Najbardziej toksyczne warzywa i owoce
Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Odpowiedź przynosi najnowszy raport Enviromental Working Group. Według opracowania, kolejny rok z rzędu, na szczycie listy Dirty Dozen znajdują się truskawki i szpinak.
Enviromental Working Group (EWG), to amerykańska organizacja, która zajmuje się promocją zdrowego stylu życia. Organizacja ta co roku przygotowuje raport, w którym zawiera informacje o najbardziej i najmniej toksycznych owocach i warzywach. EWG swoje opracowanie opiera na rocznych sprawozdaniach z programu danych pestycydów Departamentu Rolnictwa USA. Najnowsze opracowanie wskazuje, że prawie 99% próbek produktów testowanych w raporcie zawierało pozostałości pestycydów. Poziomy te są akceptowalne przez EPA, ale EWG uważa, że normy federalne są niewystarczające.
Oto pełna lista „Dirty Dozen” EWG na rok 2019:
W przypadku „Clean Fifteen” EWG wybrała następujące warzywa i owoce:
- Awokado
- Słodka kukurydza
- Ananasy
- Groszek (mrożony)
- Cebule
- Papaje
- Bakłażany
- Szparagi
- Kiwi
- Kapusta
- Kalafior
- Melon
- Brokuły
- Grzyby
- Melon miodowy
W ostatnich latach pracownicy służby zdrowia, dietetycy, zaczęli kwestionować wyniki raportu EWG, wskazując na korzyści z jedzenia wszystkich owoców i warzyw – ekologicznych i konwencjonalnych. Nawet ekspert EWG, cytowany w komunikacie prasowym organizacji, mówi, że zalety jedzenia produktów przeważają z listy „Dirty Dozen” przeważają nad ryzykiem związanym ze spożyciem niewielkiej ilości pestycydów


