Jedzenie z łąki. Jakie darmowe jedzenie oferuje przyroda?
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele roślin z otaczającej ich przyrody może znaleźć zastosowanie w ich kuchni. A pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały smak potraw naszych przodków. Poniżej krótki przegląd roślin, których wiele osób nie odważyłoby się posądzić o jadalność…
W zasięgu ręki – w ogródku, parku, przy drodze, na łące i w lesie − rosną zielska, które bez problemu możemy wykorzystać w kuchni polskiej. Poniżej znajduje się jedynie lista niektórych jadalnych roślin, która może służyć co najwyżej za ciekawostkę. Jeśli ktoś naprawdę chciałby lepiej zapoznać się z dzikimi roślinami, które są jadalne lub nawet poważnie myśli o włączeniu ich do swojej diety, koniecznie musi dokładnie przestudiować literaturę na ten temat.
- Babka lancetowata − jadalne są młode liście oraz dojrzałe nasiona. Liście można wykorzystać jako dodatek do różnych dań, a nasiona mogą być gotowane jak kasza.
- Biedrzeniec mniejszy (nie mylić z biedrzeńcem większym) − powszechnie występująca roślina, której liście, owoce oraz korzenie mogą być użyte jako dodatek do zup i potraw.
- Bylica pospolita (nie mylić z innymi gatunkami bylic) − jej liście mogą służyć jako dodatek np. do jajecznicy.
- Dąb − żołędzie są jadalne, jednak należy zapoznać się z metodami ich przetwarzania i przygotowywania do spożycia.
- Dzięgiel (nie mylić z innymi roślinami, gdyż niektóre podobne są trujące) − korzenie, liście, obrane łodygi oraz nasiona są jadalne
- Głóg − z jego owoców można przyrządzić pożywną papkę, nie mylić z innymi roślinami np. różą.
- Gorczyca polna (oraz rzodkiew świrzepa) − można stosować m.in. do zup i surówek. Jadalne są młode liście, kwiaty oraz bardzo młode owoce.
- Jarzębina − jesienią, w pełni czerwone owoce są jadalne, może np. zastępować rodzynki w niektórych potrawach.
- Koniczyna − jadalne są kwiaty w okresie letnim, a także w niewielkich ilościach młode liście.
- Krwawnik pospolity − jego liście mogą służyć jako przyprawa.
- Łopian (zwany popularnie rzepem) − jadalne są łodygi, korzenie młodych łopianów oraz bardzo młode ogonki liściowe.
- Mniszek lekarski (mlecz) − jadalne są korzenie, młode liście oraz kwiaty.
- Ostrożeń (oset) − jadalne są przede wszystkim młode liście.
- Podagrycznik − jadalne młode liście oraz ogonki liściowe. Ma podobny aromat do pietruszki i selera.
- Pokrzywa − liście i młode pędy są jadalne. Pokrzywę można przygotowywać jak szpinak, w postaci pożywnych zup czy jako nadzienie do naleśników i zapiekanek.
- Sosna (nie mylić z cisem) − jadalne są m.in. młode pędy oraz kwiatostany.
- Wiesiołek (uważać, żeby nie pomylić z dziewanną) − m.in. kwiaty oraz nasiona nadają się do spożycia.
Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
- Ł. Łuczaj; "Dzika kuchnia"; Warszawa 2013.;
Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły
Eko technologie
Ciekawostki przyrodnicze
Wpływ człowieka na środowisko
Witaminy i suplementy
Pielęgnacja ogrodu