Słowo estragon pochodzi z łaciny i oznacza „małego smoka”, co odnosi się do poskręcanych korzeni tej przyprawy. Ale i moc aromatycznego estragonu budzi skojarzenia z siłami nadprzyrodzonymi.

- Estragon - vademecum botaniczne
- Estragonowe sny
- Lepsze trawienie z estragonem
- Przeciwzapalne działanie estragonu
- Estragon a estrogen!
- Estragon w kuchni
Estragon - vademecum botaniczne
Oficjalna nazwa estragonu brzmi bylica draganek, w łacinie zaś Artemisia Dracunculus. Jest to roślina należąca do rodziny astrowatych, pochodząca z środkowej Azji, a dziś uprawiana w dużych ilościach we Francji, Hiszpanii, Włoszech i Niemczech. Łodygi przy sprzyjających warunkach dorastają nawet do wysokości 1 metra i otoczone są lancetowymi listkami. Kwiatostan estragonu tworzą białe lub żółte koszyczki, które rozkwitają w okresie od sierpnia do października. Ziele można z powodzeniem uprawiać w Polsce, ale wymaga ono suchego, nasłonecznionego stanowiska, a zimą również okrycia słomą lub gałęziami świerkowymi (wytrzymuje mrozy do -10 stopni C). Roślina należy do wieloletnich, a na wiosnę można ją rozmnażać, przygotowując sadzonki z pędów starszych okazów.Jak każde zioło, estrogen spożywany jest w niewielkich ilościach, stąd jego wartości odżywcze nie mają zasadniczego znaczenia w codziennej diecie. Dla naukowej precyzji warto jednak odnotować, że w jego liściach znajdują się spore ilości witamin - witaminy A i C, a także minerały - cynk, jod, magnez, mangan, miedź, potas, wapń i żelazo. Znacznie ciekawsze jest natomiast jest ogólne działanie estragonu na organizm…
Estragonowe sny
Podczas najazdów na terytorium Azji w X wieku Włosi przekonali się naocznie, że tamtejsze plemiona mongolskie wykorzystują silnie pachnące liście jako środek usypiający. Zioło było przez kolejne stulecia polecane przy problemach z bezsennością i, choć nadal nie znamy mechanizmów naukowych stojących za tym fenomenem, herbatka z estragonu wypita przed snem w dalszym ciągu polecana jest przez zielarzy na uspokojenie nerwów i łatwiejsze zaśnięcie. Wydaje się, że bylica draganek ma łagodzący wpływ na układ nerwowy, tłumiąc intensywność doznań i reakcji, dzięki czemu może być stosowana także w przypadku nadpobudliwości.Lepsze trawienie z estragonem
Jednym z najbardziej popularnych zastosowań estragonu, znanym już w średniowieczu, było łagodzenie dolegliwości układu pokarmowego. Olejki eteryczne zawarte w liściach ziela (estragol, cineol, ocimen) stymulują faktycznie naturalne soki trawienne, poprawiając apetyt i pomagając przetworzyć skonsumowany posiłek. Mówi się, że działanie estragonu zaczyna się już na etapie enzymów wydzielanych ze śliną, a kończy się dopiero w jelitach. Naukowcy z Uniwersytetu Cork w Irlandii wysunęli tezę, że za dobroczynnym wpływem bylicy draganek na proces trawienia stoją także karetonoidy obecne w ziele w większych ilościach.Estragon może być również sprzymierzeńcem cukrzyków. Badania wskazują, że zwiększa on wrażliwość organizmu na działanie insuliny i może wpływać na proces metabolizowania węglowodanów, zwiększając zużycie glukozy, a tym samym zmniejszając jej poziom we krwi.

Kwitnący estragon, fot. shutterstock
Przeciwzapalne działanie estragonu
Już kilkaset lat temu uważano, że żucie liści bylicy draganek uśmierza ból zębów i likwiduje przykry zapach z ust. Naukowcy popierają tą ludową mądrość przytaczając wyniki badań, które dowodzą, że substancje czynne zawarte w estragonie mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwbólowe.Uwaga!
Estragon może wywoływać alergię u osób wrażliwych oraz spowalniać proces krzepnięcia krwi. Nie poleca się go również kobietom w ciąży i matkom karmiącym ze względu na wspomniane wyżej działanie hormonalne.
Estragon a estrogen!
Jeśli kogoś dziwiłaby zaskakująca zbieżność nazw, to wyjaśniamy, że choć etymologicznie są to dwa zupełnie różne pojęcia, w rzeczywistości jedno ma z drugim całkiem dużo wspólnego. Otóż bowiem estragon wywiera dość zaskakujący wpływ na kobiecy układ hormonalny, łagodząc bóle okołomiesiączkowe, a przed wszystkim prowokując pojawienie się menstruacji. Jest to wiadomość ważna szczególnie dla pań cierpiących na zaburzenia miesiączkowania przebiegające z długimi okresami bez krwawień. Bylica draganek pomaga również poradzić sobie z typowymi obrzmieniami w drugiej części cyklu, ograniczając poziom wody zatrzymywanej w organizmie.Estragon jest ziołem bardzo ciekawym w smaku, lekko anyżowym i intensywnym, ale dość łatwo tracącym aromat po wysuszeniu – stąd najlepiej jest mrozić świeże liście. W kuchni idealnie łączy z musztardą i octem i bywa często wykorzystywany do doprawiania mięsa, zup, jajek, potraw warzywnych, a w szczególności kiszonek.
Ekologia.pl poleca

Zupa krem z estragonem, fot. shutterstock
Estragon w kuchni
Pomidorowa zupa krem z estragonemSkładniki:
- 2 kg pomidorów
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory i cebule kroimy na ćwiartki i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 30-40 minut, aż cebula zmięknie. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Doprawiamy, solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i estragonem, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy z grzanką i przybraniem ze świeżego estragonu.
Kurczak w estragonie
Składniki:
- 4 oczyszczone połówki piersi z kurczaka
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 3 żabki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego estragonu lub świeżego
- sól morska i pieprz zielony
Przygotowanie:
Musztardę, miód i sok z cytryny ubijamy w małej miseczce. Dodajemy estragon i zmiażdżony czosnek. Na jedną stronę każdej z osuszonych piersi z kurczaka nakładamy warstwę sosu musztardowego i układamy tą stroną w dół w żaroodpornym naczyniu. Resztę sosu wylewamy na wierzch i przykrywamy pokrywką. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut, obracając po upływie połowy czasu.
Estragonowa sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 4 ogórki konserwowe
- 1 łyżka posiekanych liści świeżego estragonu
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól kamienna, pieprz biały
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, uważając, aby się nie rozgotowały. Orzechy kroimy na duże kawałki i prażymy przez kilka minut na suchej blasze w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Ocet, musztardę, miód i olej wlewamy do małego słoiczka wraz z solą i pieprzem. Zakręcamy i intensywnie wstrząsamy, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, dodajemy pokrojoną w kostkę, sparzoną cebulę, szatkowane drobno ogórki, estragon i orzechy. Polewamy sosem i mieszamy. Sałatkę podajemy lekko podgrzaną lub w temperaturze pokojowej.
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
Bibliografia
- “http://www.ourherbgarden.com/herb-history/tarragon.html”; data dostępu: 2018-02-23
- “https://www.healthbenefitstimes.com/tarragon/”; data dostępu: 2018-02-23
- “https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-661-tarragon.aspx?activeingredientid=661&”; data dostępu: 2018-02-23
- “https://www.herbwisdom.com/herb-tarragon.html”; data dostępu: 2018-02-23