie węgla. Do rodziny tej należą kwasy wielonienasycone, np. kwas alfa-linolenowy (obecny w oleju lnianym) czy kwas dokozaheksaenowy (obecny w algach i rybach);
  • omega-6: ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy szóstym od końca atomie węgla. Np. kwas linolowy, występujący głównie w oleju lnianym i słonecznikowym. Kwas omega-6 może działać prozapalnie w sytuacji zaburzonych proporcji z kwasem omega-3;
  • omega-7: należą do niej kwasy jednonienasycone: oleopalmitynowy i wakcenowy, obecne m.in. w maśle czy w nasionach rokitnika;
  • omega-9: kwasy jednonienasycone, np. kwas oleinowy, będący głównym składnikiem tranu, owoców awokado oraz oliwy z oliwek.

Kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone. Te drugie posiadają co najmniej jedno wiązanie podwójne w łańcuchu pomiędzy atomami węgla. Występują głównie w roślinach. By stevepb via Pixabay CC0.

Nienasycone kwasy tłuszczowe mają z reguły postać bezbarwnych cieczy. Wzór ogólny jednonienasyconych (monoenowych) kwasów tłuszczowych to CnH2n-1COOH lub CnH2n-2O2. Wielonienasycone (polienowe) kwasy tłuszczowe mają wzór sumaryczny CnH2n-2xO2, gdzie x oznacza liczbę wiązań podwójnych.


Dietetyka uznaje nienasycone kwasy tłuszczowe za konieczne do utrzymania odpowiedniego stanu zdrowia zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ponadto są to kwasy egzogenne – organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie. Z tych powodów określa się je jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Należą do nich kwasy z grup omega-3 i omega-6. Ich niedobór wpływa negatywnie na skórę (jest przyczyną chorób skóry), zwiększa straty wody, a także może powodować nieprawidłowości w rozwoju płodu. Kwasy omega-7 i omega-9 w razie potrzeby ludzki organizm jest w stanie syntezować.

Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie na metabolizm cholesterolu, chronią naczynia krwionośne, zapobiegają powstawaniu miażdżycy (poprzez hamowanie procesu agregacji płytek krwi) i nadciśnienia tętniczego, stymulują odporność organizmu, odżywiają skórę, poprawiają funkcjonowanie jelit, usprawniają pracę mózgu oraz ograniczają namnażanie się wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszenie procesu starzenia się i rozwój komórek nowotworowych.

Kwasy tłuszczowe wykorzystywane są również do produkcji leków i kosmetyków. Mają bardzo korzystny wpływ na stan skóry i spowalniają jej proces starzenia. By huyenxu94 via P
Bibliografia:
  1. Biochemia, Lubert Stryer, Jeremy M. Berg, John L. Tymoczko, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009.
  2. Biologia, Eldra Pearl Solomon, Linda R. Berg, Diana W. Martin, Claude A. Villee, Multico Oficyna Wydawnicza, Warszawa 1996.
  3. Chemia organiczna – krótkie wykłady, Graham L. Patrick, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2018.
  4. Chemia organiczna, John McMurry, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005.
  5. Encyklopedia biologiczna T. VI, Zdzisława Otałęga (red. nacz.), Agencja Publicystyczno-Wydawnicza Opres, Kraków 1998.
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Organizacje ekologiczne
Towarzystwo na rzecz Ziemi
Znaki ekologiczne
Fairtrade
Fairtrade
4.8/5 - (9 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!