10 przepisów na wegańskie burgery – najlepsze przepisy na wegańskie burgery
Hamburgery i cheeseburgery podbiły już cały świat. Począwszy od dobrze znanych sieciowych fast-foodów, a skończywszy na kreatywnych, autorskich restauracjach, bułka z kotletem i dodatkami nie znika z jadłospisów. Wraz z modą na zdrową żywność i odpowiedzialne podejście do przyszłości planety coraz więcej konsumentów chętnie sięga jednak po dania bezmięsne. Oto 10 przepisów na wegańskie burgery!
- Pikantne burgery z tofu
- Burger z grillowanym tofu i cebulą
- Burgery z ciecierzycy
- Wegetariański burger z czarnej fasoli
- Burger ryżowo-owsiany z shiitake
- Burgery z kaszy jaglanej
- Burger z dynią masłową
- Wegetariański burger z bakłażanem
- Burgery z boczniakiem
- Burger orzechowy z pieczarkami
- Wegańskie burgery jako zdrowa alternatywa
Według historyków pomysł na hamburgera sięga starożytnego Rzymu! Już w I w. n.e. rozdrabniane mięso mieszano z przyprawami i winem. Dopiero na początku XIX w. w oxfordzkim słowniku języka angielskiego pojawiło się pojęcie „steku z Hamburga”, który składał się ze zmielonej wołowiny, bułki tartej i cebuli. Pod koniec tego samego stulecia na jednym z festynów w stanie Nowy Jork przedsiębiorczy bracia Menches mieli po nieoczekiwanym wyczerpaniu zapasów kiełbasy zacząć podawać chleb nadziewany wołowym mięsem. W ciągu kolejnych 10 lat opiekane na grillu mięsne placki stały się w USA gastronomicznym hitem, który pomógł rozwojowi takich marek jak Burger King czy McDonalds.
Dla dopełnienia tej krótkiej historii warto dodać, że w latach 70-tych ubiegłego stulecia pojawiły się już pierwsze „vegeburgery”, w których początkowo wykorzystywano przede wszystkim tofu.
Sojowe burgery
Najpowszechniejszą alternatywą dla mięsa jest soja oraz produkowane z niej tofu. To właśnie z niego najczęściej przyrządza się wegańskie parówki, wędliny oraz kotlety.
Pikantne burgery z tofu
Składniki:
- 250 g twardego tofu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżki sosu sriracha
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- ¼ szklanki posiekanej kolendry
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Tofu zawiń w ściereczkę i obciąż, aby odcisnąć wodę. Po ok. 30 minutach pokrusz je do miski i połącz z resztą składników. Z masy uformuj cztery kotlety i podsmaż je krótko na oliwie na głębokiej patelni. Następnie przełóż patelnię do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz ok. 20 minut. Podawaj z bułką, wegańskim majonezem i surowymi warzywami. (źródło: https://pinchofyum.com/)
Burger z grillowanym tofu i cebulą
Składniki:
- 160 g wędzonego tofu
- 2 łyżki sosu BBQ
- 1 łyżka przypraw do BBQ
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 łyżek majonezu wegańskiego
- 4 łyżki mleka roślinnego
- 1 ząbek czosnku
Krążki cebulowe:
- 1 duża cebula
- ½ szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Z sosu i przypraw przyrządź marynatę. Tofu przetnij wzdłuż na dwie połowy i umieść w marynacie na 10 minut. W międzyczasie pokrój cebulę w cienkie plastry, zanurz w mleku i obtocz w mące. Smaż na oleju aż zmienią barwę na złotą. Tofu usmaż na patelni do grillowania. W blenderze zmiksuj majonez, 4 łyżki mleka i zmiażdżony czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na połówki bułek nakładaj warstwami sos, po liściu sałaty, usmażone tofu, plaster pomidora, sos, cebulę i przykryj górnymi połówkami. (źródło: https://thegreenloot.com/)
Burgery z innych warzyw strączkowych
Dobrym źródłem białka oprócz soi są również inne warzywa strączkowe – ciecierzyca, fasola czy groch. Po ugotowaniu i rozgnieceniu mają one na tyle treściwą konsystencję, że łatwo uformować z nich burgery.
