Kawior – właściwości, skład i rodzaje kawioru

Kawior od zawsze uznawany był za produkt luksusowy i niedostępny dla przeciętnego człowieka. Zajadali się nim obrzydliwie bogaci i snobistyczni ludzie z wyższych sfer. Aktualnie na rynku dostępne są takie oferty kawioru, na które stać zwykłego zjadacza chleba. Dzięki temu można skosztować ikry i cieszyć się prozdrowotnymi korzyściami jakie niesie jego spożycie oraz przez chwilę poczuć się jak milioner.



Kawior czerwony, fot. pixabay.comKawior czerwony, fot. pixabay.com

Kawior – co to takiego?

Kawior, czyli inaczej rybia ikra, to jeden z najdroższych przysmaków na świecie, prawdziwa luksusowa delicja. Chociaż w przeszłości był jadany dość powszechnie, obecnie niewiele osób może pozwolić sobie na ten rarytas. W dzisiejszych czasach jest on prawdziwym symbolem wysokiego statusu. Kawior wywodzi się z krajów rejonu Morza Kaspijskiego i Morza Czarnego: Azerbejdżanu, Iranu, Rosji czy Kazachstanu, gdzie nadal stanowi istotny element lokalnych kuchni. Chociaż produkcja wywodzi się z rejonu Kaukazu i Azji Centralnej, to aktualnie do jednych z największych producentów kawioru zalicza się Stany Zjednoczone.

Kawior ma bogatą historię. Znany był już w starożytności. Nie zawsze kojarzył się on z luksusem, wręcz przeciwnie – początkowo był to pokarm przeznaczony dla ludzi o niskim statusie społecznym. Biedni rybacy, którzy wyławiali szlachetne jesiotry dla cesarzów rzymskich, jedli kawior w trakcie oczyszczania ryb. Za niewielką opłatą sprzedawali go też jako odpad, który usuwano z ryb. Dopiero później kawior stał się towarem luksusowym. Swoją popularność zdobył w Rosji w czasach panowania Iwana IV i do tej pory jest silnie kojarzony z tym krajem. Nic dziwnego, bo przez ostatnie dekady to właśnie Rosja była liderem na światowym rynku produkcji kawioru.

Wyróżnia się kilka rodzajów kawioru, między innymi czarny i czerwony. Jak już wcześnie wspomniałam, kawior to solona rybia ikra. Wbrew panującemu przekonaniu, kawiorem można nazwać tylko i wyłącznie ikrę z określonych gatunków ryb z rodziny jesiotrowatych i łososiowatych, między innymi z  bieługi, osetry oraz sevrugi. Bardzo często pod nazwą tą opisuje się również jajka ślimaków.

Jak pozyskiwany jest kawior?

Kawior powstaje z niezapłodnionych jaj, a w trakcie ich pozyskiwania ryba nie ginie. Hodowle ryb uzyskują ikrę metodą chirurgiczną, pozostawiając rybę przy życiu, aby mogła wyhodować nowe jajeczka. Jednak w przeszłości proces ten odbywał się niezwykle brutalnie – rybę zabijano silnym uderzeniem w głowę, a potem opróżniano jej jajniki.

Po zebraniu jajeczek, przesiewa się je przez gęste sito. Jaja spadają do specjalnego pojemnika i właśnie tutaj rozpoczyna się najtrudniejszy proces produkcji kawioru. Osoba odpowiedzialna za ten etap, „na oko” dodaje do naczynia soli morskiej. Wydawać by się mogło, że to banalnie prosta czynność, ale tak naprawdę idealne wykonanie tego zadania wymaga 10-15 lat praktyki! Zanim dopuści się ucznia do samodzielnego sporządzania kawioru, musi on odbyć staż. Dlatego też cena tego produktu jest astronomicznie wysoka. Średnia cena rynkowa kawioru z bieługi wynosi w granicach 24-32 tysiące złotych za kilogram!


Kawior czarny i czerwony, fot. pixabay.com
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy