Kluski śląskie – właściwości, skład i wykorzystanie klusek śląskich
Ekologia.pl Trendy Kuchnia Kluski śląskie – właściwości, skład i wykorzystanie klusek śląskich

Kluski śląskie – właściwości, skład i wykorzystanie klusek śląskich

Kluski śląskie to ziemniaczany, tradycyjny przysmak wywodzący się ze Śląska. Chociaż to popularne danie pochodzi z tamtego regionu, to cieszy się ogromną popularnością w całej Polsce. Nic w tym dziwnego, gdyż charakteryzuje się ciekawym smakiem oraz gładką i lśniącą konsystencją, która rozpływa się w ustach. Co warto wiedzieć o tym tradycyjnych kluskach śląskich?

Kluski śląskie to ziemniaczany, tradycyjny przysmak wywodzący się ze Śląska, fot. shutterstock

Kluski śląskie to ziemniaczany, tradycyjny przysmak wywodzący się ze Śląska, fot. shutterstock
Spis treści

Kluski śląskie – co to takiego?

Kluski śląskie (nazywane także kluskami białymi, biołymi, guminowymi lub gumionymi) to rodzaj spłaszczonych pierogów z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, z charakterystyczną dziurką po środku. To najpopularniejsza potrawa na Dolnym i Górnym Śląsku, ale rozchwytywane są również w całej Polsce. Co ciekawe, kluski śląskie zostały wpisane na Listę Tradycyjnych Produktów województwa opolskiego i śląskiego. Na Śląsku istnieje przekonanie, że kluski śląskie powinny być podawane w nieparzystej liczbie, ponieważ liczba nieparzysta ma zapewnić dostatek i bogactwo. Także tylko w tym regionie Polski mieszkańcy mają określony czas konsumowania tego regionalnego przysmaku – powinno się nimi zajadać w trakcie niedzielnego obiadu.

Kluski śląskie różnią się od tradycyjnych pierogów nie tylko wyglądem, ale też fakturą. Zazwyczaj mają one średnicę około 4 cm, a swoim wyglądem przypominają małego, obranego ziemniaka z dziurką pośrodku. Są koloru kremowego (ale czasem przyjmują barwę żółtka jaj), o gładkiej i lśniącej fakturze. Konsystencja ugotowanego kluska jest miękka, sprężysta, nieco lepka, ale jednocześnie delikatna i rozpływająca się w ustach. W smaku wyczuwalny jest ziemniak, ale kluski są jednak znacznie bardziej delikatne i wykwintne, natomiast można w nich wyczuć zapach mleczno-ziemniaczany. Tak naprawdę każdy rodzaj ziemniaków nadaje się do wyrobu klusek śląskich. To właśnie od tego warzywa w dużym stopniu zależy smak klusek. Ważne jest również to, aby ziemniaki przeznaczone do wyrobu ciasta nie były przegotowane.

Wgłębienie w klusce oprócz funkcji dekoracyjnej spełnia rolę miejsca, w którym zatrzymuje się podany sos albo inny dodatek. Dziurka ta ma także sprawiać, że kluski równomiernie się ugotują. Zazwyczaj podaje się je z gulaszem mięsnym, gęsiną, pieczoną wieprzowiną lub skwarkami. Można je też serwować w wersji wegetariańskiej z sosem grzybowym albo polane masełkiem i posypane cynamonem lub cukrem.

Legenda o „Kluskowej Bramie”

Z kluskami śląskimi wiąże się pewna miejska legenda. Według niej, w miejscowości Zielony Dąb pod Wrocławiem, mieszkał pewien chłop o imieniu Konrad wraz ze swoją żoną Agnieszką, która miała wielki talent do gotowania najlepszych klusek śląskich w całej okolicy. Niestety zmarła ona na dżumę, a Konradowi groziła śmierć głodowa. W związku z tym wybrał się on do Wrocławia, gdzie zamierzał pomodlić się w kościele św. Idziego, ale zamiast tego przysnął w jego okolicy. We śnie przyszła jego żona i oznajmiła, że ofiaruje mu magiczny kociołek, który każdej nocy będzie napełniać się jego ulubionymi kluskami śląskimi. Postawiła mu jeden warunek – ma nigdy nie zjadać wszystkiego do końca, zostawiając chociaż jedną kluskę na dnie. Po wybudzeniu się, Konrad ujrzał przed sobą pełen kociołek. Niestety nie potrafił zapanować nad sobą i chciał zjeść wszystko. Ostania kluska nie chciała dać się złapać, jednak goniona przez Konrada wyskoczyła z garnka i zaległa na szczycie arkady kościoła (tzw. „Kluskowa Brama”), zamieniając się w kamień. Natomiast kociołek Konrada już nigdy więcej się nie napełnił.