Burgery z ciecierzycy
Składniki:
- ¼ czerwonej cebuli
- ¼ szklanki siekanej pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 420 g gotowanej ciecierzycy
- ½ szklanki płatków owsianych
- ¼ szklanki mąki
- ½ szklanki suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Cebulę zmiksuj z czosnkiem, oregano i pietruszką. Dodaj ciecierzycę, mąkę, płatki i pomidory i lekko zmiksuj. Z masy uformuj 6 burgerów o grubości ok. 1 cm. Smaż na oleju po 4-5 minut z każdej strony. Podawaj w bułce z ulubionymi dodatkami. (źródło: https://feelgoodfoodie.net/)
Wegetariański burger z czarnej fasoli
Składniki:
- 2 puszki po 400 g czarnej fasoli
- 4 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- ¾ szklanki nerkowców
- 1 jajo
- 2 łyżki majonezu
- ¾ szklanki bułki tartej
- ½ szklanki kruszonej fety
Przygotowanie:
Odcedzoną fasolę rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 minut w temperaturze 175 stopni C. Na 2 łyżkach oleju podsmaż cebulę i papryczkę do miękkości, ok. 5 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Nerkowce zmiksuj i połącz z cebulą. Następnie zmiksuj lekko fasolę i wymieszaj ją w misie z cebulą, bułką tartą, majonezem, nerkowcami, jajkiem i fetą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, uformuj burgery i opiekaj na grillu po 3-5 minut z każdej strony. (źródło: https://www.seriouseats.com/)

Burgery zbożowe
Kotlety do bułki można także przygotować na bazie produktów zbożowych: pszenicy, żyta, gryki, jęczmienia, prosa czy owsa, ale także amarantusa i komosy ryżowej. Te dwa ostatnie produkty są szczególnie cenione ze względu na wysoką zawartość białka i brak glutenu.
Burger ryżowo-owsiany z shiitake
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu brązowego
- 4 łyżki oleju z awokado
- 1 ½ szklanki posiekanej cebuli
- 5 szklanek siekanych grzybów shiitake
- ¾ szklanki nerkowców
- 1 i ½ szklanki mąki owsianej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu zielonego
- 2 łyżeczki pasty miso
- 1 łyżka sosu tamari
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki
Przygotowanie:
Na 1 łyżce oleju podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj 2 łyżki wody i duś pod przykryciem ok. 25 minut, często mieszając. Dodaj łyżkę oleju oraz posiekane grzyby i podsmaż na większym ogniu przez ok. 5 minut. Nerkowce zmiksuj na grubą kruszonkę. W dużej misie miksera połącz ryż i przestudzone grzyby – całość zmiksuj, dodaj resztę składników poza olejem, łącznie z nerkowcami. Konsystencja powinna być gęsta i lepka. Z masy uformuj cztery kotlety i smaż je na pozostałym oleju po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z bułką, majonezem, sałatą i pomidorem. (źródło: https://minimalistbaker.com/)
Burgery z kaszy jaglanej
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1 ½ szklanki wody
- 3 łyżki oleju z awokado
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 ½ łyżeczki soli kamiennej
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 marchew
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 szklanki szpinaku
- 1 łyżeczka kurkumy
- ¾ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 szklanka mąki z fasoli lub amarantusa
- 1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
Wodę doprowadź do wrzenia, wsyp kaszę i gotuj do miękka 25-30 minut. Pokrój cebulę, seler, marchew i szpinak i zmiksuj razem. Na 1 łyżce oleju z awokado podsmaż krótko czosnek, dodaj zmiksowane warzywa i duś 3-5 minut. Zdejmij z ognia i połącz z ugotowaną kaszą, mąką i syropem. Dodaj paprykę, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj 10 burgerów i usmaż je na reszcie oleju. Podawaj w bułce z sosem i sałatą. (źródło: https://www.eatingbyelaine.com/)

Burgery z warzywami
W najprostszym wariancie bułkę do hamburgerów można również napełnić grillowanymi warzywami. Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz z bakłażana, cukinii, słodkich ziemniaków czy buraków przyrządzić wegetariańskie kotlety – dodatek jajka zapewni im optymalną konsystencję.
