Makaron udon zaliczany jest w poczet trzech legendarnych dań pszenicznych kuchni japońskiej – obok makaronów soba i ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni, zdominowanego przez uprawę ryżu, pszenica dotarła z Chin, prawdopodobnie przed VIII w. Istnieje wiele różnych teorii na temat tego, kto dokładnie nauczył Japończyków wytwarzać makaron udon – jedne źródła sugerują, że był to buddyjski mnich; inne, że chiński wysłannik.

Czym wyróżnia się makaron udon?
Udon to makaron w postaci grubych nitek przygotowany w oparciu o mąkę pszenną oraz lekko osoloną wodę. Jest on znacznie bardziej mięsisty niż makaron sobą i wymaga nieco więcej żucia, zapewniając tym samym przyjemne poczucie nasycenia posiłkiem.Ciasto na makaron udon jest energicznie zagniatane (czasem nogami!) i rozciągane, co zapewnia kluskom optymalną konsystencję. Następnie płaty o pożądanej grubości tnie się ostrym nożem na wąskie paski i gotuje w dużej ilości wrzątku. Ostateczna forma różni się w zależności od regionu – praktycznie w każdym zakątku Japonii makaron udon podawany jest w nieco inny sposób.
Diagram przedstawiający wartości odżywcze w 100 g makaronu udon; opracowanie własne na podst. https://www.nutritionix.com/food/cooked-udon-noodles
Wartości odżywcze makronu udon
Makaron udon pod kątem odżywczym nie różni się specjalnie od innych typów makaronu. Jako połączenie mąki pszennej i wody jest przede wszystkim dobrym źródłem węglowodanów, które zdrowym ludziom nie szkodzą, ale dla osób o podwyższonym poziomie cukru we krwi nie są wskazane w dużych ilościach. Naturalnie, nikt nie spożywa makaronu udon au naturel – od dodatków zaś zależy ogólna kaloryczność i wartościowość posiłku. W porównaniu do klasycznych włoskich makaronów, makaron udon jest jednak o nieco mniej kaloryczny w przeliczeniu na 100 g produktu.Na fali zainteresowania makaronem udon nie tylko w Japonii, ale na całym świecie, coraz częściej przygotowuje się pełnoziarniste wersje. Pod względem zdrowotnym są one wyraźnie atrakcyjniejsze i mogą być elementem zrównoważonej diety odchudzającej.
Pełnoziarnisty makaron udon jest o 10% mniej kaloryczny niż ten przygotowany z białej mąki pszennej, a, co najważniejsze, dostarcza organizmowi sporo błonnika regulującego nie tylko przemianę materii, ale także poziom cukru i cholesterolu we krwi. Mąka z pełnego przemiału jest również bogata w sole mineralne, które sprzyjają zdrowym kościom, mięśniom, krwi i skórze – a konkretnie cynk, fosfor, magnez i żelazo. Jeśli więc istnieje taka możliwość, wybierajmy raczej razowe wersje makaronu udon.
Makaron udon jedzony bywa na ciepło i na zimno, jako wkładka do bulionów oraz samodzielne danie. Może być podawany zaraz po ugotowaniu lub dodatkowo podsmażany. W każdy regionie Japonii same kluski mają nieco inną grubość i długość, zaś największe różnice widoczne są w sposobie serwowania.
Do najsłynniejszych dań na bazie makaronu udon należą:
- Zaru udon – makaron na zimno serwowany na bambusowej macie z dodatkiem sosu do maczania.
- Kake udon – udon na gorąco podawany w misce z czystym wywarem i przyozdobiony posiekaną zieloną cebulką.
- Kamaage udon – Udon podawany w drewnianych miskach z gorącą wodą w akompaniamencie sosów oraz przypraw do dowolnego wykorzystania.
- Tanuki udon – makaron serwowany w gorącym wywarze z dodatkiem tempury.
- Kitsune udon – udon w gorącym wywarze z płatkami smażonego tofu.
- Curry udon – makaron podawany w miseczkach z japońskim curry - pikantnej zupie o dość rzadkiej konsystencji.
- Chikara udon – makaron w wywarze z dodatkiem ryżowych ciastek.
- Nabeyaki udon – udon podawany w gorącym garnku, gotowany bezpośrednio w wywarze wraz z warzywami. Do misek dodatkowo nakłada się grzyby, jajka lub rybne ciasteczka.
Ponadto, w niektórych regionach makaron udon serwuje się z dodatkiem wieprzowiny, marynowanego imbiru, kurczaka, miso, wędzonej ryby, sosu sojowego lub sezamowego.
Ekologia.pl poleca

Smażony makaron udon, fot. shutterstock
Makron udon w kuchni
Domowy makaron udonSkładniki:
- 200 g mąki pszennej
- 90 ml wody
- 5 g soli
- skrobia ziemniaczana do posypki
Przygotowanie:
Sól rozpuszczamy w wodzie, a następnie dolewamy do miski z mąką. Zagniatamy ciasto i zamykamy na pół godziny w szczelnym plastikowym worku. Następnie umieszczamy worek między dwoma kuchennymi ściereczkami, kładziemy na podłogę i maszerujemy po nim piętami zagniatając ciasto. Rozpłaszczamy ciasto na placek, wyjmujemy z worka – składamy warstwami, tak, aby znowu utworzyło kulę. Wkładamy z powrotem do worka, zamykamy i powtarzamy proces z ugniataniem piętami. Po trzech takich rundach ponownie składamy ciasto i wkładamy w worku do lodówki na 2-3 godziny. Po wyjęciu posypujemy stolnicę skrobią ziemniaczaną i rozwałkowujemy ciasto na kształt cienkiego prostokąta, podsypując skrobi, aby nie przywierało. Gotowy placek składamy w harmonijkę i kroimy ostrym nożem w poprzek na paski o szerokości ok. 3 mm. Otrzymany makaron posypujemy skrobią. Gotujemy natychmiast 10-12 minut we wrzątku, przelewając na końcu zimną wodą lub mrozimy w woreczkach.
Wywar z makaronem udon i jajkiem
Składniki:
- 400 g makaronu udon
- 5 szklanek wywaru/rosołu z kurczaka
- 2 jaja
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 łodyżki zielonej cebulki
- 5 dużych liści kapusty pak choy
- 1 laska cynamonu
- 3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Wywar doprowadzamy do wrzenia, dodajemy anyż i cynamon i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Wyjmujemy przyprawy. Do wywary wbijamy delikatnie surowe jajka (najlepiej z kieliszków) starając się, aby nie pozostały w całości. Gotujemy 2 minuty, a następnie dodajemy pokrojone liście kapusty oraz makaron udon. Mieszamy delikatnie, aby nie naruszyć jajek i gotujemy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy garnek z ognia i doprawiamy sosem sojowym oraz posiekaną cebulką.
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
Bibliografia
- Wikipedia; “Udon”; data dostępu: 2019-10-07
- japan-guide.com; “Udon noodles”; data dostępu: 2019-10-07
- Yukari Maruoka Miku Nogami; “Udon soup”; data dostępu: 2019-10-07
- Marukai Corporation; “Udon”; data dostępu: 2019-10-07
- Mercola; “What You Need to Know About Udon Noodles”; data dostępu: 2019-10-07
- Nina K.; “Are Udon Noodles Healthy?”; data dostępu: 2019-10-07