Kiełki fasoli adzuki – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki fasoli adzuki?
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Kiełki fasoli adzuki – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki fasoli adzuki?

Kiełki fasoli adzuki – właściwości i wartości odżywcze. Jak wyhodować kiełki fasoli adzuki?

Kiełki fasoli adzuki na tle innych fasolowych kiełków odznaczają się wyjątkową lekkostrawnością. Ich popularność wynika również z przyjemnego smaku, atrakcyjnego koloru oraz niezwykłych właściwości odżywczych. Szczególnie popularne w Azji, kiełki fasoli adzuki okazują się być wielkim sprzymierzeńcem wszystkich osób pragnących stracić nieco na wadze.

Pojedyncze kiełki fasoli adzuki, fot. shutterstock

Pojedyncze kiełki fasoli adzuki, fot. shutterstock
Spis treści


Fasola adzuki (Vigna angularis) jest w naszej części świata wciąż mało popularna, ustępując większym białym odmianom i klasycznej fasoli czerwonej. Uprawiana od ponad 5 tysięcy lat na terytorium Chin, Korei, Bhutan, Nepalu i Japonii jest jednorocznym pnączem rodzącym małe czerwone fasolki o wielkości ok. 1 cm; najczęściej czerwone, ale czasami również białe, czarne, szare lub plamiste. Tak jak z innych nasion roślin strączkowych, można z niej łatwo przygotować smaczne i zdrowe kiełki.

Jak wyhodować kiełki fasoli adzuki?

Kiełkowanie fasoli aduzki nie różni się specjalnie od kiełkowania innych roślin strączkowych. Najpierw nasiona należy dokładnie opłukać i namoczyć na minimum 8 godzin w wodzie o temperaturze pokojowej. Następnie przekładamy je do dowolnego naczynia i przechowujemy w relatywnej ciemności i temp. ok. 25 stopni C. Co osiem godzin należy nasiona opłukać na sicie i odcedzić, a następnie przełożyć z powrotem do pojemnika na kiełkowanie.

Po ok. 2 dniach kolorowa łupina pęknie i zacznie częściowo opadać, a z nasiona wyłoni się biało-różowy pęd. Kiełkowanie może trwać, w zależności od preferencji i przeznaczenia surowca, od 48 godzin do 7 dni.

Jeśli chodzi o proporcje, to warto pamiętać, że z połowy szklanki suchych nasion fasoli adzuki uzyskamy około 2.5 szklanek kiełków. Można je po osuszeniu przechowywać w lodówce przez okres około 5 dni.

Jak smakują kiełki fasoli aduzki?

Kiełki fasoli adzuki mają dość delikatną, lekko kruchą konsystencję i przyjemny aromat. Dla podniebienia są wyjątkowo atrakcyjne łącząc nutę orzechów laskowych z klasycznym smakiem gotowanej fasoli. Niektórzy przyrównują je również do świeżego groszku cukrowego. Naturalnie, smak zmienia się dość zasadniczo wraz z długością okresu kiełkowania, dlatego poleca się próbować kiełków przy kolejnych płukaniach, tak, aby znaleźć preferowany poziom „dojrzałości”.

W Chinach, gdzie kiełkowanie fasoli adzuki jest szczególnie popularne, rozróżnia się dwa rodzaje kiełków: 3-dniowe „Yuweiya” oraz 7-dniowe „Yuweimiao”. Nazwa tych ostatnich odnosi się do rybek o długich ogonkach, na podobieństwo ogoniastych kiełków.

Miska pełna kiełków fasoli adzuki, fot. shutterstock

Właściwości odżywcze kiełków fasoli adzuki

Proces kiełkowania oznacza dość drastyczne zmiany w strukturze chemicznej nasienia, które wiążą się z powstaniem dodatkowych korzyści zdrowotnych. Z badań wynika, że największy potencjał w tym zakresie wykazują kiełki fasoli adzuki w trzecim i czwartym dniu od rozpoczęcia kiełkowania. Wówczas właśnie dochodzi do nawet czterokrotnego zwiększenia ilości wolnych aminokwasów przy jednoczesnym zwiększeniu ich przyswajalności. Mowa o niezbędnych dla zdrowia elementach proteinowych takich jak lizyna, walina, leucyna czy tryptofan.

Wykiełkowane nasiona fasoli adzuki okazują się przy tym zasobne również w kwas gamma-aminomasłowy (GABA) będący niezwykle cennym neuroprzekaźnikiem, który w formie suplementu obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała depresji i bezsenności, a także zaburzeniom autonomicznym.

Poza tym kiełki fasoli aduzki są niezwykle bogate w błonnik spożywczy, wpływając korzystnie na pracę jelit oraz poziom cholesterolu LDL we krwi, a także zawierają atrakcyjne ilości tak kluczowych dla organizmu pierwiastków jak wapń, potas i magnez, jak również pierwiastków śladowych: miedzi, cynku i żelaza.
 
