Jak wzmocnić kości? Soki na wzmocnienie kości
Zdrowe i mocne kości zapewnia nie tylko odpowiednia podaż wapnia w diecie. Okazuje się, że o kościec możemy zadbać także z pomocą smacznych soków warzywnych i owocowych. Oto kilka prostych przepisów, którymi można wzbogacić codzienny jadłospis.

CZERWONY SOK POMIDOROWY
Pomidory są świetnym źródłem likopenu – karotenoidu, który ma bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Co więcej, rolę tego składnika w profilaktyce osteoporozy i opóźnianiu procesu demineralizacji kości udowodniono naukowo.
Składniki:
- 3 duże pomidory
- świeża bazylia
- pieprz
- łyżeczka cukru trzcinowego
- ostra papryka
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy, a następnie obieramy ze skórki i umieszczamy w wyciskarce do soków. Powstały napój odpowiednio doprawiamy i dekorujemy listkiem bazylii. Jeśli sok ulegnie rozwarstwieniu, wystarczy go zamieszać.
SŁONECZNY SOK GRUSZKOWY
Gruszki z ekologicznych upraw są cennym źródłem boru – pierwiastka, który sprawia, że wapń zostaje w kościach. Składnik ten odpowiada także za prawidłowy transport Ca w całym organizmie.
Składniki:
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy, suszymy i obieramy ze skórek. Następnie kroimy je na kawałki i umieszczamy w wyciskarce. Świeży imbir sprawi, że napój nabierze właściwości rozgrzewających.
MIĘTOWY SOK ANANASOWY
Ananas, poza cennym dla naszych stawów bromem, zawiera naturalną witaminę C i bromelainę – środek o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwobrzękowych. Badania naukowe dowodzą, że regularne spożywanie tych owoców zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy, głównie ze względu na to, że zawierają one sporo manganu, żelaza, miedzi, potasu, fosforu i wapnia. Mangan odpowiada za wchłanianie wapnia, żelazo dba o wytrzymałość kości, zaś miedź odgrywa kluczową rolę w wytwarzaniu kolagenu – białka, które buduje kościec. Zanim jednak przygotujemy sok z ananasa, powinniśmy zwrócić uwagę na to, że zawarta w tych owocach bromelaina potęguje działanie niektórych antybiotyków oraz leków przeciwzakrzepowych i uspokajających. Ananasów powinni także unikać alergicy i osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego.
Składniki:
- 1/2 ananasa
- garść świeżej natki pietruszki
- garść świeżej mięty
Przygotowanie:
Ananas i natkę pietruszki umieszczamy w sokowirówce. Do gotowego napoju dodajemy odrobinę aromatycznej mięty.

BORDOWY SOK Z OWOCÓW JAGODOWYCH
Owoce sezonu letniego, takie jak truskawki, maliny czy jeżyny szczególnie dobrze sprawdzają się w profilaktyce osteoporozy, ponieważ dostarczają nam sporych ilości wapnia, fosforu i witaminy C.
Składniki:
- garść truskawek, malin i jeżyn
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Owoce dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki, odsączamy i wrzucamy do wyciskarki. Kiedy napój będzie gotowy, dodajemy do niego kilka kropli świeżego soku z cytryny.
ZIELONY SOK Z KIWI I AWOKADO
Gęsty sok z awokado i kiwi stanowi bogate źródło kwasu foliowego i wapnia. Dodatkowo kiwi dostarcza nam ważnej w profilaktyce osteoporozy witaminy C oraz karotenoidów.
Składniki:
- 3 duże kiwi
- 1 dojrzałe awokado
- 1 jabłko
- 2 plasterki imbiru
- 1/2 limonki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie obieramy, a z jabłka dodatkowo usuwamy pestki i ogonek. Następnie umieszczamy wszystko w wyciskarce i pamiętamy o tym, by dokładnie zamieszać napój przed wypiciem.
- Soki, które odżywiają twoje kości, „O czym lekarze ci nie powiedzą”, 5 (19), 2016.;
Potwierdzam lecznicze działanie soków zwłaszcza warzywnych. Wg. https://www.terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki takie soki mają działanie wręcz lecznicze, pomagają zachować młodość i dostarczają mnóstwo energii. Wyniki lekarskie mam bardzo dobre. Szczególnie polecam sok warzywny na bazie buraka z selerem, marchewką, cytryną i jabłkiem. Prawdziwa bomba witaminowo- energetyczna. Tylko żeby to miało sens to soki należy wyciskać w wyciskarce, a nie kupować w sklepie, bo to jest zasadnicza różnica.