Środa 11.10.2017

Trufle - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby trufle ciekawostki

Trufle – mimo swojego niepozornego wręcz odpychającego wyglądu, są cennym, luksusowym towarem, serwowanym w najwykwintniejszych restauracjach świata. Jak smakują trufle? Dlaczego trufle są tak poszukiwanym specjałem?



Fot. dreamstimeCzarna trufla, fot. dreamstime

Trufle mają podziemne owocniki, które posiadają postać bulwy pokrytej grubymi brodawkami. Rosną pod ziemią, co jest wynikiem adaptacji do warunków środowiskowych, bowiem lepiej znoszą suszę.

Grzyby te występują w różnych odmianach, m.in. jako trufle białe, szaro-białe, letnie, zimowe, czarne, czarne gładkie. Trufle są domeną Morza Śródziemnomorskiego, głównie Francji, Włoch i Hiszpanii. W Polsce trufle występują na niewielu stanowiskach. Warto wspomnieć, że w naszym kraju trufle są pod ochroną i nie wolno ich zbierać.

Trufle doceniane były już 3600 lat temu. Po upadku Cesarstwa Rzymskiego o truflach przypomniano sobie dopiero w średniowieczu, gdzie kojarzone były z diabelską mocą. Ponownie do łask wróciły w renesansie, kiedy do Europy zawitała moda na wszystko co egzotyczne.
Przekrój przez truflę czterozarodnikową. By moi-même (Self-photographed) [Public domain], via Wikimedia Commons


Trufle i ich wartości odżywcze
O tym co wartościowego siedzi w truflach decyduje gatunek oraz stopień dojrzałości grzybów. Uważa się, że trufle mają sporo węglowodanów i soli mineralnych. Natomiast niewielka zawartość tłuszczy sprawia, że jest to produkt niskokaloryczny. W dojrzałych owocnikach białko stanowi 20 proc. suchej masy, podobnie jak w nasionach roślin strączkowych.
Spośród truflowych aminokwasów najwięcej jest alaniny, seryny i glutaminy. To właśnie rozkład tych aminokwasów decyduje o charakterystycznym zapachu trufli. Grzyby te obfitują także w potas, fosfor i siarkę. Mają też sporo wapnia, magnezu, żelaza i krzemu. Co więcej trufle są bogatym źródłem witaminy D, która wpływa na prawidłową budowę i strukturę kości.

Trufle na wagę złota
„Trufle są dziś najdroższym produktem spożywczym świata. Za kilogram trufli białej trzeba zapłacić 4 tysiące euro, za taką samą ilość trufli czarnozarodnikowej 2 tysiące euro” – mówiła dr hab. Agnieszka Sękara z Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja.

Dlaczego trufla jest taka droga? Zdaniem kulinarnych ekspertów trufla jest jednym z najsmaczniejszych i najbardziej poszukiwanych grzybów. Nie bez przyczyny pozostaje fakt, że do szukania trufli wykorzystuje się tresowane świnie i psy. Częściej wykorzystuje się psy, gdyż świnie, które są smakoszami trufli i nie zawsze są w stanie powstrzymać przed ich konsumpcją.

Kolejną przyczyną wygórowanej ceny trufli jest wysoki popyt. Na razie nie jesteśmy w stanie uprawiać trufli na masową skalę, więc dostęp do tych grzybów jest ograniczony. Należy też wspomnieć, że zbieranie trufli z ich naturalnych środowisk jest prawnie kontrolowane. Ma to zapobiec wyginięciu tych grzybów.
Najcenniejsze są trufle białe i czarnozarodnikowe. Uwaga na chińskie podróbki. Chińska trufla często bywa wykorzystywana jako podróbka. „Wystarczy, że poleży trochę obok trufli szlachetnych, a szybko przejmuje ich zapach. Z tego powodu bywa wykorzystywana jako fałszywka” – dodaje dr Agnieszka Sękara.
Ekologia.pl


Bibliografia

„Najdroższe grzyby świata” Eugeniusz Pudlis
„Trufle - najdroższe i najbardziej tajemnicze grzyby świata” PAP - Nauka w Polsce, Ewelina Krajczyńska
„Trufle – właściwości odżywcze, biologiczne, próby uprawy” Monika Walczak, Wydział Farmaceutyczny z Oddz. Medycyny Lab. WUM
http://www.smakipoludnia.pl/otruflach-delikatesy.html

Ocena (4.1) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy