Gorczyca przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie gorczycy

Photo credit: WordRidden  via Foter.com  / CC BY Photo credit: WordRidden via Foter.com / CC BY

Gorczyca biała rośnie w wielu rejonach świata. Przyprawa ta jest pospolita m.in. na południu Europy, w Azji Zachodniej czy na północy Afryki. Gorczyca na dobre zadomowiła się przed wiekami również na polskich ziemiach. Każdy z nas zna smak gorczycy – jest bowiem podstawowym składnikiem jednego z najbardziej popularnych dodatków przyprawowych – musztardy. Poza tym jest to także niezawodny konserwant i …lek.


Gorczyca to roślina jednoroczna, przedstawicielka rodziny kapustowatych (krzyżowych), do której zaliczana jest ze względu na charakterystyczne łuszczyny, czyli suche, pękające owoce. Ponadto gorczyca to roślina oleista – z jej nasion wytwarza się olej, przypominający właściwościami znany nam dość dobrze olej rzepakowy. Wreszcie, zaliczamy ją także do roślin przyprawowych. Po ziarenka gorczycy nieustannie sięga przemysł spożywczy, a i my sami w większości domostw mamy je pod ręką, zwłaszcza jeśli lubimy gotować i robić różnego rodzaju przetwory.

Gorczyca na polepszenie trawienia

Dlaczego gorczyca jest tak powszechna? Po pierwsze dlatego, że nie ma wygórowanych wymagań glebowych. Urośnie zasiana zarówno na żyznej i wilgotnej, jak i na suchej i ubogiej w minerały ziemi (niemniej, najlepiej ma się tam, gdzie gleba obfituje w azot). Po drugie, ofiarowuje nam niezwykle cenne nasiona, wykorzystywane przede wszystkim do produkcji przypraw, ale i służące do wspomagania leczenia wielu schorzeń metodami domowymi. Co więcej, gorczyca jest również rośliną miododajną, o czym nie każdy ma pojęcie, gdyż miód gorczycowy, jako zdecydowanie mniej słodki niż pozostałe, wciąż pracuje na zasłużoną popularność. Natomiast jako przyprawę, ale i remedium lecznicze, gorczycę stosuje się od wieków. W starożytnej Grecji i Rzymie ceniono ją jako środek na rozluźnienie mięśni i problemy trawienne. Z całą pewnością można poza tym stwierdzić, że gorczyca jest jedną z najstarszych przypraw. Nic nie wskazuje też na to, że mogłaby utracić pozycję jednej z najpopularniejszych czy wręcz niezastąpionych. W końcu chyba nikt z nas nie wyobraża sobie co poniektórych posiłków bez musztardy. Dodajemy ją w szczególności do mięs – kiełbas, parówek, wędlin, pieczeni. Tworzy z nimi doskonałą kompozycję smakową, ale ma też inne zadanie – gorczyca wspomaga pracę układu pokarmowego, dzięki czemu tłuste mięsiwa stają się nieco mniej ciężkostrawne.


Gorczyca biała. Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen [Public domain], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy