Drożdże – właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie drożdży

Niewiele osób traktuje drożdże jako podstawowy produkt spożywczy. Na co dzień ich przecież nie jemy, a jedynie traktujemy jako niezbędny składnik wypieków. Kto więc nie piecze własnego chleba czy ciast drożdżowych, może nie mieć drożdży pod ręką. Warto to zmienić! Drożdże to przebogate źródło składników mineralnych i witamin niezbędnych m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Drożdże nie mają sobie równych także w pielęgnacji skóry z problemami. Na tym jednak nie koniec ich właściwości odżywczych.



Zwykłe drożdże, fot. pixabay.comZwykłe drożdże, fot. pixabay.com

Powszechne użycie drożdży

Drożdże to jednokomórkowe grzyby, mikrokonsumenci rozkładający martwą materię organiczną na najprostsze związki. Ich pożywienie to cukry proste, których drożdże potrzebują, by rozpocząć fermentację alkoholową. W jej wyniku powstają etanol – produkt pożądany w branży piwowarskiej i w winiarstwie, oraz dwutlenek węgla, dzięki któremu drożdże znajdują zastosowanie w wypieku chleba czy w produkcji kefiru. W sklepach znajdziemy ponadto drożdże odżywcze, czyli gotowe do spożycia drożdże dezaktywowane, cenione w diecie wegańskiej i wegetariańskiej jako zastępniki sera. Znaczenie przemysłowe mają ponadto drożdże paszowe, szybko namnażające się i produkujące znaczne ilości masy komórkowej.

Wykorzystywane w branży spożywczej drożdże, to jeden z tych produktów, które zaskakują walorami odżywczymi. Jak na drobnoustroje mają ich całkiem sporo. Około 70% masy drożdży zajmuje woda, jednak pozostałą część w połowie stanowi białko, reszta to cukry i tłuszcze, a także witaminy, minerały i substancje aktywne. Tłuszcz zawarty w drożdżach należy do frakcji tłuszczów wielonienasyconych, a więc wpływa korzystnie na metabolizm lipidów. Znane jest także, jak na ironię, przeciwdrobnoustrojowe działanie drożdży, co wykorzystuje m.in. branża kosmetyczna. Drożdże są poza tym wspaniałym materiałem do badań, bo to modelowe organizmy eukariontyczne. Służą też medycynie i farmacji jako składnik leków, w tym szczepionek, oraz jako materiał porównawczy w badaniach nad chorobami nowotworowymi czy neurodegeneracyjnymi.


Drożdże piekarskie spulchniają wypieki, wytwarzając dwutlenek węgla unsplash-logoNadya Spetnitskaya
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy