Na głóg szczególnie warto zwrócić uwagę na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne, że podczas spaceru nie sposób minąć ten krzew obojętnie. Nie poprzestawajmy jednak na samym podziwianiu, ale wykorzystajmy głóg w kuchni. Dzięki niemu wzmocnimy serce i okiełznamy rozstrojone nerwy.

- Głóg jest niby pospolity, a jednak zachwycający
- Głóg - ozdabia i leczy
- Głóg - witaminy i wartości odżywcze
- Głóg dobry dla serca
- Głóg na skołatane nerwy
- Głóg obniża cholesterol
- Głóg dobry na problemy z trawieniem
- Możliwe efekty uboczne przy stosowaniu głogu
- Nalewka głogowa i lecznicza herbatka
Głóg jest niby pospolity, a jednak zachwycający
Głóg to długowieczna roślina z rodziny różowatych, występująca na terenie Europy, Azji i Ameryki Północnej. Jest rozłożystym krzewem o wielu odmianach. W Polsce spotykamy się najczęściej z głogiem jednoszyjkowym i dwuszyjkowym. Obydwa rosną w lasach, zaroślach, przy miedzach, na zboczach, a także są stałym elementem zieleni miejskiej. Często sadzi się je w parkach, ogrodach i na skwerach w centrach miast, bo wykazują dużą odporność na zanieczyszczenia i nie mają zbyt wygórowanych wymagań co do gleby. No i prezentują się naprawdę wyjątkowo. Wydają piękne kwiaty zebrane w gęste, uniesione podbaldachy. A ich nieduże owoce o jabłkowatym kształcie mają intrygującą szkarłatnoczerwoną barwę, czym wspaniale wzbogacają jesienny krajobraz.Głóg - ozdabia i leczy
Głóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy najłatwiej rozróżnić po kolorze kwiatów. Ten pierwszy wydaje białokremowe, drugi ciemnoróżowe. Różnią się one także ilością szyjek na słupkach kwiatowych, stąd nazwa. Poza tym głóg jednoszyjkowy jest nawet o kilka metrów niższy i owocuje nieco wcześniej. Jego listki od spodu są niebieskawozielone.Głóg możemy posadzić również w swoim ogrodzie. Potrzebuje słonecznego lub zacienionego stanowiska i piaszczysto-gliniastej, przepuszczalnej gleby. Jest stosunkowo odporny na szkodniki, choroby i mrozy, niemniej czasem może okazać się konieczne zabezpieczenie go na zimę. Krzew głogu ma niebywałe walory estetyczne, ale jeśli będziemy dysponowali już własnym egzemplarzem, pokuśmy się o wykorzystanie jego kwiatów, liści i owoców do celów kulinarnych, a tym samym leczniczych. Kwiaty głogu zbieramy w maju, na początku kwitnienia i suszymy je w suszarniach lub miejscach przewiewnych i zacienionych. Owoce zaś zrywamy w pełni dojrzałe. Nadają się do jedzenia na surowo, ale równie dobrze możemy je ususzyć. Służą najczęściej jako surowiec do domowych przetworów.
Chociaż maleńkie czerwone owoce są używane w dżemach, galaretkach, cukierkach i winach, wszystkie części rośliny - liście, kwiaty, łodygi, a nawet kora - są od dawna używane w ziołolecznictwie, m. in. przy dolegliwościach z trawieniem, problemach z nerkami i przy stanach lękowych.
W średniowieczu głóg był stosowany w leczeniu puchliny, stanu, który obecnie nazywa się zastoinową niewydolnością serca. Pierwsze badanie dotyczące głogu, opublikowane w 1896 roku, dotyczyło 43 pacjentów cierpiących na różne formy chorób serca, którzy byli leczeni głogiem. Wyniki analizy były bardzo obiecujące. W dzisiejszych czasach to starożytne zioło, które jest powszechnie dostępne w wielu formach, jest nadal popularne ze względu na jego wpływ na zdrowie serca, ale nie tylko.
Głóg - witaminy i wartości odżywcze
Wszystkie własności głogu zawdzięczamy obecnym w nim związkom
bioaktywnym. Znajdują się w nim glikozydy – substancje, które mobilizują
serce do wydajniejszej pracy. Liście, kwiaty i jagody głogu zawierają mnóstwo oligomerycznych procyjanidyn i flawonoidów, które uważa się za odpowiedzialne za jego działanie farmakologiczne. Choć mięsień sercowy staje się dzięki nim
mocniejszy, możliwe jest jednoczesne zmniejszenie częstotliwości jego
skurczów. Dlatego właśnie głóg powinni docenić nadciśnieniowcy.W kwiatach głogu zawartych jest szczególnie dużo flawonoidów, w tym kwercetyna. Głóg obfituje w błonnik, kwasy fenolowe, garbniki oraz olejki eteryczne. Roślina ta zawiera witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (m in. witamina B3) i witamina C i E oraz sole mineralne - kobalt, krzem, mangan, potas, wapń i żelazo. Pamiętajmy jednak, aby głogiem wspomagać się regularnie. Doraźne stosowanie nie przyniesie zbyt spektakularnych efektów, ponieważ to roślina o skutecznym, lecz łagodnym działaniu.