Wgłębienie w klusce oprócz funkcji dekoracyjnej spełnia rolę miejsca, w którym zatrzymuje się podany sos albo inny dodatek, fot. shutterstock

Właściwości prozdrowotne klusek śląskich

Kluski śląskie na mają skomplikowanego składu: ziemniaki, jajko i mąka ziemniaczana. W związku z tym, nie posiadają wielu zbyt cennych substancji odżywczych. Podstawowym składnikiem są wspomniane ziemniaki, które są bogate w wartościowe witaminy, minerały i makroelementy. Dostarczają stosunkowo duże ilości witamin takich jak: B1, PP, B5, B6, C, są również bogactwem składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu i żelaza. Taka zawartość substancji odżywczych oznacza, że ziemniaki między innymi obniżają ciśnienie, wspomagają nasz wzrok, poprawiają stan skóry, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, regulują pracę układu pokarmowego – w tym także jelit, redukują stres oraz usprawniają proces krzepnięcia krwi. Ugotowane ziemniaki wykazują działanie przeciwbólowe, a naturalne maseczki na ich bazie pomagają łagodzić poparzenia, odmrożenia oraz wspomaga walkę z trądzikiem.


Mąka (skrobia) ziemniaczana, czyli składnik również pochodzący z ziemniaka, jest całkowicie wolna od wszelkiej chemii i jest bezpieczna dla zdrowia. Wykorzystywana jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także farmaceutycznym i kosmetycznym. Jest również źródłem wielu cennych aminokwasów i błonnika. W swoim składzie zawiera również witaminę C (podnosi odporność organizmu i jest źródłem antyoksydantów), witaminę B6, a także takie składniki mineralne jak fosfor (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego), wapń (stanowi podstawę tkanki łącznej, kości i zębów; uczestniczy także w krzepnięciu krwi, regulacji niektórych hormonów), potas (pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi oraz napięcie mięśni), magnez (decyduje o prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego, bierze udział w budowie kości i zębów, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego) i sód.

Natomiast jajka to przede wszystkim bogactwo pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. To także bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i znacznie poprawia widzenie. Jajka zawierają wiele niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6.

Źródło: https://ar.pl/wartosci-odzywcze/kluski-slaskie/

Kluski śląskie zostały wpisane na Listę Tradycyjnych Produktów województwa opolskiego i śląskiego, fot. shutterstock

Przepis na tradycyjne kluski śląskie

Składniki na ok. 35 klusek:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 250 g mąki ziemniaczanej (1/4 porcji w stosunku do ziemniaków)
  • szczypta soli
  • 1 jajko (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaczane puree układamy w misce i równo przyklepujemy, a następnie nożem dzielimy na cztery równe części. Jedną z nich wyjmujemy, a na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Taki zabieg ma na celu odmierzenie odpowiedniej proporcji składników. Dodajemy wyjęte ziemniaki, jajko (opcjonalnie), doprawiamy solą i całość porządnie zagniatamy. Z jeszcze ciepłej masy formujemy okrągłe kluseczki o wielkości orzecha włoskiego z dziurką  po środku i układamy na desce posypanej mąka ziemniaczaną. Gotujemy je we wrzącej (ale nie gotującej się), osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (ok. 10-12 minut). Gotowe kluski śląskie możemy podawać z gulaszem, polane okrasą, masłem lub posypane cukrem.

Czy warto jeść kluski śląskie?

Odpowiedź brzmi: tak. Kluski śląskie są nie tylko pyszne, ale także proste i tanie w przygotowaniu. W swoim składzie nie mają za dużo składników, dlatego też nie dostarczają zbyt wielu cennych substancji odżywczych. To, co czyni je wyjątkowym, to ciekawa konsystencja oraz delikatna i rozpływająca się w ustach faktura. Można je jeść w wielu wariantach, dodając swoje ulubione dodatki, takie jak sosy, mięso czy po prostu roztopione masło albo zwykły cukier. Dzięki temu każdego dnia możemy jeść to samo danie, ale w różnej kombinacji smakowej.

Klaudia Kwiatkowska
Bibliografia
  1. https://polishhousewife.com/kluski-slaskie-silesian-dumplings/; 2020-01-29;
  2. https://culture.pl/en/article/a-foreigners-guide-to-polish-dumplings; 2020-01-29;
  3. https://folkways.today/kluski-slaskie-polish-potato-dumplings/; 2020-01-29;
  4. https://magdascauldron.com/2015/01/20/silesian-dumplings-kluski-slaskie/; 2020-01-29;
  5. https://www.polana.com/blogs/recipes/silesian-dumplings-kluski-slaskie; 2020-01-29;
4.3/5 - (13 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!