Fasola adzuki warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli adzuki
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Fasola adzuki warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli adzuki

Fasola adzuki warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze fasoli adzuki

Czerwone ziarenka fasoli adzuki to jeden z charakterystycznych elementów kuchni azjatyckiej. W naszym kraju roślina ta nie cieszy się zbyt dużą popularnością, jednak zaczyna po nią sięgać coraz więcej osób, które są świadome jej odżywczego działania. Fasola adzuki sprawdza się składnik diety wegańskiej oraz posiłek dla osób z celiakią i będących na diecie redukcyjnej. Roślina ta zapewnia poczucie sytości na długo, a dodatkowo doskonale odżywia i oczyszcza organizm, dostarczając mu m.in. wysokiej jakości białka i błonnika. Jakie są inne właściwości fasoli adzuki i dlaczego warto wprowadzić ją do codziennego jadłospisu?

Porcja fasoli adzuki

Porcja fasoli adzuki
Spis treści


Fasola adzuki (Vigna angularis) jest rośliną strączkową, która w naszym kraju wciąż jeszcze ustępuje popularności innym, podobnym gatunkom. Jej ziarna mają barwę czerwono-brązową, zaś smak jest słodki, z delikatną, orzechową nutą. Fasola ta uchodzi za powszechnie znaną w krajach azjatyckich, gdzie stanowi główny składnik lokalnej kuchni, a także lekarstwo na szereg dolegliwości zdrowotnych. Medycyna wschodnia zaleca stosowanie tej rośliny w profilaktyce chorób serca i leczeniu nadciśnienia. Zawarte w niej fitoestrogeny mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu okrężnicy lub raka piersi. Adzuki wspiera także pracę nerek i pęcherza moczowego. Azjaci stosują ją jako naturalny środek wspomagający leczenie żółtaczki, biegunki oraz łagodzący obrzęki spowodowane nadmiernym gromadzeniem się wody w organizmie. Roślina ta jest ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz także z racji na zawarte w niej składniki odżywcze. W odróżnieniu do pozostałych rodzajów fasoli, adzuki należy do najbardziej lekkostrawnych – sporadycznie wywołuje wzdęcia i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Fasola adzuki to skarbnica przeciwutleniaczy i ważny element diety antycukrzycowej

Fasola adzuki to doskonałe źródło białka roślinnego oraz wysokiej jakości błonnika, dzięki czemu stanowi wegetariańską alternatywę dla produktów odzwierzęcych. Co istotne – przeprowadzone badania naukowe dowodzą, że występujące w jej ziarnach białko ma zdolność blokowania aktywności α-glukozydaz jelitowych, które są enzymami biorącymi udział w rozkładaniu złożonych węglowodanów, czyli skrobi i glikogenu. Oznacza to, że fasola adzuki faktycznie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę u osób, które wprowadziły tę roślinę strączkową do swojej stałej diety.

Fasola adzuki stanowi bogactwo antyoksydantów, które nie tylko łagodzą stany zapalne, lecz także zapobiegają wielu chorobom. Badania naukowe dowodzą, że ten rodzaj fasoli zawiera najwięcej przeciwutleniaczy spośród innych, podobnych roślin strączkowych.

Poza białkiem, tłuszczem, węglowodanami i błonnikiem, fasola adzuki zawiera także witaminywitamina A i witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9) oraz sole mineralnecynk, fosfor, kobalt, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo.

Wprowadzenie tej fasoli do jadłospisu nie tylko wspiera proces formowania masy mięśniowej, lecz także wzmacnia serce i obniża ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Sam błonnik z kolei trzyma poziom cholesterolu w ryzach i, poprzez zwiększenie poczucia sytości, stanowi doskonały element diet redukcyjnych.

dip przygotowany z suszonych pomidorów i fasoli adzuki.

Fasola adzuki jako podstawa zdrowej i skutecznej diety redukcyjnej

Istotny składnik zawarty w fasoli adzuki, który pozytywnie wpływa na proces przemiany materii i odchudzanie to żelazo. Pierwiastek ten zapobiega anemii, biorąc udział w transporcie tlenu w organizmie, a tym samym polepsza naszą kondycję fizyczną, poprzez zwiększenie ogólnej wydolności. Spożywając fasolę adzuki możemy zmniejszyć ryzyko wycieńczenia i osłabienia spowodowanego intensywnymi ćwiczeniami, które mają na celu obniżenie wagi ciała oraz wymodelowanie sylwetki.

W fasoli adzuki znajdziemy również wapń, który, poza tym, że jest istotnym minerałem w procesie profilaktyki osteoporozy, bierze udział w spalaniu tkanki tłuszczowej. Jego niedobór sprawia, że odczuwamy łaknienie i, w konsekwencji, spożywamy więcej kalorii. Braki wapnia w organizmie sprawiają, że tkanka tłuszczowa zaczyna się coraz intensywniej odkładać w naszym ciele. Spożywanie fasoli adzuki zwiększa podaż tego pierwiastka, pomagając tym samym kontrolować wagę. Wapń bierze ponadto udział w procesie wydalania tłuszczu z organizmu.

Fasola adzuki – odżywia, odchudza i odtruwa

Nie dość, że fasola adzuki dostarcza nam cennych substancji odżywczych, które jednocześnie przyspieszają proces pozbywania się nadprogramowych kilogramów, jest niskokaloryczna. 100 gramów jej ziaren to niespełna 330 kalorii. W celu uzyskania efektu sytości, nie trzeba jednak spożywać dużej porcji fasoli, bowiem zawarty w niej błonnik pęcznieje w żołądku, powodując, że czujemy się pełni.

Dzięki temu, że błonnik dodatkowo wydłuża czas trawienia węglowodanów dostarczanych wraz z pożywieniem, glukoza jest znacznie wolniej uwalniana do krwioobiegu, co sprawia, że unikamy napadów głodu i nie musimy sięgać po przekąski między posiłkami. Błonnik usprawnia ponadto proces wyprowadzania toksyn z organizmu, dzięki czemu dietę redukcyjną można wzbogacić o łagodną detoksykację, która sprawia, że, poza utratą zbędnych kilogramów, poczujemy się zdrowsi, a nasze samopoczucie ulegnie poprawie. Z kolei zawarty w fasoli adzuki potas, poza tym, że działa zbawiennie na nasz układ krwionośny, reguluje gospodarkę wodną w organizmie i hamuje zatrzymywanie się wody w tkankach, co sprawia, że ważymy mniej, a nasze ciało wygląda szczuplej.

Fasola azuki. 草花写真館 [Copyrighted free use], via Wikimedia Commons

Jak włączyć fasolę adzuki do codziennego jadłospisu?

Fasola adzuki to doskonały element jadłospisu dla wegan, osób z celiakią i odchudzających się. Na jej bazie można przygotować smaczne i sycące pasty, mieszanki warzywne, zupy, a nawet domowe wypieki.

Oto przepis na pyszną pastę kanapkową z fasoli adzuki i suszonych pomidorów.

Składniki:

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką, puszystą masę. Pastę można spożywać z pieczywem, plackami ziemniaczanymi lub w postaci dipu do warzywnych przekąsek.

Fasola adzuki doskonale komponuje się również z kaszami, np. z kaszą kuskus

Składniki:

Przygotowanie:
Fasolę adzuki namaczamy ok. 12 godzin przed rozpoczęciem jej gotowania. Kaszę kuskus przygotowujemy standardowo, zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu. Pieczarki, po ich oczyszczeniu, kroimy w drobne plasterki, a następnie umieszczamy na patelni i dolewamy odrobinę wody. Do grzybów dodajemy przyprawy, pora i dusimy wszystko przez ok. 5 minut na wolnym ogniu, po czym dorzucamy mrożone warzywa i podsmażamy, aż składniki będą miękkie. Na koniec do grzybów i warzyw dodajemy kaszę kuskus wraz z ugotowaną fasolą, dokładnie wszystko mieszamy i gotujemy przez ok. 3 minuty.
Smacznego!

Dlaczego warto jeść fasolę adzuki?

Fasolę adzuki można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością i w niektórych supermarketach. Jej średni koszt wynosi 12 zł / kg. Roślina ta jest ciekawą alternatywą dla innych rodzajów fasoli, sprawdzi się jako posiłek dla alergików, osób na diecie czy wegan.

Zawarte w niej białko, błonnik, witaminy i sole mineralne poprawiają funkcjonowanie naszego organizmu i sprawiają, że przygotowane na bazie fasoli adzuki posiłki są nie tylko smaczne, lecz także zdrowe i zapobiegają wielu chorobom. Z pewnością warto jest nadać domowej kuchni odrobiny orientalnego smaku i zacząć przygotowywać dania z dodatkiem czerwonych ziarenek tej azjatyckiej fasoli.

Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Bibliografia
  1. "Antioxidant activity of extract of azuki bean and its fractions"; Journal of Food Lipids 15(1):119 – 136, February 2008;
  2. "Dietary fiber: Essential for a healthy diet"; Mayo Clinic Staff, Sept. 22, 2015;
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22495778; 2018-12-27;
  4. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/appendix-10/; 2018-12-27;
4.9/5 - (17 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments