Przepisy na mieszanki przypraw domowej roboty
Jeżeli skład dostępnych w sklepach przypraw wywołuje u nas dreszcze, możemy rozważyć stworzenie własnych mieszanek, z pomocą których przyprawimy wiele dań. W przeciwieństwie do wielu produktów komercyjnych, domowe przyprawy będą pozbawione glutaminianu sodu i sztucznych aromatów.
Najlepszym sposobem na wydobycie smaku wielu potraw jest dodanie do nich nieoczyszczonej soli, świeżo zmielonego pieprzu, ziół i przypraw korzennych. Jeżeli jednak potrzebujemy silniejszych bodźców smakowych, możemy przygotować mieszanki przyprawowe własnej roboty. Oto garść sprawdzonych przepisów, które zdrowo urozmaicą naszą kuchnię:
WARZYWNA BAZA
Składniki:
szklanka suszonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, koperek, cebula, pasternak)
- 5 łyżek soli morskiej
- 2 łyżki granulowanego czosnku
- 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżka kurkumy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i wsypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika (najlepiej szklanego).
DOMOWY PIEPRZ ZIOŁOWY
Składniki:
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki suszonego kopru
- 1/3 łyżeczki kolendry, tymianku i estragonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mielimy w młynku i dokładnie mieszamy. Gotowy mix przechowujemy w szklanym słoiku.
CURRY WŁASNEJ ROBOTY
Składniki:
- 3 łyżki nasion kolendry
- 3 łyżki nasion kminu rzymskiego
- 2 łyżki liści curry
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki płatków papryczki chili
- 5 goździków
- 5 ziaren kardamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 3 cm laski cynamonu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Przygotowanie:
Ziarno kolendry, liście laurowe, liście curry, płatki chili, pieprz, cynamon, goździki i kardamon wsypujemy na suchą patelnię, a następnie prażymy, mieszając przez ok. 4 minuty. Pod koniec dodajemy kmin rzymski i gorczycę i prażymy wszystko raz jeszcze przez ok. 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy przyprawę z ognia i dodajemy do niej odmierzone porcje kurkumy, czosnku i cebuli, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy składniki ostygną, mielimy je w młynku, po czym przesypujemy przyprawę do pojemnika.
CUKIER AROMATYCZNY
– cukier różany
Do szklanego słoika wsypujemy, warstwa po warstwie, suszone płatki róży i cukier trzcinowy nierafinowany. Następnie zakręcamy wieczko i potrząsamy słoikiem. Mieszanka osiągnie optymalny smak po ok. tygodniu leżakowania w chłodnym i suchym miejscu.
– cukier waniliowy
Naturalny cukier waniliowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu – wystarczy włożyć do słoika pokrojone kawałki laski wanilii, a następnie zasypać je drobno zmielonym cukrem trzcinowym. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy szczelnie zamknięty słoik na ok. 2 tygodnie, by cukier nabrał „mocy”.
Smacznego!
Żeby nie kupować gotowych przypraw w torebkach, można uruchomić https://komorebi.com.pl/2020/03/21/przyprawy-z-wlasnej-produkcji/