Które warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów? Poznajcie Parszywą 12 i Czystą 15 | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Które warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów? Poznajcie Parszywą 12 i Czystą 15

Które warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów? Poznajcie Parszywą 12 i Czystą 15

Według Environmental Working Group, organizacji non-profit zajmującej się zdrowiem środowiskowym, jagody, uwielbiane przez dietetyków ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, dołączyły do tegorocznej Parszywej Dwunastki nieorganicznych produktów zawierających najwięcej pestycydów.

Fot. New Africa/Shutterstock

Fot. New Africa/Shutterstock
Lekarze i dietetycy nieustannie namawiają nas do spożywania większej ilości owoców i warzyw, ponieważ mówią, że są dla nas dobre! Nie mylą się. W wielu badaniach zachwalano korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania pokarmów takich jak jagody, szpinak, marchew, brokuły i grzyby. Ale co, jeśli narażasz się na potencjalnie szkodliwe pestycydy?

Najnowsze badania grupy non-profit Environmental Working Group (EWG) wykazały, że ponad 75% nieekologicznych świeżych produktów sprzedawanych w USA zawiera pozostałości pestycydów. To nawet wyższy odsetek niż wyniki podobnego badania EWG w zeszłym roku. Raport opiera się na federalnych danych zebranych z tysięcy próbek 46 różnych konwencjonalnie uprawianych owoców i warzyw.

EWG wykorzystuje te dane do stworzenia dwóch list: „Parszywej Dwunastki” obejmuje owoce i warzywa najbardziej zanieczyszczone pestycydami, oraz „Czystej Piętnastki”, składającej się z produktów o najniższym poziomie pestycydów.

Podobnie jak w 2022 roku, truskawki i szpinak nadal zajmowały dwa pierwsze miejsca w Parszywej Dwunastce, a następnie uplasowały się trzy warzywa – jarmuż, kapusta i gorczyca. Następnie wymieniono brzoskwinie, gruszki, nektarynki, jabłka, winogrona, paprykę i ostrą paprykę oraz wiśnie. Jagody i fasolka szparagowa zajęły 11. i 12. miejsce na liście.

Według raportu w 12 produktach spożywczych znaleziono łącznie 210 pestycydów. Najwięcej różnych pestycydów – 103 rodzaje – zawierały jarmuż, kapusta i gorczyca, a następnie ostra papryka – 101.

Duża liczba pestycydów odkryta w badaniach grupy „odzwierciedla praktyki uprawy, które są w dużym stopniu uzależnione od syntetycznych pestycydów. Pestycydy wykryte przez USDA pozostają nawet po umyciu i obraniu próbek produktów”- czytamy w raporcie.

Jest jednak dobra wiadomość. Zaniepokojeni konsumenci mogą rozważyć wybór konwencjonalnie uprawianych warzyw i owoców z tzw. „Czystej Piętnastki” (Clean 15 EWG), listy upraw o najniższej zawartości pestycydów.

Awokado ponownie znalazło się na szczycie listy najmniej zanieczyszczonych produktów w 2023 r., a następnie kukurydza cukrowa na drugim miejscu. Ananas, cebula i papaja, mrożony groszek, szparagi, melon, kiwi, kapusta, grzyby, mango, słodkie ziemniaki, arbuz i marchew zajęły kolejne pozycje.

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. Sandee LaMotte, CNN; "Blueberries have joined green beans in this year’s Dirty Dozen list"; cnn.com; 2023-03-17;
4.6/5 - (20 votes)
Subscribe
Powiadom o
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

staram się zdrowo odżywiać to te informacje z pewnością mi się przydadzą. Sporo zmieniłam w swojej diecie, eliminując słodycze, gazowane napoje. W jadłospisie pojawiło sie miejsce na mineralną cisowiankę owoce, warzywa, pełnowartościowe produkty i dużo bakalii

kapusta jest i w toksycznych jak i prawie czystych….

staram się zdrowo odżywiać to te informacje z pewnością mi się przydadzą. Sporo zmieniłam w swojej diecie, eliminując słodycze, gazowane napoje. W jadłospisie pojawiło sie miejsce na mineralną cisowiankę owoce, warzywa, pełnowartościowe produkty i dużo bakalii