Dodajmy, że kiełki wszystkich odmian fasoli uważane są za czynnik prewencji antynowotworowej, a także naturalny sposób zwalczania stanów zapalnych i infekcji, przede wszystkim dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów w postaci flawonoidów.
 
Uwaga! Ze względu na obecność ciężkostrawnych i niekorzystnych dla organizm lektyn w nasionach fasoli, zaleca się jedzenie kiełków fasoli adzuki na surowo dopiero wówczas, gdy wybijający z nich pęd osiągnie 1,5 cm długości. Wcześniej kiełki należy bezwzględnie poddawać obróbce cieplnej przed spożyciem. 

Diagram przedstawiający wartości odżywcze w 100 g kiełków adzuki; opracowanie własne na podst. https://www.nutritionix.com/i/bio-bud/sprouted-adzuki-beans/5c4c0938e48353a647f2814a

Kulinarne wykorzystanie kiełków fasoli adzuki

Jedzone na surowo kiełki fasoli aduzki są doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek, uatrakcyjniając konsystencję posiłków, a przede wszystkim wzbogacając je pod względem odżywczym. Można je również mielić na pasty do chleba i dipy oraz dodawać do warzywnych koktajlów.

W azjatyckiej kuchni kiełki fasoli adzuki wykorzystywane są również powszechnie do dań ciepłych, typu smażone mieszanki z ryżem i warzywami, curry, zupy, itd. Gotują się znacznie szybciej niż suche nasiona fasoli, oferując też nieco inną konsystencję i smak.

Kiełki fasoli adzuki w mieszance kiełków podanej w awokado; fot. shutterstock

Kiełkami fasoli adzuki w kuchni

Egzotyczna misa z kiełkami fasoli adzuki

Składniki:

Przygotowanie:
Komosę przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Kiełki fasoli adzuki gotujemy we wrzątku do miękkości. Słodkie ziemniaki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 40 minut. Po ostygnięciu kroimy na połówki. Grzyby shiitake czyścimy, odcinamy trzonki i podsmażamy chwilę na oleju. Jarmuż gotujemy kilka minut na parze. Wszystkie przygotowane składniki łączymy w misie, na spód wykładając komosę. Z soku z cytryny, sosu Tamari i imbiru przyrządzamy sos, którym polewamy całość. Wierzch posypujemy nasionami dyni. Podajemy na zimno.

Zupa z kiełków fasoli adzuki

Składniki:

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulę wraz z papryką zieloną. Gdy zmiękną, dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze ok. 2 minut. Dodajemy kiełki, wywar, kmin rzymski i drobno posiekaną papryczkę jalapeno. Gotujemy na bardzo małym ogniu 1-1,5 godziny, okresami mieszając. Gdy kiełki są miękkie doprawiamy solą do smaku i miksujemy. Podajemy na ciepło z dekoracją z kwaśnej śmietany i natki kolendry.

Kiełki, czyli sposób na poskromienie fasoli adzuki

Kiełki fasoli adzuki to doskonała propozycja dla wszystkich osób pracujących nad zmianą diety na lżejszą i zawierającą mniej mięsa. Jako pokarm wysokobiałkowy oferują one szereg innych korzyści odżywczych, nie niosąc ze sobą typowych problemów związanych z nadmierną konsumpcją fasoli adzuki – wzdęć, gazów czy bólów brzucha. Owszem, osoby o wrażliwszych żołądkach oraz dzieci i seniorzy, powinni spożywać kiełki gotowane (głównie ze względu na ryzyko skażenia hodowli drobnoustrojami), ale nawet w tej postaci będą one znacznie przyjaźniejsze niż klasyczna warzywa strączkowe!

Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
Bibliografia
  1. L.J. Hedges; "Nutritional attributes of legumes (2) Sprouted beans and seeds"; esearchgate.net; 2020-08-03;
  2. Aline P. de Oliveira i in.; "Effects of Iron Enrichment of Adzuki Bean (Vigna angularis) Sprouts on Elemental Translocation, Concentrations of Proteins, Distribution of Fe-Metalloproteins, and Fe Bioaccessibility"; scielo.br; 2020-08-03;
  3. Limin Li i in.; "Bioactive ingredients in adzuki bean sprouts"; citeseerx.ist.psu.edu; 2020-08-03;
  4. M. M´arton i in.; "The role of sprouts in human nutrition. A review"; acta.sapientia.ro; 2020-08-03;
  5. Alina Petre; "Adzuki Beans: Nutrition, Benefits and How to Cook Them"; healthline.com; 2020-08-03;
4.7/5 - (9 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!