Burger z dynią masłową
Składniki:
- 1 dynia masłowa
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek
- garść naci z pietruszki
- garść świeżej rukoli
- 4 łyżki majonezu wegańskiego
- 1 duży pomidor
- 4 bułki
Przygotowanie:
Z dyni odetnij górną połowę (węższą), obierz i potnij na 8 plastrów o grubości ok. 1 cm. Posiekany czosnek i chili zmieszaj w misce z olejem, solą i pieprzem. Tą mieszanką posmaruj plastry dyni z obu stron i grilluj po ok. 10 minut z każdej strony – aż będą stosunkowo miękkie. Rukolę i pietruszkę wymieszaj z resztą oleju czosnkowego. Do każdej bułki nakładaj po 1 łyżce majonezu, 2 plastry dyni, 1 plaster pomidora i ¼ rukoli z pietruszką. (źródło: https://www.bbcgoodfood.com/)
Wegetariański burger z bakłażanem
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1 większa cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki tartego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ szklanki bułki tartej
- 2 jaja
- szczypiorek
Przygotowanie:
Cebulę podsmaż na oleju, dodaj imbir i rozgnieciony czosnek i jeszcze chwilę duś mieszając. Dodaj pokrojonego w kostki bakłażana i cukinię oraz ¼ szklanki wody. Duś całość do miękka, a następnie rozgnieć. Dodaj jajka i bułkę tartą, paprykę, sól i pieprz do smaku, szczypiorek i zagnieć gładką masę. Formuj burgery i smaż po 3-5 minut z każdej strony. Podawaj w bułce z sałatką coleslaw i plastrami awokado. (źródło: https://kaneskitchenaffair.com/)

Grzybowe burgery
Poszukujesz pomysłu na wegańskie burgery, które byłyby ciekawe w smaku? Smażone grzyby to aromatyczny dodatek, który doskonale komponuje się z surówkami i sosami, a dodatkowo dodaj kanapce przyjemnej konsystencji.
Burgery z boczniakiem
Składniki:
- 240 ml mleka sojowego
- 220 g mąki
- 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1 łyżka soli himalajskiej
- 4 boczniaki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 4 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Każdy grzyb pokrój wzdłuż na 3 plastry. Sojowe mleko połącz z octem i odstaw. W misie połącz obie mąki z przyprawami i wymieszaj. Każdy plaster grzyba obtocz w mące, w powstałej z mleka sojowego maślance, ponownie w mące i maślance. Smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj w bułce z sałatą, pomidorem i majonezem. (źródło: https://www.veganfoodandliving.com/)
Burger orzechowy z pieczarkami
Składniki:
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebuli
- 1 szklanka posiekanych w kostkę pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 ½ łyżki sosu sojowego
- ok. 3 łyżek wody
Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż seler, pieczarki i cebulę. W dużej misie połącz usmażone warzywa oraz resztę składników. Ilość wody dostosuj do konsystencji masy – powinna umożliwiać lepienie kotletów. Uformuj burgery, umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w temperaturze 180°C. Obróć na drugą stronę i piecz jeszcze kwadrans. (źródło: https://veganyumminess.com/)
Wegańskie burgery jako zdrowa alternatywa
Ogrodowe przyjęcia, imprezy urodzinowe, a nawet rodzinne obiady bardzo chętnie korzystają z zapożyczonego z Ameryki pomysłu. Grillowane kotlety łączy się z bułką, wybranymi warzywami i sosami otrzymując pożywny, łatwy do przygotowania i wygodny w konsumpcji posiłek. Każdy może sam skomponować swojego burgera, co ułatwia życie gospodarzom i gościom. Jeśli jako alternatywę dla mięsa podamy kotlety wegańskie, nikt nie będzie miał powodów do niezadowolenia!
- „A History of the Burger: From Ancient Rome to the Drive-Thru” Hannah Walhout, https://www.foodandwine.com/comfort-food/burgers/burger-timeline, 10/10/2022;
- “For the Future of Plant-Based Burgers, Chefs Are Looking To Ancient History” Elisabeth Sherman, https://matadornetwork.com/read/plant-based-burger-future, 10/10/2022;
- “Vegan burger recipes” BBC Good Food, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/vegan-burger-recipes, 10/10/2022;
- “23 mouth-watering vegan burgers that are better than a takeaway” Rachel Smith, https://www.veganfoodandliving.com/vegan-recipes/20-mouth-watering-vegan-burger-recipes/, 10/10/2022;
- “15 Veggie Burger Recipes” Katie Bandurski, https://www.tasteofhome.com/collection/veggie-burger-recipes/, 10/10/2022;






