Kasza orkiszowa – właściwości i wartości odżywcze. Przepis kasza orkiszowa

6Sklepowe półki uginają się od różnych odmian kasz i ziaren zbóż. Pośród nich znajdziemy znaną od tysiącleci, ale nieco zapomnianą kaszę orkiszową. Teraz powraca do łask i zyskuje coraz większe grono zwolenników. Nic w tym dziwnego, bo kasza orkiszowa charakteryzuje się wysoką zawartością cennych substancji odżywczych. Co powinniśmy wiedzieć o kaszy orkiszowej?



Orkisz charakteryzuje się wysoką zawartością cennych witamin i minerałów, fot. shutterstockOrkisz charakteryzuje się wysoką zawartością cennych witamin i minerałów, fot. shutterstock
  1. Kasza orkiszowa – co to takiego?
  2. Właściwości odżywcze kaszy orkiszowej
  3. Jaki wpływ na nasz organizm ma kasza orkiszowa?
  4. Kasza orkiszowa i co dalej...
  5. Kasza orkiszowa w kuchni
  6. Czy warto jeść kaszę orkiszową?

Kasza orkiszowa – co to takiego?

Orkisz spokrewniony jest z pszenicą, uważany nawet za jedną z jej odmian. Zboże to znane jest od wieków, ale jego pochodzenie nie jest jednoznacznie określone. Szacuje się, że uprawiano je już 8000 lat temu na terenach dzisiejszego Iranu, zaś do Europy dotarło 2000 lat później. Nie jest to roślina zbyt wymagająca, łatwo się ją uprawia i nie potrzebuje nawożenia. W czasach starożytnych orkisz miał być głównym posiłkiem gladiatorów, który dodawał im sił do walki. Spożywali go także sportowcy biorący udział w igrzyskach olimpijskich. Na wiele lat orkisz został wyparty przez inne, znacznie bardziej wydajnie zboża. Pamięć o nim i jego niezwykłych właściwościach prozdrowotnych przywróciła święta Hildegarda z Bingen – niemiecka mistyczka żyjąca w XII wieku, która umieściła orkisz w swoim programie zdrowia, robiąc z niego podstawowe zboże wykorzystywane w diecie. Święta Hildegarda twierdziła, że kasza orkiszowa wzmacnia umysł oraz wpływa na dobry nastrój.

Jednym z popularniejszych produktów wytwarzanych z orkiszu, jest kasza. Na wiele lat kasza orkiszowa popadła w zapomnienie, ale teraz powraca na nasze stoły. Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą oraz zawiera niewielkie ilości glutenu. Miłośnicy zdrowego żywienia coraz chętniej umieszczają ją w swojej codziennej diecie, komponując z niej smaczne i zdrowe dania. Kasza orkiszowa znakomicie smakuje zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Ma wiele zastosowań: można z niej skomponować smaczne śniadanie, sycący obiad albo dodawać do sałatki.
Na podstawie: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323659#nutrition

Właściwości odżywcze kaszy orkiszowej

Kasza orkiszowa bogata jest w wiele wartościowych składników odżywczych i mineralnych. Ma wpływ na cały organizm: działa odtruwająco i regenerująco oraz wspomaga pracę wielu narządów wewnętrznych. Stanowi źródło białka, węglowodanów, tłuszczy, błonnika, witaminy A, witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6), D i E. Kasza orkiszowa jest tez bogata w niezbędne do funkcjonowania organizmu pierwiastki, takie jak: cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Chociaż jest lekkostrawna, to niestety jest także kaloryczna.
Kasza orkiszowa działa odtruwająco i regenerująco oraz wspomaga pracę wielu narządów wewnętrznych, fot. shutterstock

Jaki wpływ na nasz organizm ma kasza orkiszowa?

  • Obniża poziom „złego” cholesterolu – dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniża, a nawet eliminuje poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi.
  • Ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm – za sprawą błonnika, kasza orkiszowa pozytywnie działa na układ pokarmowy. Błonnik wspomaga wchłanianie substancji odżywczych i przemieszczanie pokarmu przez przewód pokarmowy, przyspiesza absorpcję składników odżywczych i pomaga zmniejszyć stany zapalne, wzdęcia i skurcze, usuwa nadmiar gazów, zwalcza biegunkę i wspomaga leczenie wrzodów. Poza tym błonnik ma pozytywny wpływ na regulację procesu przemiany materii.
  • Reguluje pracę hormonów – niacyna to jedna z bardziej wartościowych witamin, które znajdują się w kaszy orkiszowej. Niacyna dba o prawidłową pracę nadnerczy w organizmie, szczególnie w produkcji hormonów płciowych.
  • Usprawnia przepływ krwi – wysoka zawartość żelaza i miedzi w kaszy orkiszowej usprawnia krążenie krwi w organizmie. Żelazo i miedź są niezbędne do wytwarzania krwinek czerwonych. Wraz z ich zwiększoną produkcją dochodzi do szybszego przepływu krwi w organizmie. To z kolei oznacza sprawniejszy transport tlenu do narządów i tkanek, przyspiesza gojenia się ran, dodaje przypływu energii i dba o dobrze funkcjonujący metabolizm. Usprawniony przepływ krwi wpływa również na wzrost włosów, natomiast duża zawartość żelaza zapobiega anemii.
  • Oczyszcza organizm – ma bezpośredni wpływ na funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego, dlatego włączenie kaszy orkiszowej zalecane jest przy wszystkich dietach oczyszczających. Nieoceniony jest jej wpływ na rekonwalescencję organizmu po różnych terapiach lekowych.
  • „Kontroluje” cukrzycę – kasza orkiszowa jest idealnym produktem dla diabetyków, ponieważ wykazuje niski indeks glikemiczny, a tym samym powoduje powolny wzrost poziomu glukozy we krwi, a nie jego nagłe i gwałtowne skoki.
  • Działa na układ nerwowy i wzmacnia pamięć - odżywia organizm wzmacniając układ nerwowy oraz usprawniając jego funkcjonowanie.
  • Poprawia nastrój – to naturalny produkt pozytywnie wpływający na nastrój, głównie za sprawą obecności magnezu. Wykazuje właściwości antydepresyjne i pozytywnie wpływa na stan naszego umysłu.

Kasza orkiszowa i co dalej...

Przygotowanie kaszy orkiszowej wymaga nieco więcej zaangażowania. Przed ugotowaniem należy ją moczyć przez kilka godzin, a najlepiej pozostawić ją w wodzie na całą noc. Taki zabieg sprawia, że wyeliminujemy substancje ograniczające wchłanianie cennych witamin i minerałów. Jeśli tego nie zrobimy, a chcemy na szybko przygotować smaczne danie z jej udziałem, warto opłukać kaszę najpierw zimną, a potem ciepłą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się kwasu fitynowego, który hamuje przyswajanie substancji odżywczych i nadaje kaszy odpychający gorzki posmak.

Do gotującej się osolonej wody wsypujemy kaszę w proporcji 2:1. Warto ją co chwilę mieszać do momentu ponownego zagotowania się wody. Kasza musi gotować się na niewielkim ogniu przez około 20-30 minut. Ważne jest, by w trakcie gotowania nie mieszać zawartości garnka. Kiedy ziarna wchłoną wodę, kasza będzie gotowa.

Dzień możemy zacząć od śniadania z kaszą orkiszową. Do ugotowanej kaszy możemy dodać ulubione owoce, miód albo przyprawy, np. cynamon i skomponujemy sycący i zdrowy pierwszy w ciągu dnia posiłek. Na lunch możemy zaserwować sobie sałatkę z kaszą orkiszową, kurczakiem i warzywami. Na obiad możemy przyrządzić kotlety rybne z kaszą orkiszową, wegańskie leczo albo po prostu zastąpić nią ziemniaki. Ten rodzaj kaszy świetnie sprawdzi się także jako dodatek do zup – na pewno urozmaici domowy krupnik, ale można ją też dodać do np. pomidorówki.
Kasza orkiszowa z warzywami, fot. shutterstock

Kasza orkiszowa w kuchni

Wegetariańskie leczo z kaszą orkiszową

Składniki:

Przygotowanie:
Gotujemy kaszę w osobnym garnku. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy. Dorzucamy zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę, przekrojone na pół pomidorki i plasterki cukinii. Doprawiamy solą do smaku i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Leczo serwujemy z ugotowaną kaszą.


Kaszka orkiszowa na śniadanie

Składniki:

Przygotowanie:
Zagotujemy mleko. Wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu dodajemy syrop lub miód oraz ulubione owoce. Wszystko razem mieszamy. Kaszkę serwujemy w miseczce.

Czy warto jeść kaszę orkiszową?

Na rynku spożywczym dostępnych jest wiele rodzajów kaszy. Czasami trudno zdecydować się na konkretną - każda z nich ma swoje wyjątkowe właściwości i walory smakowe. Do kaszy orkiszowej wiele ludzi podchodzi z dystansem, bo nie jest ona tak popularna jak inne jej koleżanki. Nie ma się czego bać, tylko czym prędzej należy włączyć ją do swojej diety, ponieważ jest niezwykle zdrowa. Można z niej skomponować wiele smacznych dań i przekąsek. Kasza orkiszowa będzie stanowić miłe urozmaicenie naszego codziennego jadłospisu.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://www.medicalnewstoday.com/articles/323659#nutrition”; data dostępu: 2020-04-30
  2. “https://besttip.info/food/spelt-benefits-and-harms-for-the-body-what-its-for-cereal-recipes.html”; data dostępu: 2020-05-30
  3. “https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/spelt.html”; data dostępu: 2020-04-30
  4. “https://www.thekitchn.com/good-grains-what-is-spelt-49073”; data dostępu: 2020-04-30
  5. “https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/spelt”; data dostępu: 2020-04-30
  6. “https://www.ecowatch.com/what-is-spelt-and-is-it-healthier-for-me-than-wheat-1882198500.html”; data dostępu: 2020-04-30
Ocena (4.5) Oceń:
Pasaż zakupowy