Środa 11.10.2017

Trufle - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyby trufle ciekawostki

Trufle – mimo swojego niepozornego wręcz odpychającego wyglądu, są cennym, luksusowym towarem, serwowanym w najwykwintniejszych restauracjach świata. Jak smakują trufle? Dlaczego trufle są tak poszukiwanym specjałem?



Fot. dreamstimeCzarna trufla, fot. dreamstime
  1. Trufle i ich wartości odżywcze
  2. Trufle na wagę złota
Trufle mają podziemne owocniki, które posiadają postać bulwy pokrytej grubymi brodawkami. Rosną pod ziemią, co jest wynikiem adaptacji do warunków środowiskowych, bowiem lepiej znoszą suszę.

Grzyby te występują w różnych odmianach, m.in. jako trufle białe, szaro-białe, letnie, zimowe, czarne, czarne gładkie. Trufle są domeną Morza Śródziemnomorskiego, głównie Francji, Włoch i Hiszpanii. W Polsce trufle występują na niewielu stanowiskach. Warto wspomnieć, że w naszym kraju trufle są pod ochroną i nie wolno ich zbierać.

Trufle doceniane były już 3600 lat temu. Po upadku Cesarstwa Rzymskiego o truflach przypomniano sobie dopiero w średniowieczu, gdzie kojarzone były z diabelską mocą. Ponownie do łask wróciły w renesansie, kiedy do Europy zawitała moda na wszystko co egzotyczne.

Trufle i ich wartości odżywcze

O tym co wartościowego siedzi w truflach decyduje gatunek oraz stopień dojrzałości grzybów. Uważa się, że trufle mają sporo węglowodanów i soli mineralnych. Natomiast niewielka zawartość tłuszczy sprawia, że jest to produkt niskokaloryczny. W dojrzałych owocnikach białko stanowi 20 proc. suchej masy, podobnie jak w nasionach roślin strączkowych.

Spośród truflowych aminokwasów najwięcej jest alaniny, seryny i glutaminy. To właśnie rozkład tych aminokwasów decyduje o charakterystycznym zapachu trufli. Grzyby te obfitują także w fosfor, siarkę i potas. Mają też sporo magnezu, krzemu, wapnia i żelaza. Co więcej trufle są bogatym źródłem witaminy D, która wpływa na prawidłową budowę i strukturę kości.
Przekrój przez truflę czterozarodnikową. By moi-même (Self-photographed) [Public domain], via Wikimedia Commons

Trufle na wagę złota

„Trufle są dziś najdroższym produktem spożywczym świata. Za kilogram trufli białej trzeba zapłacić 4 tysiące euro, za taką samą ilość trufli czarnozarodnikowej 2 tysiące euro” – mówiła dr hab. Agnieszka Sękara z Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja.
Dlaczego trufla jest taka droga? Zdaniem kulinarnych ekspertów trufla jest jednym z najsmaczniejszych i najbardziej poszukiwanych grzybów. Nie bez przyczyny pozostaje fakt, że do szukania trufli wykorzystuje się tresowane świnie i psy. Częściej wykorzystuje się psy, gdyż świnie, które są smakoszami trufli i nie zawsze są w stanie powstrzymać przed ich konsumpcją.

Kolejną przyczyną wygórowanej ceny trufli jest wysoki popyt. Na razie nie jesteśmy w stanie uprawiać trufli na masową skalę, więc dostęp do tych grzybów jest ograniczony. Należy też wspomnieć, że zbieranie trufli z ich naturalnych środowisk jest prawnie kontrolowane. Ma to zapobiec wyginięciu tych grzybów.

Najcenniejsze są trufle białe i czarnozarodnikowe. Uwaga na chińskie podróbki. Chińska trufla często bywa wykorzystywana jako podróbka. „Wystarczy, że poleży trochę obok trufli szlachetnych, a szybko przejmuje ich zapach. Z tego powodu bywa wykorzystywana jako fałszywka” – dodaje dr Agnieszka Sękara.
Ekologia.pl

Bibliografia

  1. Monika Walczak; “Trufle – właściwości odżywcze, biologiczne, próby uprawy”; Wydział Farmaceutyczny z Oddz. Medycyny Lab. WUM;
  2. Davide Curzietti; “Truffles: everything you need to know”; data dostępu: 2019-09-13
  3. First Nature; “Tuber melanosporum Vittad. - Périgord Truffle”; data dostępu: 2019-09-13
  4. Louise Freedman, Mycological Society of San Francisco; “Truffles”; data dostępu: 2019-09-13
  5. Seema Patel, Trends in Food Science and Technology ; “Potential health benefits of natural products derived from truffles: A review”; data dostępu: 2019-09-13
Ocena (4.1) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy