Głóg owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze głogu
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Głóg owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze głogu

Głóg owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze głogu

Na głóg szczególnie warto zwrócić uwagę na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne, że podczas spaceru nie sposób minąć ten krzew obojętnie. Nie poprzestawajmy jednak na samym podziwianiu, ale wykorzystajmy głóg w kuchni. Dzięki niemu wzmocnimy serce i okiełznamy rozstrojone nerwy.

Głóg, fot. shutterstock

Głóg, fot. shutterstock
Spis treści

Głóg jest niby pospolity, a jednak zachwycający

Głóg to długowieczna roślina z rodziny różowatych, występująca na terenie Europy, Azji i Ameryki Północnej. Jest rozłożystym krzewem o wielu odmianach. W Polsce spotykamy się najczęściej z głogiem jednoszyjkowym i dwuszyjkowym. Obydwa rosną w lasach, zaroślach, przy miedzach, na zboczach, a także są stałym elementem zieleni miejskiej. Często sadzi się je w parkach, ogrodach i na skwerach w centrach miast, bo wykazują dużą odporność na zanieczyszczenia i nie mają zbyt wygórowanych wymagań co do gleby. No i prezentują się naprawdę wyjątkowo. Wydają piękne kwiaty zebrane w gęste, uniesione podbaldachy. A ich nieduże owoce o jabłkowatym kształcie mają intrygującą szkarłatnoczerwoną barwę, czym wspaniale wzbogacają jesienny krajobraz.

Głóg – ozdabia i leczy

Głóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy najłatwiej rozróżnić po kolorze kwiatów. Ten pierwszy wydaje białokremowe, drugi ciemnoróżowe. Różnią się one także ilością szyjek na słupkach kwiatowych, stąd nazwa. Poza tym głóg jednoszyjkowy jest nawet o kilka metrów niższy i owocuje nieco wcześniej. Jego listki od spodu są niebieskawozielone.

Głóg możemy posadzić również w swoim ogrodzie. Potrzebuje słonecznego lub zacienionego stanowiska i piaszczysto-gliniastej, przepuszczalnej gleby. Jest stosunkowo odporny na szkodniki, choroby i mrozy, niemniej czasem może okazać się konieczne zabezpieczenie go na zimę. Krzew głogu ma niebywałe walory estetyczne, ale jeśli będziemy dysponowali już własnym egzemplarzem, pokuśmy się o wykorzystanie jego kwiatów, liści i owoców do celów kulinarnych, a tym samym leczniczych. Kwiaty głogu zbieramy w maju, na początku kwitnienia i suszymy je w suszarniach lub miejscach przewiewnych i zacienionych. Owoce zaś zrywamy w pełni dojrzałe. Nadają się do jedzenia na surowo, ale równie dobrze możemy je ususzyć. Służą najczęściej jako surowiec do domowych przetworów.

Chociaż maleńkie czerwone owoce są używane w dżemach, galaretkach, cukierkach i winach, wszystkie części rośliny – liście, kwiaty, łodygi, a nawet kora – są od dawna używane w ziołolecznictwie, m. in. przy dolegliwościach z trawieniem, problemach z nerkami i przy stanach lękowych.

W średniowieczu głóg był stosowany w leczeniu puchliny, stanu, który obecnie nazywa się zastoinową niewydolnością serca. Pierwsze badanie dotyczące głogu, opublikowane w 1896 roku, dotyczyło 43 pacjentów cierpiących na różne formy chorób serca, którzy byli leczeni głogiem. Wyniki analizy były bardzo obiecujące. W dzisiejszych czasach to starożytne zioło, które jest powszechnie dostępne w wielu formach, jest nadal popularne ze względu na jego wpływ na zdrowie serca, ale nie tylko.

Głóg – witaminy i wartości odżywcze

Wszystkie własności głogu zawdzięczamy obecnym w nim związkom bioaktywnym. Znajdują się w nim glikozydy – substancje, które mobilizują serce do wydajniejszej pracy. Liście, kwiaty i jagody głogu zawierają mnóstwo oligomerycznych procyjanidyn i flawonoidów, które uważa się za odpowiedzialne za jego działanie farmakologiczne. Choć mięsień sercowy staje się dzięki nim mocniejszy, możliwe jest jednoczesne zmniejszenie częstotliwości jego skurczów. Dlatego właśnie głóg powinni docenić nadciśnieniowcy.

W kwiatach głogu zawartych jest szczególnie dużo flawonoidów, w tym kwercetyna. Głóg obfituje w błonnik, kwasy fenolowe, garbniki oraz olejki eteryczne. Roślina ta zawiera witaminy –  witamina A, witaminy z grupy B (m in. witamina B3) i witamina C i E oraz sole mineralnekobalt, krzem, mangan, potas, wapń i żelazo. Pamiętajmy jednak, aby głogiem wspomagać się regularnie. Doraźne stosowanie nie przyniesie zbyt spektakularnych efektów, ponieważ to roślina o skutecznym, lecz łagodnym działaniu.

Owoce głogu, fot. shutterstock

Głóg dobry dla serca

Kwiaty, owoce, a nawet liście głogu zasłynęły jako remedia na dolegliwości układu sercowo-naczyniowego. W pierwszej kolejności warto wykorzystywać je w celach profilaktycznych, a w razie pojawienia się choroby jako wsparcie dla podstawowego leczenia. Domowe preparaty na bazie głogu są bezpieczne i na pewno nam nie zaszkodzą. Ponadto działanie lecznicze tej rośliny zostało potwierdzone badaniami naukowymi. Stwierdzono, między innymi, że głóg normalizuje ciśnienie krwi i wzmacnia mięsień sercowy.

Uszkodzenie mięśnia sercowego podczas niedokrwienia może być związane z działaniem wolnych rodników i uwalnianiem ludzkiej elastazy neutrofilowej z neutrofili. Procyjanidyny oligomeryczne (OPC) w liściach i kwiatach głogu hamują ludzką elastazę neutrofilową i działają jako wymiatacz wolnych rodników, co może łagodzić uszkodzenia mięśnia sercowego.

Dzięki bardziej wydajnej pracy układu krwionośnego, narządy wewnętrzne są lepiej ukrwione. Substancje zawarte w głogu rozkurczają ponadto mięśnie gładkie.

Głóg jest więc szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą i chorobą wieńcową. Pomaga wyregulować pracę serca także chorym na nadczynność tarczycy oraz kobietom w fazie klimakterium. Jak dotąd badania sugerują, że głóg może być skuteczny w leczeniu zastoinowej niewydolności serca, ale nie przeprowadzono wystarczających analiz dotyczących innych zastosowań związanych z sercem, aby wiedzieć, czy rzeczywiście jest tak skuteczny.

Głóg na skołatane nerwy

Będzie pomocy również przy kołataniu serca wynikającym z nadmiernego napięcia nerwowego. Jego właściwości uspokajające są cenione przez zwolenników medycyny naturalnej. Jest pomocny przy nerwobólach i bezsenności. W badaniu (Michel Hanus, Jacqueline Lafon, Marc Mathieu, 2004) z udziałem 264 osób połączenie głogu, magnezu i kwiatu maku kalifornijskiego znacznie zmniejszyło poziom lęku w porównaniu z placebo. Mimo to nie jest jasne, jaką rolę odegrał głóg. Biorąc pod uwagę, że ma niewiele skutków ubocznych w porównaniu z tradycyjnymi lekami przeciwlękowymi, głóg jest nadal badany jako potencjalny lek na zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego, takie jak lęk i depresja potrzebne są jednak dalsze badania.

Głóg obniża cholesterol

Niektóre badania wskazują, że ekstrakt z głogu może poprawić profil lipidowy we krwi. Cholesterol i trójglicerydy to dwa rodzaje tłuszczów, które są zawsze obecne we krwi. Na normalnym poziomie są całkowicie zdrowe i odgrywają bardzo ważną rolę w produkcji hormonów i transporcie składników odżywczych w organizmie. Jednak niezrównoważony poziom tłuszczu we krwi, szczególnie wysoki poziom trójglicerydów i niski poziom cholesterolu HDL (dobrego), może przyczyniać się do miażdżycy lub gromadzeniu się płytek w naczyniach krwionośnych. Jeśli blaszki miażdżycowe nadal będą się gromadzić, mogą całkowicie zablokować naczynia krwionośne, prowadząc do zawału serca lub udaru mózgu. W jednym badaniu (Jeong-Hyun Yoo, Yanan Liu, Hyun-Sook Kim, 2016) myszy, którym podano dwie różne dawki ekstraktu z głogu, miały niższy poziom cholesterolu całkowitego i LDL (złego), a także 28-47% niższy poziom trójglicerydów w wątrobie w porównaniu z myszami, które nie otrzymały ekstraktu. Chociaż te badania są obiecujące, potrzeba więcej analiz, aby ustalić, czy ma podobny wpływ na ludzi.

Korzyści zdrowotne głogu
  • korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy
  • obniża poziom cholesterolu LDL
  • normalizuje ciśnienie krwi
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne
  • skutecznie wspiera walkę z wolnymi rodnikami
  • wzmacnia odporność organizmu
  • może zmniejszać uczucie niepokoju
  • wspomaga proces trawienia
Tabela przedstawiająca właściwości głogu. Opracowanie własne.

Głóg dobry na problemy z trawieniem

Jagody i ekstrakt z głogu od wieków są używane w leczeniu problemów trawiennych, zwłaszcza niestrawności i bólu brzucha. Jagody zawierają błonnik, który wspomaga trawienie, zmniejszając zaparcia i działając jako prebiotyk. Jedno badanie (Jan de Vries, Anne Birkett, Toine Hulshof, Kristin Verbeke, Kernon Gibes 2016) obserwacyjne u osób z powolnym trawieniem wykazało, że każdy dodatkowy gram spożytego błonnika zmniejsza czas między wypróżnieniami o około 30 minut. Dodatkowo badanie (Xinrui Wang i in., 2018) na szczurach wykazało, że ekstrakt z głogu radykalnie skrócił czas transportu pokarmu w układzie pokarmowym. Ponadto w badaniu na szczurach z wrzodami żołądka ekstrakt z głogu wykazywał taki sam efekt ochronny na żołądek jak lek przeciwwrzodowy (Vanja M Tadić i in., 2008). 

Herbata z głogu, fot. shutterstock

Możliwe efekty uboczne przy stosowaniu głogu

Głóg jest ogólnie uważany za bezpieczny, gdy jest stosowany zgodnie z zaleceniami. W badaniach nie powodowało to żadnych znaczących skutków ubocznych. Najczęstszymi działaniami niepożądanymi są zawroty głowy, a rzadziej mogą pojawiać się nudności i inne objawy jelitowe, zmęczenie, kołatanie serca, uspokojenie polekowe, krwawienia z nosa i pocenie się. Przedawkowanie może skutkować niskim ciśnieniem krwi i zaburzeniami rytmu serca. Głóg może zwiększać skuteczność niektórych leków nasercowych i zakłócać działanie innych. Nie zaleca się jego stosowania w okresie ciąży ze względu na potencjalną stymulację macicy. Nie są dostępne naukowe dowody na bezpieczne stosowanie Crataegus podczas laktacji lub u młodych osób. Dlatego nie jest obecnie zalecany dla dzieci i matek karmiących piersią. Dlatego suplementy z głogiem należy przyjmować po konsultacji z lekarzem.

Nalewka głogowa i lecznicza herbatka

Liście, pąki kwiatowe i kwiaty są zdrowym dodatkiem do sałatek wczesną wiosną. Zawsze zbieraj świeże, nowe liście. Młode liście będą dobrze się prezentowały w towarzystwie dressingu zmieszane z startymi korzeniami buraka, marchewki i imbiru. Owoce głogu można wysuszyć, posiekać i dodać do mieszanki śniadaniowej z musli. Świeże, można konserwować jako ketchup, dżemy lub galaretki, dodawać do chutneyów i innych sosów. Można też przygotować z głogu nalewkę, która ma wiele właściwości – oczywiście pita z umiarem.

Do przygotowania nalewki głogowej możemy użyć samych owoców lub wspomóc się dodatkowo kwiatami i liśćmi. Jeśli decydujemy się na tę drugą opcję, wszystkie składniki dobieramy w równych proporcjach. Owoce mogą być suszone lub świeże, ale powinniśmy je wcześniej lekko rozdrobnić, podobnie jak kwiaty i liście.

Całość zalejmy alkoholem i wodą. Przykładowo, jeśli dysponujemy kilogramem głogu, powinniśmy zalać nasz surowiec litrem spirytusu i litrem wody oraz dodać do mikstury ok 0,5 kg cukru. Nalewka w zakręconym słoiku musi macerować się w ciemnym i suchym miejscu przez minimum dwa tygodnie. W tym czasie potrząsamy codziennie naczyniem. Później pozostaje nam przefiltrować nalewkę i cieszyć się jej leczniczymi właściwościami. Aby rzeczywiście je odczuć, pijemy po 3-5 łyżek nalewki głogowej dziennie.

Wspomagająco na pracę serca i układ nerwowy zadziała też regularne picie herbaty z głogu. Po łyżce owoców, kwiatów i liści zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na dwadzieścia minut.

Ekstrakt leczniczy z głogu od dawna jest ulubionym lekiem ziołowym w Europie. Przede wszystkim ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, głóg działa dobrze na serce, może poprawiać ciśnienie krwi i obniżać poziom złego cholesterolu. Ponadto może zmniejszać stany zapalne, stymulować wzrost włosów i wspomagać trawienie. Możemy głóg stosować w leczenia wielu dolegliwości, ale w przypadku poważniejszych schorzeń wymagana jest konsultacja lekarska.

Ekologia.pl (Elżbieta Gwóźdź)
Bibliografia
  1. Encyclopaedia Britannica; “Hawthorn”; data dostępu: 2019-05-18;
  2. Michigan Medicine, University of Michigan; “Hawthorn”; data dostępu: 2019-05-18;
  3. Dinesh Kumar i in.; “The genus Crataegus: chemical and pharmacological perspectives”; data dostępu: 2019-05-18;
  4. National Center For Complementary and Integrative Health; “Hawthorn”; data dostępu: 2019-05-18;
  5. Mary C. Tassell i in.; “Hawthorn (Crataegus spp.) in the treatment of cardiovascular disease”; data dostępu: 2019-05-18;
4.7/5 - (12 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
20 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nalewek nigdy nie lubiłam bo są dla mnie stanowczo za słodkie. Natomiast z roślin korzystam od zawsze i to właśnie na nie stawiam w swojej diecie. Herbay znam, ponieważ miałam jeżówkę od nich. Zawartość produktu jest bardzo ważna jeśli chce się liczyć na sukces.

Kupiłam ten ekstrakt Herbaya swojej mamie, chciałbym, żeby bardziej o siebie zadbała. Jeśli teraz w siebie zainwestuje i poprawi swoje zdrowie, będziemy wszyscy szczęśliwsi a ona będzie mogła nadal szaleć ze swoimi wnukami.

Słyszałam, że nalewka z głogu dobrze robi na serce, ale nie wiedziałam, jak się do tego zabrać, dlatego jak mąż zaczął się uskarżać, że pobolewa go serce, że oddech mu brakuje, to kupiłam w apece wyciąg z głogu w kapsułkach herbaya, żeby jego serce wspomagać

Wysuszyłem własnoręcznie zebrane owoce głogu i dzikiej róży.Zbierałem z miejsc eko,czyli oddalonych od cywilizacji.Zmieliłem w młynku do kawy.Z tej mieszanki robię herbatkę zalewając łyżeczkę owoców dwoma szklankami wrzącej wody.Myślę,że działa.Po zawale mam sześć stentów,nadciśnienie i bezsenność.Wszystko się normuje.To moje pierwszorazowe praktyki.W przyszłym roku,zamierzam dołożyć wysuszone owoce dzikiego bzu i leśnej jagody.To wszystko natura.Może ktoś to powieli ??? Życzę zdrówka !!!

Dziki bez- owoce zawiera toksyny- nalezy je poddac obrobce termicznej.

Nie należy mylić owoców. Ostatnio spotkałem starszą panią (durna baba w moim wieku:-) która jadła w parku jarzębinę mączystą i myślała, że je głóg. -“O panie jak to na serce zdrowe”. Powiedziałem, że to jarzębina, ale nie uwierzyła i dalej żarła durna, stara krowa. Ja nie mając ogródka posadziłem sobie za miastem, na polnej scieżce.

bardzo miła i uparta jednocześnie starsza pani zatrzymała się gdy oglądałem piękny krzew i owoce głogu i usiłowała mnie przekonać, że to jarzębina, póżniej że tarnina, a owoc głogu to dwa, trzy cm podobny kształt do piłki beesbolowej. Nazbierałem 2 dni wcześniej tego drugiego – po mojemu dzikiej róży na wino i ????

Myśle nad zasadzeniem krzaku głogu w moim ogrodzie, jakie macie doświadczenie i gdzie polecacie kupić sadzonki?

Ja zawsze zaopatruje sie w sadzonki w szkółce Szostek, sprawdź sobie ich stronę, tam wszystko jest bardzo fachowo wytłumaczone https://szkolka-szotek.pl

Warto pamiętać przy kuracjach głogiem, że warto, by substancje aktywne były w ekstrakcie z rośliny, takim jak np. mają kapsułki Herbaya. Zdecydowanie w formie ekstraktów wszelkie roślinne specyfiki mają skuteczniejsze działanie

Znam ten produkt, sama brałam regularnie i uważam, że to dobre i naturalne rozwiązanie. Pamiętajmy również, że serce lubi ruch. Dlatego nawet spacer jest dla niego bardzo cennym wsparciem.

Myślę, że to dzięki dobrej jakości ziół. To naprawdę ważne jak są pozyskiwane i kiedy są zrywane. Sama z nich korzystałam z pozytywnym skutkiem.

To prawda, ja również czuję ogromną różnicę po zastosowaniu głogu w ziołowym ekstrakcie z Herbaya. Nie mam skoków ciśnienia i jestem spokojniejsza. Myślę, że to dzięki odpowiedniej dawce środka, z herbatkami nigdy nie było wiadomo ile wypić.

To bardzo fajny produkt, naprawdę. Biorę go regularnie i widzę dużą różnicę w swoim samopoczuciu i wynikach badań. Dawka leku jest bardzo dobrze wymierzona i skutecznie działa.

Bardzo wiele czytałam na temat tego Biovitalu, czy nie występują żadne efekty uboczne po dłuższym stosowaniu? :) Pytam, ponieważ chcę stosować wraz z całą rodziną :)

lisie – ja używam go od ponad roku, moja mama od kilku lat i nie widzimy żadnych skutków ubocznych. Nie bierze się go dużo – łyżeczka dziennie – więc jeśli nie przekroczysz dawki, to spokojnie możesz go brać :)

Przy nadciśnieniu nie do zastąpienia!

Ja owoc głogu zawsze suszę, w tym roku dodatkowo oprócz herbatki z głogu zażywać bee Biovital z głogiem i żelazem.

DZIEN DOBRY TO JEST PRAWDA SAMA JESTEM SWIADKIEM NIEWIARYGODNEJ POPRAWY MOJEGO STANU ZDROWIA A NAPRAWDE BYLAM W FATALNY WRECZ KRYTYCZNYM STANIE JESTEM OFIARA BRUTALNEJ AGRESJI I PRZEMOCY PONADTO NIE UDZIELONO MI POMOCY ODPOWIEDNIEJ I DIAGNOZY TZN WSZYSKIE BADANIA BYLY KROTKO MOWIAC MANIPOLOWANE PONIWEAZ NIE NA REKE BYLO WALDZOM ADMINISTRACJI FRANCUSKIEJ SKANDALICZNE TRAKTOWANIE NAS TJ EUROPEJCZYKOW OSZUKIWANIE NAS DISKRYMINOWANIE ALE WRACAJAC DO NASZEGO DOBROCZYNNEGO GLOGU TO JEST CUDOWNY NATURALNY LEK MIALAM I NADAL MAM ALE JUZ DUZO LEPIEJ SIE CZUJE OGROMNA POPRAWA NADCISNIENIE I ARYTMIA BRAKI POWIETRZA CZESTO ODDYCHAM BUZIA STOSOWALAM LEK ZIOLOWY DOKTORA RELIGI Z POLSKI PIJE NALEWKI Z GLOGU PIJE DUZO MIODU DBAM O MOJE ZDROWIE GLOG PLUS NALEWKA Z KONWALII I VALERIANY ALE GLOWNIE GLOG JEST OGROMNIE POMOCNY W CHOROBACH WIENCOWYCH I NIEWYDOLNOSCI KRAZENIA POLECAM ON DZIALA SUPER!!!

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!