Głóg dobry dla serca
Kwiaty,
owoce, a nawet liście głogu zasłynęły jako remedia na dolegliwości układu sercowo-naczyniowego. W pierwszej kolejności warto wykorzystywać je w celach profilaktycznych, a w razie pojawienia się choroby jako wsparcie dla podstawowego leczenia. Domowe preparaty na bazie głogu są bezpieczne i na pewno nam nie zaszkodzą. Ponadto działanie lecznicze tej rośliny zostało potwierdzone badaniami naukowymi. Stwierdzono, między innymi, że głóg normalizuje ciśnienie krwi i wzmacnia mięsień sercowy.Uszkodzenie mięśnia sercowego podczas niedokrwienia może być związane z działaniem wolnych rodników i uwalnianiem ludzkiej elastazy neutrofilowej z neutrofili. Procyjanidyny oligomeryczne (OPC) w liściach i kwiatach głogu hamują ludzką elastazę neutrofilową i działają jako wymiatacz wolnych rodników, co może łagodzić uszkodzenia mięśnia sercowego.
Dzięki bardziej wydajnej pracy układu krwionośnego, narządy wewnętrzne są lepiej ukrwione. Substancje zawarte w głogu rozkurczają ponadto mięśnie gładkie.
Głóg jest więc szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą i chorobą wieńcową. Pomaga wyregulować pracę serca także chorym na nadczynność tarczycy oraz kobietom w fazie klimakterium. Jak dotąd badania sugerują, że głóg może być skuteczny w leczeniu zastoinowej niewydolności serca, ale nie przeprowadzono wystarczających analiz dotyczących innych zastosowań związanych z sercem, aby wiedzieć, czy rzeczywiście jest tak skuteczny.
Głóg na skołatane nerwy
Będzie pomocy również przy kołataniu serca wynikającym z nadmiernego napięcia nerwowego. Jego właściwości uspokajające są cenione przez zwolenników medycyny naturalnej. Jest pomocny przy nerwobólach i bezsenności. W badaniu (Michel Hanus, Jacqueline Lafon, Marc Mathieu, 2004) z udziałem 264 osób połączenie głogu, magnezu i kwiatu maku kalifornijskiego znacznie zmniejszyło poziom lęku w porównaniu z placebo. Mimo to nie jest jasne, jaką rolę odegrał głóg. Biorąc pod uwagę, że ma niewiele skutków ubocznych w porównaniu z tradycyjnymi lekami przeciwlękowymi, głóg jest nadal badany jako potencjalny lek na zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego, takie jak lęk i depresja potrzebne są jednak dalsze badania.Głóg obniża cholesterol
Niektóre badania wskazują, że ekstrakt z głogu może poprawić profil lipidowy we krwi. Cholesterol i trójglicerydy to dwa rodzaje tłuszczów, które są zawsze obecne we krwi. Na normalnym poziomie są całkowicie zdrowe i odgrywają bardzo ważną rolę w produkcji hormonów i transporcie składników odżywczych w organizmie. Jednak niezrównoważony poziom tłuszczu we krwi, szczególnie wysoki poziom trójglicerydów i niski poziom cholesterolu HDL (dobrego), może przyczyniać się do miażdżycy lub gromadzeniu się płytek w naczyniach krwionośnych. Jeśli blaszki miażdżycowe nadal będą się gromadzić, mogą całkowicie zablokować naczynia krwionośne, prowadząc do zawału serca lub udaru mózgu. W jednym badaniu (Jeong-Hyun Yoo, Yanan Liu, Hyun-Sook Kim, 2016) myszy, którym podano dwie różne dawki ekstraktu z głogu, miały niższy poziom cholesterolu całkowitego i LDL (złego), a także 28-47% niższy poziom trójglicerydów w wątrobie w porównaniu z myszami, które nie otrzymały ekstraktu. Chociaż te badania są obiecujące, potrzeba więcej analiz, aby ustalić, czy ma podobny wpływ na ludzi.Korzyści zdrowotne głogu |
---|
|
Głóg dobry na problemy z trawieniem
Jagody i ekstrakt z głogu od wieków są używane w leczeniu problemów trawiennych, zwłaszcza niestrawności i bólu brzucha.
Jagody zawierają błonnik, który wspomaga trawienie, zmniejszając
zaparcia i działając jako prebiotyk. Jedno badanie (Jan de Vries, Anne
Birkett, Toine Hulshof, Kristin Verbeke, Kernon Gibes 2016) obserwacyjne
u osób z powolnym trawieniem wykazało, że każdy dodatkowy gram
spożytego błonnika zmniejsza czas między wypróżnieniami o około 30
minut. Dodatkowo badanie (Xinrui Wang i in., 2018) na szczurach
wykazało, że ekstrakt z głogu radykalnie skrócił czas transportu pokarmu
w układzie pokarmowym. Ponadto w badaniu na szczurach z wrzodami żołądka ekstrakt z głogu wykazywał taki sam efekt ochronny na żołądek jak lek przeciwwrzodowy (Vanja M Tadić i in., 2008). 
Możliwe efekty uboczne przy stosowaniu głogu
Głóg
jest ogólnie uważany za bezpieczny, gdy jest stosowany zgodnie z
zaleceniami. W badaniach nie powodowało to żadnych znaczących skutków
ubocznych. Najczęstszymi działaniami niepożądanymi są zawroty głowy, a
rzadziej mogą pojawiać się nudności i inne objawy jelitowe, zmęczenie,
kołatanie serca, uspokojenie polekowe, krwawienia z nosa
i pocenie się. Przedawkowanie może skutkować niskim ciśnieniem krwi i
zaburzeniami rytmu serca. Głóg może zwiększać skuteczność niektórych
leków nasercowych i zakłócać działanie innych. Nie zaleca się jego
stosowania w okresie ciąży ze względu na potencjalną stymulację macicy. Nie są dostępne naukowe dowody na bezpieczne stosowanie Crataegus podczas laktacji
lub u młodych osób. Dlatego nie jest obecnie zalecany dla dzieci i
matek karmiących piersią. Dlatego suplementy z głogiem należy przyjmować
po konsultacji z lekarzem.Nalewka głogowa i lecznicza herbatka
Liście, pąki kwiatowe i kwiaty są zdrowym dodatkiem do sałatek wczesną wiosną. Zawsze zbieraj świeże, nowe liście. Młode liście będą dobrze się prezentowały w towarzystwie dressingu zmieszane z startymi korzeniami buraka, marchewki i imbiru. Owoce głogu można wysuszyć, posiekać i dodać do mieszanki śniadaniowej z musli. Świeże, można konserwować jako ketchup, dżemy lub galaretki, dodawać do chutneyów i innych sosów. Można też przygotować z głogu nalewkę, która ma wiele właściwości - oczywiście pita z umiarem.
Do przygotowania nalewki głogowej możemy użyć samych owoców lub wspomóc się dodatkowo kwiatami i liśćmi. Jeśli decydujemy się na tę drugą opcję, wszystkie składniki dobieramy w równych proporcjach. Owoce mogą być suszone lub świeże, ale powinniśmy je wcześniej lekko rozdrobnić, podobnie jak kwiaty i liście.
Całość zalejmy alkoholem i wodą. Przykładowo, jeśli dysponujemy kilogramem głogu, powinniśmy zalać nasz surowiec litrem spirytusu i litrem wody oraz dodać do mikstury ok 0,5 kg cukru. Nalewka w zakręconym słoiku musi macerować się w ciemnym i suchym miejscu przez minimum dwa tygodnie. W tym czasie potrząsamy codziennie naczyniem. Później pozostaje nam przefiltrować nalewkę i cieszyć się jej leczniczymi właściwościami. Aby rzeczywiście je odczuć, pijemy po 3-5 łyżek nalewki głogowej dziennie.
Wspomagająco na pracę serca i układ nerwowy zadziała też regularne picie herbaty z głogu. Po łyżce owoców, kwiatów i liści zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na dwadzieścia minut.
Ekstrakt leczniczy z głogu od dawna jest ulubionym lekiem ziołowym w Europie. Przede wszystkim ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, głóg działa dobrze na serce, może poprawiać ciśnienie krwi i obniżać poziom złego cholesterolu. Ponadto może zmniejszać stany zapalne, stymulować wzrost włosów i wspomagać trawienie. Możemy głóg stosować w leczenia wielu dolegliwości, ale w przypadku poważniejszych schorzeń wymagana jest konsultacja lekarska.
Bibliografia
1. Encyclopaedia Britannica; “Hawthorn”; data dostępu: 2019-05-18
2. Michigan Medicine, University of Michigan; “Hawthorn”; data dostępu: 2019-05-18
3. Dinesh Kumar i in.; “The genus Crataegus: chemical and pharmacological perspectives”; data dostępu: 2019-05-18
4. National Center For Complementary and Integrative Health; “Hawthorn”; data dostępu: 2019-05-18
5. Mary C. Tassell i in.; “Hawthorn (Crataegus spp.) in the treatment of cardiovascular disease”; data dostępu: 2019-05-18